Tablettitietokoneet

4.95 €

Tablettitietokoneet

10.3.2015|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Multimedia Arvosanassa huomioitiin tabletin eri toimintojen toimivuus. Verkkoselailun arvosteluun vaikutti selailun yleinen sujuvuus, zoomauksen toimivuus, useampien välilehtien käyttö, flash- ja html5-tuki, sekä kirjanmerkit. Myös käyttömukavuus eri sosiaalisen median palveluiden käytössä arvosteltiin. Sähköpostin arvostelussa huomioitiin tilin luominen, sen päivittäinen käyttö, push mail -tuki, Microsoft Exchange -tuki, liitetiedostojen tallentaminen kansioon ja liitteen lisääminen sähköpostiviestiin. Myös yhteystietojen synkronointi ja sähköpostin tiedostotuki tekstitiedosto-muodoille arvosteltiin. Videopuheluiden helppous ja toimivuus arvosteltiin. Videoiden katselua arvioitiin sekä laitteeseen tallennetuista että Youtube-videoista huomioiden näytön toimivuus liikkuvan kuvan katselussa.  Kuuntelutestit tehtiin laitteen omilla kaiuttimilla. Videokuvauksesta arvosteltiin kuvaamisen helppous, pääkameran kuvanlaatu, videokuvan resoluutio ja videon äänenlaatu.  Tablettien toiminta e-kirjojen lukulaitteena arvioitiin eri valaistusolosuhteissa. Sekä etu- että takakameran laatu ja valokuvien katselun helppous arvosteltiin. Monipuolisuuden arvioinnissa huomioitiin muun muassa kameran salama, kuvan tarkentaminen kosketusnäytön kautta ja webbikameroiden määrä.

Näyttö Näytön laatua arvioitiin eri valaistusolosuhteissa. Näytön heijastavuus, tarkkuus ja katselukulmat arvosteltiin. Myös kosketusnäytön tarkkuus ja reagointinopeus testattiin.

Käyttömukavuus Arvioon vaikutti painikkeiden, kuten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätimien käyttömukavuus, liittimien käytön helppous ja laitteen käytön mukavuus sylissä ja pöydällä. Näppäimistön käytettävyyden arvioon vaikutti yleisen käyttömukavuuden lisäksi kielenvaihtamisen helppous kirjoittamisen aikana, mahdollisuus käyttää näppäimistöä laitteen ollessa pystysuorassa ja vaakasuorassa, automaattisen kielentarkistuksen toiminta ja mahdollisuus sen poistamiseen käytöstä. Myös tiedostojen siirron helppous tabletin ja oman sekä vieraan tietokoneen välillä testattiin. Lopuksi arvioitiin vielä sovellusten asentamisen ja datayhteyksien käyttöönoton helppous.

Akku Arvosanassa huomioitiin toiminta-aika videontoistossa ja verkkoselailussa (wifi ja 3G). Myös toiminta-aika 30 minuutin latauksen jälkeen mitattiin. Lisäksi huomioitiin mahdollisuus akun vaihtamiseen. Myös lataustavat (usb, micro-usb) ja virransäästötilaan siirtymisen helppous huomioitiin arvostelussa.

Suorituskyky Suorituskykyä mitattiin erilaisilla mittauksilla (esimerkiksi Sun Spider, GeekBench) ja siirtämällä tiedostoja pöytätietokoneen ja tabletin välillä. Tiedostojen siirtoa testattiin siirtämällä 500 Mt:n yksittäinen tiedosto ja samankokoinen joukko pienempiä tiedostoja tietokoneelta tablettiin. Lisäksi huomioitiin käynnistymisnopeus ja sovellusten välillä siirtymisen sujuvuus.

Laitteen rakenne ja liitännät Arvosanassa huomioitiin liitännät, rakenne ja paino. Liitäntöjen arvostelussa huomioitiin esimerkiksi usb- ja hdmi-liitännät, sekä bluetooth-, infrapuna-, ja nfc-tuki. Lisäksi arvosteluun vaikuttivat muun muassa wlan-nopeusluokat, muistikorttipaikat ja mahdollisuus mobiiliin nettikäyttöön (3G, 4G). Laitteen rakenteen arvostelu suoritettiin subjektiivisena arviointina. Myös taulutietokoneiden käytettävissä oleva tallennustila suhteessa ilmoitettuun muistin kokoon tarkistettiin ja arvosteltiin. Lisäksi arvosteltiin laitteen paino ja kannettavuus.

Varmuuskopiointi ja tietoturva arvostelu tehtiin kopioimisen helppouden perusteella. Tietoturva-arvosteluun vaikuttivat muun muassa lukituskoodin käyttömahdollisuus, sormenjälkilukija, kasvojentunnistus, automaattilukitus ja mahdollisuus laitteen lukitsemiseen ja tallennettujen tietojen poistamiseen etänä. Käytettävyys usealle käyttäjälle arvosteltiin lähinnä useamman käyttäjätilin luomisen helppouden perusteella.

Kosketusnäytön tuki useamman sormen käyttämiselle tutkittiin.

touch

Näyttöjen kirkkaus mitattiin erityisellä mittalaitteella

brightness


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.