Kännykät

4.95 €

Kännykät

23.3.2012|
Testasimme 35 puhelinta kansainvälisenä ICRT-yhteistyönä.

Perusominaisuudet-arvosanassa toimintaa heikossa kentässä testattiin GSM- ja UMTS-simulaattorilla. Näytöstä arvioitiin kokoa, tarkkuutta ja luettavuutta eri valaistusolosuhteissa. Kosketusnäytön ominaisuudet –osiossa arvioitiin yleistä käytön sujuvuutta, näytön antamaa vastetta kosketukseen ja näytön toimintoja, kuten tukea monikosketukselle. Yleinen käytettävyys –arvosteluun vaikutti puhelimen käyttöönoton ja perustoimintojen helppous, näytön ja valikkojen ominaisuudet ja käyttöohje. Kestävyyttä mitattiin pudottamalla puhelin erityistä testausrumpua käyttäen 50 kertaa 80 cm:n korkeudelta. Lisäksi puhelin altistettiin vedelle ja kosteudelle ja testattiin kosteuden vaikutusta puhelimen toimintakykyyn. Akun käyttöaikaa mitattiin erityyppisissä käyttötilanteissa. Kannettavuutta arvioitiin muun muassa puhelimen painon ja tilavuuden perusteella sekä arvioimalla puhelimen kuljetettavuutta käsilaukussa ja taskussa. Monipuolisuus-osiossa käytiin läpi puhelimen eri toiminnot sekä esimerkiksi puhelimen käyttämät taajuusalueet, tiedonsiirtotekniikat ja liitännät.

Puhelut ja tekstiviestit -osiossa arvioitiin muun muassa puheluiden äänenlaatua, akunkestoa ja vastaamattomien puheluiden hallintaa. Lisäksi testattiin viestien kirjoittamista, lähettämistä ja vastaanottamista sekä niiden arkistoinnin ja hallinnan helppoutta.

Kamera-arvosanassa tutkittiin kameran ja kuvan laatua. Myös puhelimen soveltuvuus kuvankatseluun, kameratoimintojen monipuolisuus, kameran käytön helppous ja nopeus sekä tiedonsiirto ja tallentaminen arvioitiin. Videokuvaus-testeissä kuvattiin paikallaan olevia ja liikkuvia kohteita ja arvioitiin video-otoksen äänenlaatu. Videot arvosteltiin sekä puhelimen omalta näytöltä että tietokoneelta.

Musiikki-osa-alueessa arvioitiin äänen laatua, käyttömukavuutta, toiminta-aikaa, musiikin siirtoa puhelimeen ja muistin kokoa. Äänenlaatua arvioitiin kuuntelutestein, jotka tehtiin puhelimen omilla kuulokkeilla.

Sähköpostitoiminnoista arvioitiin sähköpostin tiliasetusten tekeminen sekä sähköpostien hakeminen, lukeminen ja kirjoittaminen. Internet-toiminnoissa arvioitiin erityisesti käyttömukavuutta ja nopeutta. Huomiota kiinnitettiin muun muassa sivuilla navigointiin ja näyttötilan riittävyyteen. Internetiä testattiin 6:lla yleisesti käytettävällä sivustolla.

Navigointia testattiin muun muassa tutkimalla läpi ohjelmisto, navigoinnin aloittamiseen tarvittavat toiminnot ja paikannuksen nopeus ja tarkkuus. Navigointitoiminto on testattu Saksassa, joten testattu navigointiohjelma ei välttämättä toimi Suomessa ollenkaan. Myös esimerkiksi paikannusnopeus voi olla erilainen Suomessa ja Saksassa.  Älypuhelimiin saa navigointiohjelman myös Suomessa ainakin erikseen ostamalla.

Synkronointi tietokoneen kanssa testattiin viemällä yhteystietoja, kalenterimerkintöjä, sähköposteja ja muita tiedostoja puhelimesta tietokoneeseen ja takaisin. Synkronointia testattiin Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustetun tietokoneen kanssa.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.