Kuluttajan testi: Taulutietokoneet

4.95 €

Taulutietokoneet

22.1.2014|
Testi tehtiin kansainvälisenä kuluttajaorganisaatioiden yhteistyönä.

Laitteen rakenne ja liitännät -arvosanassa huomioitiin liitännät, rakenne ja paino. Liitäntöjen arvostelussa huomioitiin esimerkiksi usb- ja hdmi-liitännät, sekä bluetooth-, infrapuna-, ja nfc-tuki . Lisäksi arvosteluun vaikuttivat muun muassa wlan-nopeusluokat, muistikorttipaikat ja mahdollisuus mobiiliin nettikäyttöön (3G, 3G Plus, Edge, LTE). Laitteen rakenteen arvostelu suoritettiin subjektiivisena arviointina. Myös taulutietokoneiden käytettävissä oleva tallennustila suhteessa ilmoitettuun muistin kokoon tarkistettiin ja arvosteltiin. Lisäksi arvosteltiin laitteen paino.

Internet ja sähköposti -arvosteluun vaikutti selailun yleinen sujuvuus, zoomauksen toimivuus, useampien välilehtien käyttö, flash- ja html5-tuki, sekä kirjanmerkit. Myös käyttömukavuus eri sosiaalisen median palveluiden käytössä arvosteltiin. Sähköpostin arvostelussa huomioitiin tilin luominen, sen päivittäinen käyttö, push mail -tuki, Microsoft Exchange -tuki, liitetiedostojen tallentaminen kansioon ja liitteen lisääminen sähköpostiviestiin. Myös yhteystietojen synkronointi ja sähköpostin tiedostotuki tekstitiedostomuodoille arvosteltiin.

Multimedia-arvosanassa huomioitiin tiedonsiirron nopeus ja helppous, sovelluksien käytettävyys, videopuhelut, videoiden katselu, musiikin kuuntelu, monipuolisuus multimedian käytössä, sekä valokuvien ja videoiden kuvaaminen ja tuki erilaisille tiedostomuodoille. Tiedostojen siirtoa testattiin siirtämällä 500Mb:n yksittäinen tiedosto ja samankokoinen joukko pienempiä tiedostoja tietokoneelta tablettiin. Lisäksi arvioitiin tiedostonsiirron helppous ja mahdollisuus tabletin käyttämiseen massamuistina. Sovelluksien käytettävyyden arviointiin vaikutti mahdollisuus kokeilla sovelluksia ennen ostopäätöstä, moniajon toimivuus, mahdollisuus sovellusten ryhmittelyyn eri kansioihin, sovelluskaupan yleinen laatu ja mahdollisuus kahden sovelluksen samanaikaiseen näyttämiseen ruudulla. Valokuvauksen ja videokuvauksen laatu arvosteltiin subjektiivisesti laboratorion asiantuntijoiden toimesta. Videon katselu -arvosanaan vaikutti kuvanlaatu ja toimivuus Youtube-videon ja muistiin tallennetun videon katselussa. Lisäksi arvioitiin videoiden hallinnoinnin (hakeminen, poistaminen) helppoutta. Musiikin kuuntelua arvosteltiin vastaavalla tavalla. Kuuntelutestit tehtiin laitteen omilla kaiuttimilla.

Käyttömukavuus-arvioon vaikutti painikkeiden, kuten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätimien käyttömukavuus, liittimien käytön helppous ja laitteen käytön mukavuus sylissä ja pöydällä. Näppäimistön käytettävyyden arvioon vaikutti yleisen käyttömukavuuden lisäksi kielenvaihtamisen helppous kirjoittamisen aikana, mahdollisuus käyttää näppäimistöä laitteen ollessa pystysuorassa ja vaakasuorassa, automaattisen kielentarkistuksen toiminta ja mahdollisuus sen poistamiseen käytöstä. Lisäksi arviointiin mahdollisen Swype-ominaisuuden toiminta ja kopioi/liitä-toiminnon toiminta.

Näytön laatua arvioitiin eri valaistusolosuhteissa. Näytön heijastavuus ja katselukulmat arvosteltiin. Myös kosketusnäytön tarkkuus ja reagointinopeus testattiin.

Akku-arvosanassa huomioitiin toiminta-aika videontoistossa ja verkkoselailussa (wifi ja 3G). Myös toiminta-aika 30 minuutin latauksen jälkeen mitattiin. Lisäksi huomioitiin mahdollisuus erillisen akun käyttöön ja akun vaihtamiseen. Myös lataustavat (usb, micro-usb) ja virransäästötilaan siirtymisen helppous huomioitiin arvostelussa.

Varmuuskopiointia arvioitiin kopioiden tekemisen helppouden perusteella. Tietoturva-arvosteluun vaikuttivat muun muassa lukituskoodin käyttömahdollisuus, sormenjälkilukija, kasvojentunnistus, automaattilukitus ja mahdollisuus laitteen lukitsemiseen ja tallennettujen tietojen poistamiseen etänä.

 


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.