Kuluttajan testi

4.95 €

Puhelimet

25.1.2017|
Perusominaisuudet
Arvosanassa huomioitiin toiminta heikossa kentässä, liitännät ja monipuolisuus, tallennustila, puhelimen toiminta-aika yhdellä latauksella ja akun latausnopeus. Lisäksi arvioitiin kaiuttimien äänenlaatu ja puhelimen synkronointi.

Toiminta-aikaa testattiin testisyklillä, joka on seuraavanlainen:
-Valmiustila 47 min/t
-Internetselaus 7,5 min/t
-Kameran käyttö, 3 kuvaa ilman salamaa
-Navigointi 1 min 15 s/t
-Puhelu 2,5 min/t

Puhelimeen lähetettiin kaksi viestiä tunnissa. Näyttöjen päälläoloaika säädettiin 1 minuuttiin.

Lisäksi mitattiin puhelimen latausnopeus. Akun varaustila tarkastettiin myös 15 minuutin lataamisen jälkeen.

Testissä mitataan erityisten testilaitteiden avulla puhelimen lähetystehoa ja vastaanottoherkkyyttä.

Tallennustila arvosteltiin käytettävissä olevan sisäisen muistin ja muistikortin kanssa saavutettavan suurimman mahdollisen tallennustilan perusteella.

Kaiuttimen äänenlaatu arvosteltiin sekä teknisten mittausten että subjektiivisen arvion perusteella. Liitäntöjä ja monipuolisuutta arvosteltaessa käytiin läpi puhelimen eri toiminnot sekä esimerkiksi puhelimen käyttämät taajuusalueet, tiedonsiirtotekniikat ja liitännät.

Synkronointia testattiin viemällä yhteystietoja, kalenterimerkintöjä, sähköposteja ja muita tiedostoja puhelimesta tietokoneeseen ja pilvipalveluun ja niistä takaisin puhelimeen.

Käyttömukavuuden arvosanaan vaikuttivat yleinen käytön helppous, kestävyys ja näytön ominaisuudet.

Käytön helppouden arvosteluun vaikutti puhelimen käyttöönoton ja perustoimintojen helppous, kosketusnäytön käytön sujuvuus, näytön antama vaste kosketukseen ja näytön toiminot, kuten tukea monikosketukselle. Lisäksi huomioitiin valikkojen ominaisuudet ja käyttöohje. Näyttö-arvosanassa huomioitiin koko, tarkkuus ja luettavuus eri valaistusolosuhteissa. Myös katselukulmat ja kontrasti testattiin.

Kannettavuutta arvioitiin puhelimen painon ja tilavuuden perusteella sekä arvioimalla puhelimen kuljetettavuutta käsilaukussa ja taskussa huomioiden myös näytön lukituksen poistamisen helppous.

Kestävyyttä mitattiin pudottamalla puhelin erityistä testausrumpua käyttäen 50 kertaa 80 cm:n korkeudelta. Lisäksi puhelin altistettiin vedelle ja kosteudelle ja testattiin kosteuden vaikutusta puhelimen toimintakykyyn standardin EN60529, 2000-9 mukaisesti. Puhelimien toimivuus testataan heti 5 minuutin kestoisen testin jälkeen. Toimintakyky tarkistetaan lisäksi 2 ja 3 päivän kuluttua testin tekemisestä.

Ne puhelimet, joiden valmistajat lupaavat olevan vedenkestäviä, upotetaan lisäksi 1 metrin syvyiseen veteen tiiviyden tarkistamiseksi.

Lisäksi kestävyys-arvostelussa huomioidaan näytön ja kuoren naarmuuntumisherkkyys (testauskynä ERICHSEN, Model 318S) ja laboratorion asiantuntijan subjektiivinen arvio laitteen rakenteesta.

Puhelut ja tekstiviestit -osiossa arvioitiin muun muassa puheluiden äänenlaatua ja vastaamattomien puheluiden hallintaa. Saapuvan että lähtevän puheen laatua testattiin teknisin mittauksin ITU-T –standardien mukaisesti kaiuttomassa huoneessa taustamelulla ja ilman. Lisäksi testattiin viestien kirjoittamista, lähettämistä ja vastaanottamista sekä niiden arkistoinnin ja hallinnan helppoutta.

Kamera ja videokuvaus-arvostelussa testattiin kuvanlaadun lisäksi puhelimen soveltuvuus kuvankatseluun, kameratoimintojen monipuolisuus, kameran käytön helppous ja nopeus sekä tiedonsiirto ja tallentaminen. Kuvat otettiin automaatti-asetuksilla ja parhaalla kuvanlaadun asetuksella. Kuvat arvosteltiin sekä tietokoneen ruudulta että tulosteista. Testissä käytettiin sekä testitauluja että luonnollisia kuvauskohteita. Myös kameran kuvanvakaimen toiminta testattiin.

Videokuvaus-testeissä kuvattiin paikallaan olevia ja liikkuvia kohteita. Studiovalaistuksella simuloitiin päivänvalossa tehtävää kuvausta. Myös video-otoksen äänenlaatu arvosteltiin. Videot arvosteltiin sekä puhelimen omalta näytöltä että tietokoneelta. Arvostelussa huomioitiin esimerkiksi kuvan terävyys ja liikkeen- sekä värien toisto. Myös videokuvauksen monipuolisuus huomioitiin arvostelussa.

Internet- ja sähköposti-toiminnoissa arvioitiin erityisesti käyttömukavuutta ja nopeutta. Huomiota kiinnitettiin muun muassa sivuilla navigointiin ja näyttötilan riittävyyteen. Selailua testattiin 6:lla yleisesti käytettävällä sivustolla ja latausnopeudet mitattiin.

Sähköpostitoiminnoista arvioitiin sähköpostin tiliasetusten tekeminen sekä sähköpostien hakeminen, lukeminen ja kirjoittaminen.

Musiikki-toiminnoista arvioitiin äänenlaatua, käyttömukavuutta ja musiikin siirtoa puhelimeen. Äänenlaatua arvioitiin kuuntelutestein, jotka tehtiin puhelimen omilla kuulokkeilla että kaksilla laadukkailla hifi-kuulokkeilla.

Navigointi-ominaisuuksia testattiin muun muassa käymällä läpi ohjelmiston yleinen toiminta, navigoinnin aloittamiseen tarvittavat toiminnot ja paikannuksen nopeus ja tarkkuus. Mikäli mahdollista, kaikkiin puhelimiin ladattiin Google Maps-sovellus. Muuten testattiin puhelimen mukana toimitettu sovellus.

 

Vuoden 2016 alusta lähtien testaamme myös puhelimien pääkameran kuvanvakaimen laadun. Kuvassa näkyy testilaitteeseen kiinnitetty kännykkä. Kännykän ruudulla näkyy testitaulun kuva.

kuvanvakain

Kaikille puhelimille tehdään sadetustesti, jossa standardin EN 60529 mukaisesti puhelimet altistetaan sateelle viiden minuutin ajaksi. Puhelimen toiminta tarkistetaan heti, ja uudestaan kahden sekä kolmen päivän kuluttua.

sadetustesti

 

 

 


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.