Testasimme 14 kiikaria syksyn luontobongauksiin. Hyvästä pitää pulittaa lähes parisataa euroa. Lähes kaikista kiikareista paljastui haitallisia aineita.
Kirjoittaja: Janne Arola Testi: Teemu Sysioja Kuvat: Laura Oja ja ICRT
Kiikari kuuluu lintubongarin ja monen metsässä liikkujan vakiovarusteisiin. Syksyn pimenevissä illoissa ei ole kuitenkaan yhdentekevää, millaiset okulaarit nenälleen nostaa.
Testasimme luontoretkeilijöid...
Kiikareissa syöpävaarallisia kemikaaleja
Testasimme, löytyykö kiikareista terveydelle vaarallisia kemikaaleja, kuten ftalaatteja ja PAH-yhdisteitä. Niitä paljastui lähes kaikista tuotteista huolestuttavan paljon.
Kahden testaamamme ison kiikarin, Steiner Skyhawkin ja Zeiss Terran, PAH-pitoisuudet ylittivät selvästi jopa lain sallimat rajat. Näissä kahdessa PAH-yhdisteitä löytyi kantohihnoista.
PAH-yhdisteet ovat syöpävaarallisia epäpuhtauksia, joita voi olla esimerkiksi muovi- ja kumitavaroiden raaka-aineissa. EU-asetuksen mukaan PAH-yhdisteitä saa olla kuluttajatuotteissa korkeintaan 1 mg / kg. Leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa raja on vielä tiukempi: 0,5 mg / kg.
Muistakin testaamistamme kiikareista löytyi PAH-yhdisteitä, mutta ei yli lain sallimien rajojen. Rokotimme kuitenkin niitäkin jonkin verran arvostelussa, sillä mielestämme kuluttajatuotteiden pitää olla kaikin puolin turvallisia.
Zeiss on jo tiedottanut löydöksestä jälleenmyyjilleen ja asiakkailleen Suomessa. Yritys lupaa lähettää tietonsa ilmoittaville asiakkaille veloituksetta uuden kantohihnan, jonka PAH-arvot eivät ylitä sallittuja rajoja.
Myös Steiner kertoo Kuluttajalle, että kyseisen mallin omistajat voivat vaihtaa kantohihnan maksutta uuteen. Steinerin mukaan kiikareissa, jotka ovat tulleet myyntiin elokuun jälkeen, ei ole PAH-yhdisteitä sisältävää kantohihnaa.
Ftalaatteja puolestaan löytyi erityisen paljon kolmen pikkukiikarin rungosta – Braunista, Bresseristä ja Steinerista. Ftalaatit ovat materiaalien pehmentämiseen käytettäviä kemikaaleja. Niille altistuminen saattaa häiritä hormonitoimintaa ja aiheuttaa hedelmättömyyttä.
Ihminen altistuu ftalaateille ja PAH-yhdisteille esimerkiksi ihokontaktin kautta. Riskejä aiheutuu erityisesti pitkäaikaisesta tai toistuvasta altistumisesta. Riskirajat ylittyvät helposti jo yhdellä pitkällä luontoretkellä, jolloin kiikarin kantonauha saattaa olla niskan iholla jopa tunteja kerrallaan. EU rajoittaa jo nyt lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden ftalaattipitoisuuksia. Heinäkuussa rajoitus laajenee koskemaan muitakin tuoteryhmiä.
Jaostopäällikkö Arja Meriläinen Tullilaboratoriosta sanoo, että tuotteen vaarat voivat paljastua esimerkiksi hajusta. ”PAH-yhdisteitä sisältävissä tuotteissa voi olla voimakas epämiellyttävä haju.”
Testissämme verrokkituotteena ollut, kuvanvakaimella varustettu Canon, on ominaisuuksiltaan testattujen kiikarien kärkiluokkaa. Kaiken lisäksi siitä ei löytynyt lainkaan ftalaatteja tai PAH-yhdisteitä. Tämä osoittaa, että hyvä kiikari on mahdollista valmistaa ilman vaarallisia kemikaaleja.
Testaajan kommentti
Hyvä tuote ei ole pelkästään suorituskykyinen, helppokäyttöinen ja kestävä. Sen on oltava myös turvallinen käyttää.
Testaamme usein tuotteet haitallisten aineiden varalta. Aina niitä ei onneksi löydy. Tässä testissä vain kaksi kiikaria ei täyttänyt nykyisiä lainsäädännön määräyksiä, mutta haitallisia aineita paljastui Canonia lukuun ottamatta kaikista tuotteista. Kemikaalilöydösten vuoksi emme poikkeuksellisesti myönnä yhdellekään tuotteelle Testivoittaja- tai Hyvä ostos -tunnusta.
Ensi kesänä EU-määräykset tiukentuvat jälleen. Silloin voimaan tuleviin rajoituksiin nähden kolmessa testatussa tuotteessa, Braunin, Bresserin ja Steinerin pikkukiikarissa, oli liikaa hormonihäiriköksi epäiltyä DEHP-ftalaattia.
Teemu Sysioja, testauspäällikkö