Kuluttajan testi

4.95 €

Tabletit

16.2.2018|
Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Multimedia
Arvosanassa huomioitiin tabletin eri toimintojen toimivuus. Videopuheluiden helppous ja toimivuus arvosteltiin. Videoiden katselua arvioitiin sekä laitteeseen tallennetuista videoista että Youtube-videoista.

Kuuntelutestit tehtiin sekä kuulokkeilla että laitteen omilla kaiuttimilla. Tabletin omilla kaiuttimilla arvioitiin äänenlaatu musiikintoistossa ja puhetta kuunneltaessa.

Sekä etu- että takakameran laatu ja valokuvien katselun helppous arvosteltiin. Videokuvauksesta arvosteltiin kuvaamisen helppous, pääkameran kuvanlaatu, videokuvan resoluutio ja videon äänenlaatu.

Tablettien toiminta e-kirjojen lukulaitteena arvioitiin eri valaistusolosuhteissa.

Verkkoselailun arvosteluun vaikutti selailun yleinen sujuvuus, zoomauksen toimivuus, html5-tuki sekä kirjanmerkit.

Sähköpostin arvostelussa huomioitiin tilin luominen, sen päivittäinen käyttö ja liitteen lisääminen sähköpostiviestiin. Myös yhteystietojen synkronointi ja sähköpostin tiedostotuki eri tekstitiedosto-muodoille arvosteltiin.

Käyttömukavuus
Tärkeimpänä käyttömukavuuden osana arvosteltiin kosketusnäytön tarkkuus ja reagointinopeus. Arvioon vaikutti myös painikkeiden, kuten virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätimien käyttömukavuus, liittimien käytön helppous ja laitteen käytön mukavuus sylissä ja pöydällä.

Näppäimistön käytettävyyden arvioon vaikutti yleisen käyttömukavuuden lisäksi kielenvaihtamisen helppous kirjoittamisen aikana, mahdollisuus käyttää näppäimistöä laitteen ollessa pystysuorassa ja vaakasuorassa, automaattisen kielentarkistuksen toiminta ja mahdollisuus sen poistamiseen käytöstä. Erillinen fyysinen näppäimistö näppäimistö arvosteltiin, jos sellainen toimitettiin tabletin mukana. Myös tiedostojen siirron helppous tabletin ja oman sekä vieraan tietokoneen välillä testattiin. Lisäksi arvioitiin vielä sovellusten asentamisen ja datayhteyksien käyttöönoton helppous.

Näytön laatu
Näytön laatua arvioitiin eri valaistusolosuhteissa. Näytön heijastavuus, tarkkuus ja katselukulmat arvosteltiin.

Akku
Arvosanassa huomioitiin toiminta-aika videontoistossa ja verkkoselailussa (wifi). Myös toiminta-aika 30 minuutin latauksen jälkeen mitattiin. Myös mahdolliset kuumenemisongelmat latauksen aikana ja virransäästötilaan siirtymisen helppous huomioitiin arvostelussa.

Suorituskyky
Suorituskykyä mitattiin erilaisilla mittauksilla (esimerkiksi Sun Spider, GeekBench) ja siirtämällä tiedostoja pöytätietokoneen ja tabletin välillä. Tiedostojen siirtoa testattiin siirtämällä 500 Mt tiedostoja tietokoneelta tablettiin. Lisäksi arvosteltiin käynnistymisnopeus buuttauksen yhteydessä.

Laitteen rakenne ja liitännät
Arvosanassa huomioitiin liitännät, rakenne ja kannettavuus. Liitäntöjen arvostelussa huomioitiin esimerkiksi usb- ja hdmi-liitännät, sekä bluetooth-, ja nfc-tuki . Lisäksi arvosteluun vaikuttivat muun muassa wlan-nopeusluokat, muistikorttipaikat ja mahdollisuus mobiiliin nettiyhteyteen (3G, 4G). Kannettavuuden arviossa huomioitiin laitteen ulkomitat, paino ja ruudun koko suhteessa laitteen kokoon.

Varmuuskopiointi ja tietoturva
Arvostelu tehtiin varmuuskopioinnin helppouden perusteella. Tietoturva-arvosteluun vaikuttivat muun muassa lukituskoodin käyttömahdollisuus, sormenjälkilukija, kasvojentunnistus, automaattilukitus ja mahdollisuus laitteen lukitsemiseen ja tallennettujen tietojen poistamiseen etänä. Käytettävyys usealle käyttäjälle arvosteltiin lähinnä useamman käyttäjätilin luomisen helppouden perusteella.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.