Käsitiskiaineet

22.4.2021|

Testasimme 19 käsitiskiainetta. Riittoisuudessa on merkittävät erot: litralla pesuainetta saa pestyä mitä tahansa 1 900 lautasesta 20 000 lautaseen. Osassa käytetään myös allergisoivia tai ympäristölle haitallisia ainesosia.

Kirjoittaja: Ossi Jääskeläinen Testi: Teemu Sysioja Kuvat: Laura Oja ja ICRT

Kävimme ostamassa kotimaisista kaupoista 19 käsitiski­ainetta ja lähetimme ne laboratorioon tutkittaviksi. Laboratorio selvitti muun muassa astianpesuaineiden puhdistuskyvyn ja rasvanpoistokyvyn. Lisäksi kiinnitimme te...

Testatut tuotteet

Vertailu Merkki Malli Litrahinta 1) KOKONAISARVOSANA (1-100)
Näytä Rainbow Sensitive Astianpesuaine 1,96 68

Näytä Rainbow Aloe Vera 1,96 66

Näytä W5 Sensitive washing up liquid 1,96 65

Näytä Pirkka Astianpesuainetiiviste hajusteeton 2,58 64

Näytä Mini Risk Astianpesuaine herkkäihoisille hajusteeton 3,96 63

Näytä LV Eco Astianpesuneste 5,9 61

Näytä Ecover Zero Astianpesuneste 5,31 59

Näytä Fairy Astianpesuaine 0% Tuoksuja & Väriaineita 5,76 58

Näytä Seventh Generation Hand dish wash Free & Clear 4,7 51

Näytä Pirkka Astianpesu hajusteeton 5,98 47

Näytä Fairy Platinum Original 5,18 41

Näytä W5 Washing up liquid Power Green 1,78 40

Näytä Xtra Astianpesuaine 1,15 39

Näytä Method Astianpesuaine Coconut water 9,3 38

Näytä Fairy Ultra Original 4,3 36

Näytä Perfekt+ Astianpesuaine Pirteä Omena 1,98 35

Näytä EcoClean Sitruunamelissa 4,78 27

Näytä Sun Astianpesuainetiiviste Lime 2,98 23

Näytä K Menu Astianpesuaine Lime 1,67 22

Kommentit (34)

Jälleen huomaan mainonnan merkityksen omaan arvostelukykyyn. Jotenkin olin mainosten perusteella ajatellut, että Fairyn on oltava paras. Jälleen huomaamme Kuluttaja-lehden hyöydllisyyden

Hassua miten eri tavalla voi tuloksia lukea. Minä taas ajattelin, että hassua, miten Fairy on mainostensa ja omien kokemuksieni mukainen: riittoisin ja paras rasvan poistaja. Pisteet kaiketi huononivat ainakin lisäaineista ja hinnasta.

Fairy on surkeaa kuraa omien kokemusteni perusteella. Rasva ei tahdo lähteä. Huomasin asian jo ennen näitä testejä viime talvena kun kokeeksi ostin Prismasta Virossa tehtyä Meyeri Cranberry tiskiainetta. Kun sitä vain annosteli ohjeen mukaan (eli reilusti, mutta sehän on halpaa kamaa) niin rasva lähti jopa muovikipoista mitkä tuppaa olemaan käsitiskiaineille hankalia.

Takavuosina ollut ykkönen ( Fairy ) ei enää pärjännyt hyvin, onko tuote huonontunut vai muut menneet ohi?

Takavuosien ykkönen, Fairy, on tiskiaineena edelleen ykkönen. Sen pisteitä tässä arvostelussa tiputtavat sitten muut arvostelun osa-alueet, joilla ei sinänsä tiskaustehon kanssa ole tekemistä, kuten hinta, joutsenmerkit ja vastaavat, mahdollisesti allergisoivat lisäaineet.

Kyllä olen samaa mieltä. Fairylla saa puhtaaksi ihan mitä vaan ja on hyvä rasvanpoistaja.

Tuo kolmanneksi rankattu W5 ollut viimeksi käytössä, ja sitä joutuu annostelemaan melko paljon, mikäli haluaa veden pintajännityksen rikki. Huomaa esimerkiksi liesikupua rätillä pyyhkiessä, ettei pesuaine ole ihan aidon Fairyn veroista.

Voittaja veti pisteet etiketillä ja muulla, paitsi pesu teholla.
Kyllä itselleni pesuteho on tärkeämpää kuin etiketti

Toi rainbow setti on ihan löröä pullo tyhjenee viikossa. Fairy paksua ja riittävää ja saa rasvat hyvin irti.

Testit todella kannattaa lukea kokonaan. Jollekin hajusteettomuus on elintärkeä, toiselle merkitys. Mutta sama riittoisuuden kanssa. Fairy on toki riittoisaa, mutta myös paksua, liukenee veteen huonosti verrattuna esim. Lidlin W5 tai Rainbowhun. Olen suunnilleen 40 vuotta käyttänyt ainoastaan Fairya, nyt vasta viime viikkoina sattumalta tullut näihin tutustuneeksi. Nämä kaksi edullista ja juoksevaa ovat mielestäni paljon kivempia käyttää kuin Fairy. Laitan vain hiukan ronskimmin kuin mitä olen Fairya tottunut!

Omassa käytössäni Rainbow on Fairya tehokkaampaa, koska iso osa Fairysta jää veteen kokkareiksi liukenematta ja päätyy viemäriin. Riippuu niin tyylistä. Toki toimii, jos on kärsivällisyyttä vatkata se Fairy sinne veden joukkoon, mitä minulla ei yleensä ole. Lisäksi Fairyt haisee pahalta.

Kun vertailusta kaivaa pienellä vaivalla ne varsinaiset osa-alueiden arvosanat, huomaa Fairyn olevan pesuteholtaan paras. Kaikki eivät ole allergisia ja harvalle on merkitystä, maksaako tiskiaine euron vai kaksi. Väitän, että suurimmalle osalle ihmisistä paras pesuaine on yksinkertaisesti se, joka pesee parhaiten. Eli Fairy.

Itse vältän allergsoivia aineita, vaikka en ainakaan vielä kovin allerginen olekaan.

Näistä olen eniten käyttänyt Fairya ja tulen käyttämään jatkossakin, uutta pulloa ei tarvitse usein ostaa vaikka paljon käsin tiskaan. Tärkeimpänä seikkana muutama vuosi sitten ostin toista halvempaa merkkiä, kun ajattelin että saman tehoista se kuitenkin on. No ei ollut todellakaan, astioihin kertyi pikkuhiljaa rasvakerros joka lähti pois vasta yllätys yllätys Fairylla. Eli en oikein ymmärrä tuota hinta argumenttia tässä testissä, jos heikompaa ainetta joutuu ruikkimaan kuitenkin enemmän että se edes toimii.

ette testannu ajax tiskiainetra, se ois pessy nuo kaikki mennen tullen.

Jos olette akateemisia älykköjä kuten tän kansan kuuluisi olla koulutukseltaan maailman mittakaavassa, niin älkää olko typeryyksiä ja miettikö rittoisuutta,hintaa, tehokkuutta…jos oikeasti arvostatte meille brändättyä tuhansien järvien maata ja arvostatte Suomen luontoa niin te ette laita mitään paskaa viemäristöön tiskiä tehdessä. Sori jos olin karski,joskus me ihmiset ollaan vaan tyhmiä eikä ymmärretä mikä on tärkeintä.

Niin – miten olisi,

Kasvipohjainen astianpesuaine

Ecover astianpesuaineet on valmistettu luonnon omista kasveista ja mineraaleista. Luonnostakin löytyy tehoaineita, jotka pesevät rasvaisetkin astiat putipuhtaiksi.

Ecover on siirtynyt pakkauksissa 100 % kierrätettyyn muoviin. Muovin voi kierrättää edelleen muoviroskikseen, joten pakkaukseen valmistukseen ei tarvita perinteisen muovipullon tapaan fossiilista öljyä.

Hajusteettomia pesuaineita on vaan niin vaikea löytää kaupoista. Hyllyt pursuaa jos jonkinlaista myrkyn tuoksua. Etsin tällä viikolla yleispuhdistusainetta kotiin ja aika monta hyllyä tuli koluttua. Siivousalan tukkukaupasta löysin hajusteettoman heikosti emäksisen puhdistusaineen. Näissä siivousalan liikkeissä kannattaa käydä ostoksilla. Hyvät pesuaineet, välineet ja opastus niiden käyttöön. Ei tarvitse vettä ostaa pesuaineena.

Pirkka on paras! Ei tuoksu, paksumpaa kuin Rainbow ja pesee hyvin. Hinta/ laatu kohdillaan.

Ja sitten on erilaisia Fairyja ja tuo Orginal on tehokas, muut ovat tosi huonoja!

Fairy on kamalaa, siitä menee kädet heti ruvelle. En ole vuosikymmeniin voinut käyttää sitä. Sun tuotteet ovat olleet käytössä pitkään. Nyt päädyin allergiatestattuihin tuotteisiin, kun koronan aikana yleinen käsielutraus teki Sun tuotteetkin liian voimakkaiksi. Pesen astioita käsin harvakseltaan,konepesu pelastaa kädet ruvettumiselta.

Itsellä ei edes ole tiskikonetta, joten _kaikki_ tiskataan käsin. 95% käyttänyt aina fairya (joskus kun ei rahaa ollut, niin kokeilin halvempia merkkejä, mutta ei ne olleet samanlaisia rasvanpoistossa), ja nykyään niin, että on raakaa pullossa ja erikseen jo valmiiksi vedellä laimennettua versiota pumppupullossa.
Eipähän jää pesuaine liukenematta ja liu’u viemäriin, niinkuin joku tuolla harmitteli.

Kuluttajan 14.3.2018 testiin verrattuna pesutehon ja riittoisuuden rinnalle oli nyt otettu vertailun pakkaumerkin ei-toivotut kemikaalit. Epäselväksi jää kuitenkin oliko pesutehon arvosteluasteikkoe muutettu näiden uusien kriteerien korostamiseksi, vai onko aineiden koostumuksissa tapahtunut muutoksia.

Fairy Ultra Original sai edellisessä testissä pesutehosta 9 ja nyt 7. MiniRiskillä pesuteho oli kummassakin testissä 6. Tyypillinen taso pesutehossa oli monilla aineilla kummassakin testissä niin ikään 6, mutta harvasta merkistä voi päätellä, että se tulisi vuodesta toiseen edes samalta valmistajalta.

Fairy Ultra Originalista olisi ja hyvä saada toimittajalta kommentti, kumpi on muuttunut pesuteho vai pesutehon arvosteluperiaate. Kumpi onkaan, niin Mini Riskin arvosana pesutehossa on ennallaan, joten jos arvosteluperuste on ennallaan, niin aina lienee parantunut?

Olisi hyvä saada myös kommentti siihen, onko tässä kysymys objektiivisesta testistä vai toimituksellisesta artikkelista, jonka tarkotus on EU-projektin toimeksiannosta korostaa kaikilla luvuilla pakkausmerkintöjä ja ei-toivottujen aineiden esiintymistä aineissa.

Hei,

kiitokset hyvästä kysymyksestä. Kiitokset myös muille kommentoijille.

Pesutehon arvosana muodostuu uudessa testissä eri tavalla kuin vuoden 2018 testissä. Tällä kertaa tehtiin aiemman vaahdonmuodostustestin lisäksi erillinen rasvanpoistokyvyn testi (ks. Näin testi tehtiin-sivu).

Vaahdonmuodostustesti tehtiin molemmilla testikerroilla täysin samalla tavalla. Vaahdonmuodostustestissä Fairy Platinum pesi tällä kertaa keskimäärin 50 lautasta per 2,5 ml pesuainetta. Edellisessä testissä luku oli 55 lautasta. Arvosteluasteikko, eli arvosanan määräytymisperusteet ovat käytännössä identtiset viime kertaan. Vuonna 2018 kyseinen tuote sai tästä arvostelukohdasta tarkan arvosanan 9,00, nyt 8,34. Uudessa testissä vaahtoa muodostui siis hieman vähemmän. Laboratorio ei analysoi syitä testituloksiin, vaan keskittyy siihen, että testi tehdään luotettavasti ja toistettavasti. Mutta näyttää siltä, että resepti on saattanut hieman muuttua edellisestä testikerrasta.

Vaahdonmuodostustestin arvosteluasteikko ei liity mitenkään esimerkiksi ei-toivottujen kemikaalien arvosteluun. Toki kokonaisarvosanaa laskettaessa molemmat huomioitiin Painoarvot-sivulla esitetyin painotuksin.

Kuten Näin testi tehtiin-tekstistä ilmenee, pesuteho testattiin laboratoriossa objektiivisin menetelmin ja toistettavissa olevin tuloksin. EU-rahoituksen ansiosta pystyimme laboratoriotestin lisäksi käymään läpi jokaisen tuotteen ei-toivotut kemikaalit, jotka tarkistettiin pakkauksesta ja pesuaineasetuksen mukaisesta ainesosaluettelosta. Päätimme täysin itsenäisesti kokonaisarvosanan määräytymisperusteet.

Teemu/Kuluttaja-lehti

Omistan Fairy Pesuvaahto, vihreä läpinäkyvä pullo, sitä ei testattu tässä. Kätevä pumppupullo.

Aivan mahtavaa, että tutkitte ei-toivotut kemikaalit! En ole allerginen, mutta uskon, että välttelemällä turhia myrkkyjä, en allergisoidukaan. Lisäksi uskon, että useimmat syövät johtuvat osaksi siitä, että vuosien varrella kehoomme kertyy liikaa erilaisia kemikaaleja. Toiset sietävät x-määrän yhtä ja toiset toista, koskaan ei voi tietää milloin keho alkaa reagoimaan, joko allergialla tai syövällä. Kemikaaleja on kaikkialla, ilmassa, puhdistetussa vedessä, ruoissa, kosmetiikassa, rakennusmateriaaleissa, pakkausmateriaaleissa yms.

Useimmiten ne pidentävät tuotteen myyntiaikaa ja ovat siis rahallisesti tärkeitä tuotteen valmistajalle, harvoin minulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.