Kuluttajan testi

4.95 €

Puhelimet

23.11.2021|

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden kuluttajalehtien kanssa.

Kamera ja videokuvaus Arvosanaan vaikuttavat etukameran ja taka- eli pääkameran kuvanlaatu, kameroiden monipuolisuus sekä videokuvan äänen- ja kuvanlaatu.

Kameroita käytetään automaattiasetuksilla suurinta mahdollista resoluutiota eli kuvatarkkuutta käyttäen. Kuvanlaadun arvioon vaikuttavat esimerkiksi värientoisto sekä kuvanlaatu päivänvalossa ja hämärässä. Kuvanlaatua hämärässä arvioitaessa laboratorion asiantuntijat kiinnittävät huomiota muun muassa todelliseen erottelukykyyn eli resoluutioon, kohinaan ja kuvien terävyyteen.

Myös kuvien dynamiikka eli kameran kyky tallentaa suuria valoisuuseroja kuvan yksityiskohdat säilyttäen testataan. Lisäksi arvioidaan vinjetointi, eli kuvan nurkkien tummuminen sekä mitataan vääristymät kuvassa.

Monipuolisuuden arvioinnissa huomioidaan esimerkiksi optinen zoom, makrokuvaustila ja videolla suurin mahdollinen kuvan virkistystaajuus eri kuvantarkkuuksilla.

Videokuvausta testattiin kuvaamalla paikallaan olevia ja liikkuvia kohteita sekä arvioimalla kuvan- ja äänenlaatua.

Näyttö Ruudun kirkkaus ja kontrasti mitattiin. Asiantuntijat arvostelivat luettavuuden erilaisissa valaistusolosuhteissa ja eri kulmista. Myös yleinen kuvanlaatu, kontrasti ja kirkkaus arvosteltiin. Kosketusnäytön toiminta testattiin ja näytön pyöristysten ja lovien häiritsevyys arvosteltiin.

Akku Arvioitiin toiminta-ajan ja latausnopeuden perusteella. Myös mahdollisuus akun vaihtamiseen, langaton lataus ja mukana toimitettu pikalaturi huomioitiin.

Akunkesto testattiin sekä ruudun maksimikirkkaudella että siten, että ruudun kirkkaus asetettiin 300 cd/m2 kirkkauteen. Normaalin täyteen lataamisen lisäksi testattiin kuinka pitkän toiminta-ajan saa 15 minuutin lataamisella. Tämäkin testattiin edellä mainitulla tavalla, eli kahdella näytön kirkkausasetuksella.

Jos puhelimen mukana ei toimitettu laturia, latausnopeuden kokeet tehtiin 5W:n laturilla.

Suorituskyky Arvioitiin suorituskykyä mittaavilla ohjelmilla. Lisäksi laboratorion asiantuntijat antoivat arvionsa toimintanopeudesta. Arvosana kertoo puhelimen käytännön toimintanopeudesta esimerkiksi verkkosivuja selailtaessa. Myös puhelimen tallennustila ja RAM-muistin määrä huomioitiin.

Äänentoisto Arvosteluun vaikuttivat kaiuttimien äänenlaatu ja suurin äänenvoimakkuus. Myös stereokaiuttimet ja 3,5 mm kuulokeliitäntä huomioitiin arvostelussa. Lisäksi tarkastettiin, että kuulokeliitäntä toimii moitteetta laadukkailla kuulokkeilla.

Kestävyys Puhelimet pudotettiin yhteensä 100 kertaa 80 sentin korkeudelta. Kosteudensietoa testattiin pitämällä puhelinta 5 minuutin ajan sadesimulaattorissa. Lisäksi vedenkestäväksi väitetyt puhelimet upotettiin veteen ilmoitetun vedenkestävyyslupauksen mukaisesti. Puhelimen toiminta testattiin sekä heti testin jälkeen että 1, 2 ja 3 päivän kuluttua.

Näytön naarmunkestävyys testattiin erityisellä kovuutta testaavalla testikynällä. Kameralinssin kestävyys testattiin lasikuitukärjellä varustetulla testikynällä.

Käyttömukavuus Arvostelussa huomioitiin valikoiden käytön ja käyttöönoton helppous, verkkoselaimen toiminta, kameran käytettävyys, tekstin syöttämisen helppous ja lukitustoiminnot.

Kameran käyttömukavuuden arviossa huomioitiin asetusten säätäminen, kuvan ottaminen ja kameran toimintanopeus. Toimintanopeuden arvioon vaikuttivat tarkennusnopeus, laukaisuviive, jatkuvan kuvaamisen nopeus ja kameran käynnistymisnopeus.

Liitännät ja verkot Arvosteluun vaikuttavat puhelimen langalliset ja langattomat liitännät sekä verkot ja muut toiminnot, kuten kompassi ja kiihtyvyyssensorit. Esimerkiksi NFC ja muistikorttipaikka huomioitiin arvostelussa.

Äänenlaatu puheluissa Puheluiden äänenlaatu testattiin sekä hiljaisessa että meluisassa ympäristössä.

Tietoturvallisuus Laboratorion asiantuntijat tutkivat salasanakäytänteet, suojan väsytyshyökkäyksiä vastaan, onko tieto puhelimella salattuna, puhelimen tehdasasetuksiin palauttamisen sekä tietojen poistumisen sen yhteydessä.

Yksityisyys Laboratorion asiantuntijat arvioivat käyttäjältä käyttöönoton yhteydessä vaadittavat tiedot ja niistä aiheutuvat riskit, käyttöehtojen selkeyden sekä turhat pakolla asentuvat sovellukset.

Kuuluvuus heikossa kentässä Puhelimen kuuluvuus heikossa kentässä mitattiin viidellä eri taajuusalueella.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.