Lastenrattaat

5.5.2010|

Testissä oli mukana seitsemät kolmipyöräiset lastenrattaat. Käyttöominaisuuksia tutki viisi tavallista käyttäjää ja kolme asiantuntijaa.

Käytön helppous
Käytön helppoudessa tutkittiin mm. kuinka mukavalta tuntuivat vaunujen työntäminen sekä työntöaisan korkeus ja kaltevuus. Lisäksi tutkittiin kuomun ja jalkatuen säätämistä, lapsen laittamista rattaisiin, kasaan laitettujen rattaiden nostamista, jarruja, rattaiden mahtumista auton takakonttiin sekä rattaiden puhdistamista.

Ohjattavuus
Ohjattavuudessa tutkittiin mm. jalkakäytävien reunakivien yli pääsemistä, työntämistä epätasaisella alustalla, rappujen ylös ja alas menemistä, esteiden kiertämisen helppoutta ja maastossa liikkumista.

Kasaaminen
Kasaamisessa tutkittiin rattaiden kiinni taittamisen ja avaamisen helppoutta.

Selkänojan säätäminen
Selkänojan säätämisessä kokeiltiin, kuinka helppoa selkänojaa on säätää eri asentoihin.

Käyttö joukkoliikenteessä
Käyttöä joukkoliikenteessä tutkittiin nostamalla rattaita bussin portaita sisään ja ulos, bussin käytävällä liikkumista ja rattaiden sijoittamista bussitilaan sekä kulkemista liukuportaissa ylös ja alas.

Merkinnät, käyttöohjeet ja käyttöturvallisuus arvioitiin eurooppalaisen turvallisuusstandardin BS EN1888:2003:n mukaisesti.

Turvallisuustestauksessa kiinnitettiin huomiota mm. rattaiden rakenteeseen, kiinnityskohtiin, kestävyyteen, vakauteen, jarruihin, selkänojan lukitukseen ja valjaisiin.

Lisäksi turvallisuutta testattiin tekemällä kangastestejä, joissa mitattiin löytyykö kankaista ftalaatteja. Turvallisuutta testattiin myös lähettämällä maahantuojille turvallisuutta koskeva kysely, johon valmistajien on REACH-asetuksen mukaan vastattava.

Merkinnöissä arvioitiin turvallisuusstandardin mukaiset merkinnät, valmistajan ja maahantuojan tiedot, sarjanumero, rattaissa olevat varoitukset sekä mukana tulleet käyttöohjeet.