Järjestelmäkamerat

4.95 €

Järjestelmäkamerat

25.1.2012| /
Testi tehtiin kuluttajajärjestöjen ja -viranomaisten kansainvälisenä ICRT-yhteistyönä.

Kameroille tehtiin teknisiä mittauksia ja käytännön testejä. Subjektiiviset arvostelut teki viiden henkilön testiryhmä. Kameran käyttömukavuutta arvioi kolme henkilöä.

Kuvanlaadun testit tehtiin käyttäen parasta jpeg-asetusta. Kuvanlaadun arvostelussa otettiin huomioon mm. resoluutio, värien toisto sekä erottelukyky tele- ja laajakulma-asetuksella. Lisäksi arvioitiin kuvan kohina, kuvan suorien linjojen vääristymät ja kuvan reunojen tummuminen (vinjetointi). Värintoistoa testattiin kolmessa erilaisessa valaistusolosuhteessa (sisätiloissa, ulkona ja sekavalossa). Arvostelu perustuu sekä testitaulujen että tavallisten kuvauskohteiden käyttöön. Tarkennuksen toimintaa testattiin myös lähikuvauksessa ja hämärässä. Kuvanvakaimen toimintaa testattiin käden tärinää jäljittelevällä testilaitteella. Kuvanvakaimen tehokkuus arvioitiin testikuvista.

Käyttömukavuuden arvostelu koostuu mm. käyttöohjeiden kattavuuden, selkeyden ja käytännön käyttöarvon arvioinnista, etsimen ja näytön helppokäyttöisyyden arvioinnista, tiedonsiirto-ominaisuuksista, muistikorttien ja akun vaihdon helppoudesta, akun varaustilaa osoittavan näytön toimivuudesta, kameran kuvausvalmiuteen saattamisen ja yleensäkin sen erilaisten säätöjen ja toimintojen käytön helppoudesta, kuvausnopeudesta ja viiveistä kuvauksessa. Lisäksi arvioidaan automaattisen tarkennuksen ja käsisäätöjen toimintaa. Salaman toimintaa testattiin kuvattaessa eri etäisyyksiltä. Arvosteluun vaikuttivat mm. toimintojen säätömahdollisuudet ja monipuolisuus sekä kameran kyky säätää salaman teho vallitsevan valon mukaan.

Videokuvan laatua arvioitiin kuvaamalla panorointia ja zoomausta sisältäviä otoksia päivänvalossa ja hämärässä. Kuvanlaatua arvioitaessa otettiin erityisesti huomioon videokuvan terävyys ja liikkeentoisto sekä värientoistokyky. Myös kameran tallentaman äänen laatu arvioitiin.

Etsimen ja näytön arvostelussa verrattiin näytön ja etsimen kuvan korkeutta ja leveyttä kameran tallentamaan kuvaan eri polttoväleillä. Näytön arvostelussa oli lähtökohtana näytön käyttö paitsi etsimenä, myös tallennettujen kuvien katsomisessa. Näytön kuvaa arvioitiin eri katselukulmista ja eri valaistusolosuhteissa. Myös päivitysnopeutta kameraa liikuteltaessa arvioitiin.

Monipuolisuuden arviointiin vaikuttivat mm. säätöjen ja kuvausohjelmien määrä sekä kuvausta helpottavat ominaisuudet, kuten kuvanvakain.

Videon kuvanlaatua testataan esimerkiksi alla näkyvän testitaulun avulla. Taulu asetetaan pyörivän alustan päälle.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.