Kuluttajan testi

4.95 €

Päältä täytettävät pyykinpesukoneet

17.2.2022| /

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Pesukoneiden testaus perustuu EN 60456:2016–04 standardiin, mutta testausmenetelmiä on sovellettu vastaamaan pesukoneiden todellista kuluttajakäyttöä.

Testeissä käytettävät tekstiilit säilytetään 20 ± 2 °C lämpötilassa ja 65 ± 5 % suhteellisessa ilmankosteudessa. Testit suoritetaan 23 ± 2 °C lämpötilassa. Pesukoneissa käytettävän veden kovuus (Ca + Mg) on 2,5 mmol/l (14 °dH) ja lämpötila 15 ± 2 °C. Pesukoneet ovat kytketty 230 ± 1 % V jännitteeseen.

Pesukoneista testataan 40 °C kirjopesuohjelma puuvillatekstiileillä sekä 40 °C hienopesuohjelma polyesteri- ja puuvillatekstiileillä. Kirjopesuohjelmassa koneeseen täytetään pyykkiä 80 % ja hienopesuohjelmassa 100 % ohjelman maksimitäyttömäärästä. Molemmissa ohjelmissa käytetään ohjelmien oletuslinkousnopeuksia. Kaikkien koneiden molemmat pesuohjelmat testataan vähintään kolme kertaa. 

Testeissä käytettävät tekstiilit ovat väriltään valkoisia, tavallisia liinavaatteita sekä vaatteita kuten lakanoita, pyyhkeitä, farkkuja ja paitoja. Tekstiileihin kiinnitetään standardin mukaisilla lioilla käsiteltyjä polyesteri- ja puuvillakangaspaloja. Likoina käytetään oliiviöljyä, kimröökiä, verta, maitoa, mustetta, lanoliiniä, salaattikastiketta, viiniä, teetä, huulipunaa, suklaata ja jäätelöä. 

Pesuaineena testeissä käytetään IEC-standardin mukaista A-tyypin referenssipesuainetta. Pesuainetta käytetään standardin mukainen määrä sekä kirjo- että hienopesussa.

Pesutulos

Tekstiileihin kiinnitetyt likanäytteet analysoitiin optisesti ennen pesua ja pesun jälkeen. Analyysillä mitattiin lian puhdistuminen näytteistä ja tuloksia vertaamalla määritettiin pesutulos.

Huuhtelutulos

Pesuohjelman jälkeen kosteat tekstiilit lingottiin erillisessä lingossa ja tekstiileistä poistuneen veden emäksisyys analysoitiin. Mitä emäksisempää tekstiileihin jäänyt vesi oli, sitä huonompi oli pesuohjelman huuhtelutulos. 

Linkoustulos

Linkoustulos määritettiin punnitsemalla tekstiilien massa ennen ja jälkeen pesuohjelman, mistä laskettiin tekstiilien pesuohjelman jälkeinen jäännöskosteus. 

Sähkön ja veden kulutus

Testattujen pesuohjelmien sähkön ja veden kokonaiskulutus mitattiin, mistä laskettiin sähkön- sekä vedenkulutus pyykkikiloa kohden koneiden vertailemiseksi.

Pesuohjelmien kesto

Testattujen pesuohjelmien kokonaiskesto mitattiin, mistä laskettiin pesuohjelmien kesto pyykkikiloa kohden koneiden vertailemiseksi.

Melu

Pesukoneiden melutaso arvioitiin 40 °C, 80 % kirjopesuohjelman äänekkäimmän pesu- ja linkousvaiheen aikana kolmen hengen laboratorioryhmän toimesta.

Käyttömukavuus

Kolmen hengen laboratorioryhmä arvioi koneiden luukun toimivuutta, pyykin täyttämistä ja tyhjentämistä koneesta, pesuainelokeron toimivuutta, pesuaineiden täyttämistä lokeroon ja lokeron merkintöjä, säätöpaneelin painikkeita ja säätöpyöriä, niiden merkintöjen selkeyttä sekä säätöjen asettelua paneelissa, koneen informaatiota pesuohjelman aikana ja ilmoituksia sen päätyttyä, nukkasihdin käytettävyyttä ja puhdistamista sekä luukun tiivisteen ja pesuainelokeron puhdistamista.   

Käyttöohje

Laboratorioryhmä arvioi käyttöohjeista turvallisuusohjeet, pesuohjeet, ohjelmakuvaukset, vianetsintäohjeet, koneen puhdistusohjeet, pesumerkkien selitykset, eko-ohjeet sekä ohjetekstien ja -kuvien selkeyden ja luettavuuden.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.