Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Vihreä käsitiskiainepullo.

Pesuteho

Pesutehoa testattiin puhdistuskykyä mittaavalla vaahdonmuodostustestillä ja rasvanpoistokykyä mittaavalla testillä.

Vaahdonmuodostustestillä mitattiin, kuinka monta lautasta tiskiaineella saadaan pestyä suositeltua annostelumäärää käyttämällä. Jos tuotepakkauksessa ei kerrottu minkäänlaista annosteluohjetta, tuotteet testattiin laboratorion suosituksesta 2,5 millilitran annostelulla. Tiskiaineet annosteltiin viiteen litraan 45-asteista vettä. Automatisoitu pesulaite ja vaahdonmuodostuksessa käytetty pumppu varmistivat parhaan mahdollisen vaahdonmuodostuksen. Testi lopetettiin, kun vaahdonmuodostus loppui.

Testissä käytettiin halkaisijaltaan 14 senttimetrin lautasia, jotka oli liattu erilaisten rasvojen ja öljyjen sekä jauhojen sekoituksella. Testilikaa lisättiin 3 grammaa jokaiselle lautaselle. Testilika värjättiin siniseksi, jotta puhdistustuloksen tarkistaminen olisi helpompaa.

Rasvanpoistoa testattiin testirobotilla, joka puhdisti keraamisia laattoja. Ennen testin aloittamista keraamiset laatat liattiin erilaisia rasvoja ja väriainetta sisältävällä testilialla. Lian annettiin kuivua 12 tuntia huoneenlämmössä.

Pesusieneen laitettiin 2 g testattavaa pesuainetta, minkä jälkeen testilaite hankasi sientä puhdistettavaa pintaa vasten. Laboratorion asiantuntijat arvioivat rasvanpoistokykyä visuaalisesti. Testit toistettiin viiteen kertaan, ja jokaisen testikerran välissä käytettiin referenssituotetta.

Kaksi kahvikuppia, kolme lautasta ja tiskiharja.

Pakkaus ja merkinnät

Arvostelussa huomioitiin allergiamerkki, ympäristömerkki, pakkausmateriaalit ja kierrätettävyys, pakkauksessa olevien tuoteselosteiden luettavuus ja tarkempien ainesosaluetteloiden löydettävyys.

Ei-toivotut kemikaalit

Arvostelussa huomioitiin allergiaa aiheuttavat säilöntäaineet, epäillyt hormonitoimintaa häiritsevät kemikaalit sekä ympäristölle haitalliset kemikaalit ja ympäristövaroitukset. Lisäksi hajusteet ja tunnetusti allergisoivat hajusteet arvosteltiin erikseen. Yhdestä ei-toivotusta kemikaalista sakotettiin vain yhdessä arvostelukohdassa, vaikka kemikaali olisi esimerkiksi sekä allergioiva että ympäristölle haitallinen.

Jos ei-toivottujen kemikaalien pyöristämätön arvosana oli alle 8 pistettä, kokonaisarvosanasta vähennettiin 20 pistettä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: Laura Oja ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.