Sykemittarit

27.4.2011|

Testi tehtiin kuluttajajärjestöjen ja -viranomaisten kansainvälisenä yhteistyönä.

Testissä oli mukana kymmenen sykemittaria.

Sykkeen ja suorituskyvyn mittausta tutkittiin kuntosalilla ja laboratoriossa. Kuntosalilla seitsemän koehenkilöä polki kuntopyörää ja käytti crosstrainer-laitetta kahden minuutin jaksoissa niin lujaa kuin jaksoivat. Koehenkilöt olivat 17-62-vuotiaita miehiä ja naisia.

Sykemittausta testattiin mittaamalla sykettä samaan aikaan sekä testilaitteilla että sydänsähkökäyrälaitteella ja vertaamalla tuloksia toisiinsa. Jokaisella laitteella tehtiin keskimäärin 78 mittausta.

Lisäksi laboratoriossa testattiin, miten tarkasti laitteet mittaavat sykettä erilaisissa häiriötilanteissa, kuten rytmihäiriöiden aikana. Tunnin mittaisella testiohjelmalla simuloitiin erilaisia sydämen sykkeitä, rytmihäiriöitä ja häiriötilanteita. Testissä käytettiin potilassimulaattoria.

Pariston tai akun kestoa testattiin laitteen normaalia käyttöä vastaavalla virrankulutuksella oletuksella, että mittaria käytettäisiin tunti päivässä. Stand-by -kulutusta tai pariston itsepurkautumista ei otettu huomioon. Mittarin taustavaloa sytyteltiin 6 kertaa ja nappuloita paineltiin 30 kertaa tunnin aikana. Odotettavissa oleva akun kestoikä laskettiin olettaen, että laitetta käytetään tunti päivässä.

Luotettavuutta häiriötilanteissa mitattiin testaamalla, miten hyvin mittarit toimivat eri syistä aiheutuvissa häiriötilanteissa, jotka aiheutuvat esimerkiksi  lähetinvyön huonosta kiinnityksestä,  toisen sykemittarin, sähkölaitteen tai sähköä käyttävien kulkuvälineiden aiheuttamista häiriöstä taikka laitteen  pariston/akun jännitteen alentumisesta.

Kestävyyttä ja turvallisuutta testattiin naarmuttamalla näyttöjä terävällä piikillä. Laitteista tutkittiin, onko niissä teräviä reunoja tai törröttäviä ruuvinpäitä. Tekstiiliset lähetinvyöt pestiin ohjeen mukaan. Lukituksen pitävyyttä kokeiltiin vetämällä kellojen ja vöiden lukkoja auki.

Vedenpitävyyttä kokeiltiin upottamalla sykemittarit veteen ensin 10:ksi ja sitten 30 minuutiksi.

Käyttömukavuutta arvioivat koehenkilöt. Testaajat arvioivat muun muassa käyttöohjeiden ymmärrettävyyttä ja hyödyllisyyttä sekä käyttöönoton ja käytön helppoutta, laitteiden käsittelyä, pariston vaihtamisen helppoutta, näppäinten käyttöä ja näytöllä näkyvän tekstin luettavuutta erilaisissa valaistusoloissa.

Reagointinopeutta sykkeen muuttuessa kokeiltiin potilassimulaattorilla nostamalla ja laskemalla sen tuottamaa sykettä nopeasti 60:stä 120:een ja takaisin.

Sykevyön ja mittarin yhteistoimintaa testattiin kokeilemalla, miten hyvin sykemittarit toimivat ristiin eri lähetysvöiden kanssa. Lisäksi testattiin, kuinka kaukana vyö voi korkeintaan olla sykemittarista.

Monipuolisuuden arvosanassa laskettiin, mitä erilaisia toimintoja mittareissa on perusominaisuuksien eli sykkeen ja ajan mittaamisen lisäksi. Pisteitä sai esimerkiksi PC-liitännöistä, kuntotestistä ja muistista.