Merinovillaiset kerrastopaidat

4.95 €

Merinovillaiset kerrastopaidat

10.12.2014|
Testissämme oli 11 villaista lämpöaluspaitaa. Testasimme laboratoriossa aluspaitojen teknisiä ominaisuuksia ja kestävyyttä sekä käyttäjätestissä käyttömukavuutta.

Kaikki testit tehtiin viiden pesu- ja kuivauskerran jälkeen, paitsi värinkestotesti, joka tehtiin pesemättömillä näytteillä. Näytteet pestiin vaatteissa olevien pesumerkintöjen mukaan nurinpäin käännettyinä ja kuivattiin vaakasuoralla tasolla.

Tekniset ominaisuudet

Lämmön eristäminen Lämmön eristämiskyvyllä kuvataan vaatteen lämpöominaisuuksia. Kangas laitettiin kahden erilämpöisen levyn väliin. Sen jälkeen mitattiin lämmön määrä, joka siirtyi kankaan läpi lämpimämmästä levystä kylmempään.

Imukyky Testi tehtiin liuskamenetelmällä, jonka avulla voidaan määrittää maksimivesimäärä, joka voi imeytyä tekstiiliin. Liuskan pää upotettiin veteen, jonka jälkeen siitä mitattiin imeytyneen veden määrä. Mitä korkeammalle vesi imeytyi, sitä suurempi oli veden imeytymiskyky.

Hengittävyys Testissä mitattiin, kuinka paljon vesihöyryä vaate päästää lävitseen tunnissa. Vaatteen vesihöyryn läpäisevyys on tärkeä ominaisuus, joka pitää yllä käyttäjän lämpötasapainoa. Materiaali, joka läpäisee hyvin vesihöyryä, auttaa kehoa viilentämään itsensä hien tuotannon ja haihtumisen avulla. Toisaalta hyvä vesihöyryn läpäisevyys on tärkeää myös viileässä, jossa se vähentää kosteutta iholla ja pitää näin käyttäjänsä lämpimänä.

Kuivumisaika Näytteet punnittiin ja upotettiin sitten veteen, jonka jälkeen ne ripustettiin lämpimään huoneeseen valumaan. Kuivumista seurattiin punnitsemalla vaatteita 15 minuutin välein. Vaate oli kuivunut riittävästi, kun kaksi peräkkäistä mittaustulosta olivat samoja. Kuivumiseen kulunut aika mitattiin.

Kestävyys Kutistuminen ja venyminen pesujen jälkeen Pesujen jälkeen mitattiin vaatteen pituus, hihat, leveys, kaula-aukko, sivusaumat sekä selkämys. Sekä vaatteiden venyminen että kutistuminen kirjattiin muistiin.

Hankauksen kesto Paitoja hangattiin testilaitteessa villakangasta vasten. Testin aikana seurattiin kankaan painon menetystä, nukkaantumista sekä kankaan värin ja ulkonäön muutoksia. Kun tekstiilin pinta hankaa toista vasten, se kuluu. Kulumista tapahtuu vaatetta käytettäessä, puhdistettaessa tai pestessä. Kuidut, langat ja kudokset kärsivät, mikä johtaa lopulta kankaan ominaispiirteiden, kuten vahvuuden, katoamiseen sekä  ulkonäön muutoksiin.

Rikki meneminen Vaatteiden rikkoontumista mitattiin voimamittarilla. Kireälle pingotettua kangasta painettiin teräspallolla, kunnes kangas meni rikki.

Ulkonäön muuttuminen Ulkonäön muutokset tarkistettiin pesujen ja kuivausten jälkeen.  Muutokset jaoteltiin laadullisiin ja värimuutoksiin.

Laadulliset muutokset Testissä kiinnitettiin huomiota siihen, oliko paidan pinta muuttunut, oliko pesun jälkeen tullut näkyviin lankoja saumojen vieressä tai oliko jokin lanka kiristynyt vaatteessa. Värimuutokset tarkistettiin pesujen jälkeen harmaasävy-asteikolla.  Suurin ero ennen ja jälkeen pesujen sai arvon 1. Arvon 5 sai kangas, jonka väri ei muuttunut  lainkaan pesussa.

Värin kesto hikoillessa Testissä haluttiin määrittää, kuinka hyvin vaatteen väri kestää hikoilua. Testit tehtiin sekä happamissa että emäksisissä olosuhteissa. Arvostelussa verrattiin värimuutoksia harmaasävy-asteikkoon.

Käyttömukavuus

14 miestä ja naista arvioi paitojen miellyttävyyttä, yksityiskohtia, kokonaisvaikutelmaa sekä sitä, kuinka paita kestää käyttöä. Miellyttävyyttä mitattiin paitojen istuvuudella ja ihotuntumalla. Yksityiskohtia arvioitiin tarkastelemalla saumoja, kaulanympärystä, hihansuita sekä pesu- ja käyttöohjeita.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.