Testasimme akkukäyttöisiä, sähköjohdollisia ja bensiinikäyttöisiä ruohonleikkureita sekä työnnettäviä kelaleikkureita. Testasimme muun muassa leikkureiden suorituskykyä, käyttömukavuutta, energiankulutusta ja melua.
Kirjoittaja: Tuomo Tamminen Testi: Marja Nygren Kuvat: IstockPhoto ja ICRT
Ruohonleikkuriostoksilla kannattaa katsoa muutakin kuin laitteen hintalappua. Tämä selvisi Kuluttajan ruohonleikkuritestissä, jossa tutkittiin yhteensä 32 laitetta: bensa-, sähkö-, akku- ja kelaleikkureita.
Kä...
Silppu ravitsee nurmikkoa
Joitakin ruohonleikkureita mainostetaan silppuavina tai biosilppuavina. Se kuulostaa äkkiseltään oudolta: mitäs muut leikkurit sitten tekevät?
Silppuamisella tarkoitetaan sitä, että katkaistu ruoho pyörii vielä hetken terissä ja varisee vasta sitten hienona silppuna maahan. Silppuavan leikkurin terä on muodoltaan yleensä aaltoileva.
Jos ruohoa ei silputa, voidaan käyttää ruohonkerääjää. Tällöin katkaistu ruoho lentää säiliöön eli ruohonkerääjään. Kerääjä löytyy kaikista muista testin leikkureista, paitsi Fiskarsin kelaleikkurista.
Lisäksi kaupoissa on leikkureita, joissa leikattu ruoho saadaan puhallettua sivuun. Tämä on kätevää esimerkiksi pitkää tai märkää ruohikkoa leikatessa, sillä ruohopaakut eivät jää junnaamaan terien väliin.
Viheralan lehtori, hortonomi Jukka Kantola ammattiopisto Liviasta suosittelee silppuavaa ruohonleikkuria. Kun leikattu ruoho jää nurmikolle, se maatuu nopeasti ja luovuttaa ravinteensa kiertoon. Tällöin nurmikko ei välttämättä tarvitse muuta lannoitetta.
”En näe kerääviä leikkureita kovin järkevinä, ellei kyseessä ole jokin edustusalue. Jos leikkuujäte kerätään pois, uutta multaa ei pääse syntymään, ja maa köyhtyy.”
Parhaan lopputuloksen silppurilla saa, kun nurmikkoa leikkaa tarpeeksi usein niin, että ruohonkorsien kärjestä leikataan vain muutama sentti. Liian pitkästä ruohosta voi olla haittaa nurmikolle.
”Jos leikkuujäte on nurmikon päällä isoina paakkuina, nurmikko saattaa mennä jätteen alla pilalle. Silloin silppu kannattaa haravoida pois”, Kantola sanoo. Ruohosilppua voi käyttää myös katteena esimerkiksi marjapensaiden alla. Siellä pitkäkin ruoho maatuu ja luovuttaa pensaille ravinteita.
