Testasimme lasten yhdistelmävaunujen käyttömukavuutta, ergonomiaa, tavarakorin toimivuutta sekä arvioimme vaunujen kunnon testin jälkeen. Lisäksi testasimme turvallisuutta ja kemikaaleja.
Kirjoittaja: Mervi Itkonen Testi: Marja Nygren Kuvat: Laura Oja
Kunnolliset lastenvaunut ovat tulevan lapsiperheen tärkein ja usein myös kallein hankinta. Valintaan uhrataan paljon aikaa: vertaillaa...
8 vinkkiä vaunukauppaan
1Mieti, miten kuljet vaunujen kanssa. Ota auto mukaan kauppaan ja kokeile vaunujen nostamista autoon. Helsingissä vanhoihin ratikoihin mahtuvat enintään 62 senttiä leveät vaunut.
2 Mittaa talosi hissin oviaukko. Irrotettava koppa on näppärä napata mukaan. Hissittömässä talossa voi ostaa parvekkeelle toiset, vaikkapa käytetyt vaunut päiväunia varten.
3 Säädä työntöaisaa kokeeksi. Jos työntäjät ovat eripituisia, pitäisi jokaiselle löytyä mukava asento. Jalat eivät saa osua kävellessä rattaisiin. Taitettava työntöaisa säästää tilaa.
4 Isot, ilmatäytteiset renkaat liikkuvat parhaiten epätasaisessa maastossa ja lumessa. Talvella liikkumista helpottaa se, jos ympäri kääntyvät etupyörät voi lukita paikalleen.
5 Selvitä, mistä saat varaosia ja miten renkaat täytetään tai korjataan. Hyvät renkaat saa helposti irti. Jos rengas ei ole standardikokoa, rengasrikko voi vaatia vaunuliikkeen huoltoa.
6 Tilava ja helposti käden ulottuvilla oleva tavarakori helpottaa arkea. Korissa ei saisi olla niin isoja reikiä, että tavarat putoilevat.
7 Irrotettavat ja konepestävät kankaat helpottavat huoltoa. Sellaiset on testin Bugaboossa, Trillessä ja Kronanissa.
8 Jos haluat myydä vaunut edelleen, kannattaa suosia tunnettuja merkkejä ja klassisia värejä.
Käry kävi myös aiemmissa testeissä
Kuluttajan lastenvaunutesteissä on ennenkin löydetty vaarallisia tuotteita. Toisaalta rattaiden turvallisuus on takavuosista selvästi parantunut ja vaatimukset tiukentuneet. Vuonna 2011 testasimme matkarattaita. Yksien rattaiden (Carena Lieback Lux) kyljessä oli lapsen ulottuvilla teräväreunainen tappi.
Vuonna 2010 testissä oli kolmipyöräisiä rattaita. Yksissä rattaissa (Carena Swing) oli vaarallinen rako, johon lapsen sormi voi jäädä väliin. Samat rattaat myös keikahtivat nurin vastamäessä. Toiset vaunut (Emmaljunga Cangaroo) valuivat alamäessä. Lisäksi kolmista rattaista löytyi haitallisia muovinpehmennysaineita, ftalaatteja.
Vaarallinen rako löytyi myös vuonna 2009 yksien rattaiden (Emmaljunga Scooter) lukitusmekanismista.
Vuosien 2004 ja 2005 testeissä oli useita vaunuja, joissa lapsi voi pudota ja jäädä puristuksiin tai tukehtua. Lisäksi vaunuissa oli turvattomia valjaita ja nyörejä, huonosti kiinnitettyjän koppia ja työntöaisa, jonka lukitus saattoi pettää. Lieviksi puutteiksi luettiin kolot, joihin lapsensormi voi jäädä väliin.
Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on testannut lastenvaunujen turvallisuutta, viimeksi vuosina 2014 ja 2010. Molemmilla kerroilla markkinoilta löytyi useita vaarallisia vaunuja.
Näin vahdit vaunujen turvallisuutta
Näkyykö kuomussa tai jalkatuessa suojaamattomia metalliosia tai rakoja, joihin lapsen sormet voivat jäädä väliin? Onko kopan sisällä tarroja tai neppareita, jotka lapsi voisi saada irti? Onko pitkiä nyörejä, jotka lapsi voisi saada kaulansa ympäri?
Jos turvallisuus epäilyttää, kysy myyjältä, miten turvallisuus on varmistettu. Epäilyksistä voi tehdä myös ilmoituksen Tukesiin.
Sinulla on lain mukaan oikeus tietää, sisältääkö tuote ”erityistä huolta aiheuttavia kemikaaleja”. Ne on listattu EU:n niin sanotulla kandidaattilistalla. Myyjän pitää kertoa, jos tuotteessa on näitä kemikaaleja yli 0,1 painoprosenttia. Tiedot pitää antaa 45 päivän kuluessa. Jos tietoa ei saa, asiasta voi valittaa Tukesiin.