Robotti-imurit

4.12.2013| /
Testasimme ladattavia, johdottomia robottipölynimureita. Testin tärkein mitattava ominaisuus oli robotin imukyky.

Ominaisuuksien arvosanassa annettiin pisteitä mm. seuraavista asioista: onko laitteessa liikuteltava kantokahva, onko sillä erillinen virtakytkin, voiko imuroinnin ohjelmoida, onko imurissa pölysäiliön irrottamisnappula ja lian havaitsemisen osoitin ja onko laitteen ympärillä kumireunus.

Siivoustulos
Siivoustulosta mitattiin imuroimalla kovalta lattialta ja paksulta matolta sekä pölyä että murusia. Lisäksi pölyä imuroitiin paksulta matolta seinien vierestä ja nurkista. Paksulta matolta imuroitiin myös eläinten karvoja jäljitteleviä kuituja, jotka oli upotettu mattoon.

Pölyä levitettiin 35 grammaa 70 cm kertaa 1 metrin kokoiselle kovalle alustalle. Pölyä imettiin kovalta lattialta ensin 3 minuuttia, jonka jälkeen mitattiin, kuinka paljon pölyä tuli säiliöön. Imurointia jatkettiin kunnes 5 minuuttia tuli täyteen. Tällöin mitattiin jälleen säiliöön kertyneen pölyn määrä.

Muruset levitettiin samalle kovalle alustalle kuin pöly oli levitetty. Kovalla lattialla imuroimiseen kuluvaa aikaa mitattiin niin kauan, kunnes kaikki muruset oli saatu imuroitua.

Paksulle matolle levitettyä pölyä imettiin ensin 1 kierros, jonka jälkeen mitattiin imetty pölyn määrä. Imurin annettiin jatkaa toimintaansa, kunnes se oli kulkenut 5 kierrosta. Tämän jälkeen mitattiin taas säiliöön kertyneen pölyn määrä.

Murusten imurointia paksulta matolta testattiin samalla tavalla kuin niiden imurointia kovalta lattialta. Imuroimiseen mennyttä aikaa mitattiin niin kauan, kunnes kaikki muruset oli saatu imuroitua.

Paksulle matolle levitettiin 1 gramma kuituja 50 cm kertaa 50 cm kokoisen neliön alalle. Kuidut upotettiin 15 kg painavalla rullalla mattoon. Asiantuntijoista koottu raati arvioi matolta imettyjen kuitujen määrän 1 kierroksen jälkeen, 10 minuutin kuluttua ja 15 minuutin kuluttua.

Pölyä levitettiin paksulle matolle lähelle seinää ja nurkkaa. Laitteen imukyky määritettiin mittaamalla, kuinka pitkän matkan päähän seinästä jäi pölyä, jota imuri ei pystynyt imemään. Samalla tavalla mitattiin pisin välimatka matolle jääneen pölyn ja nurkan välillä.

Käyttömukavuus
Käyttömukavuus-arvosanassa asiantuntijoista koottu paneeli arvioi mm. pölysäiliön sijaintia, irrottamista ja takaisin laittamista, virtanappulan sijaintia ja käyttöä, poistoilman suodattimen sijaintia, irrottamista ja puhdistusta, imurin säilytystä, imurin ohjeita sekä laitteen tukevuutta.

Toiminnallisuudessa selvitettiin, putoaako imuri portaisiin, kuinka hyvin se kulkee ohuiden ja paksujen sähköjohtojen yli ja pystyykö se kulkemaan maljakkojen välissä.

Akun kestävyys -arvosanassa mitattiin, kuinka kauan imuri kulkee kovalla lattialla tai paksulla matolla yhdellä latauksella.

Melu mitattiin desibeleinä 1,6 metrin korkeudella imurista.

Latausaika-arvosanassa mitattiin, kuinka kauan laite lataa itseään.