Lastenrattaat

3.8.2011|

Testi tehtiin kansainvälisenä kuluttajaorganisaatioiden ICRT-yhteistyönä.

Testi painottui käyttöominaisuuksien arviointiin. Käyttöominaisuuksia arvioi kolme asiantuntijaa ja kuusi tavallista käyttäjää, joista yksi oli mies.

Käytön helppoutta mitattiin arvioimalla mm. lapsen laittamista rattaisiin, työntömukavuutta sekä työntökahvojen korkeutta ja kaltevuutta, valjaiden ja jarrujen käyttöä, kuomun ja säärituen säätämistä, kasattujen rattaiden siirtelyä ja kuljettamista sekä rattaiden puhdistamista.

Ohjattavuudessa selvitettiin mm. jalkakäytävällä kulkemista sekä reunakivien yli pääsemistä, epätasaisella, kuoppaisella alustalla työntämistä, rapuissa ylös ja alas menemistä, esteiden kiertämistä sekä maastossa liikkumista.

Kasaamista mitattiin tutkimalla, kuinka helppoa rattaat on taittaa kokoon ja avata.

Selkänojan säätämistä arvioitiin kokeilemalla, kuinka helppoa selkänojaa on säätää eri asentoihin.

Käyttöä joukkoliikenteessä tutkittiin nostamalla rattaat ylös ja alas bussin portaita, liikkumalla bussin käytävällä sekä kulkemalla liukuportailla ylös ja alas.

Turvallisuustestauksessa kiinnitettiin huomiota muun muassa rattaiden rakenteeseen, kiinnityskohtiin, kestävyyteen, vakauteen, jarruihin, selkänojan lukitukseen ja valjaisiin. Sen lisäksi selvitettiin kemiallisilla testeillä, sisältävätkö rattaat kuutta eri ftalaattia.

Rattaista arvioitiin niissä olevat merkinnät sekä rattaiden mukana tulevat käyttöohjeet.

Käyttöturvallisuus, rattaiden merkinnät ja käyttöohjeissa ilmoitettavat tiedot ja varoitukset arvioitiin eurooppalaisen turvallisuusstandardin BS EN1888:2003:n mukaisesti.