Kuluttajan testi

4.95 €

Astianpesukoneet työtason alle

9.9.2021| /

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa. Astianpesukoneet testattiin 23 °C ± 1 °C lämpötilassa ja 55 % ± 3 % suhteellisessa kosteudessa. Koneisiin kytketyn veden lämpötila oli 15 °C ± 2 °C ja kovuus 10,1–11,2 °dH.  

Testeissä puhdistettiin sekä keraamisia että melamiinisia astioita, laseja, ruokailuvälineitä, muovirasioita sekä teräksisiä kattiloita ja vuokia. Pesuaineina käytettiin IEC-standardin D-tyypin mukaista pesujauhetta sekä EN 50242 standardin mukaista huuhtelukirkastetta ja vedenpehmennyssuolaa.

Puhdistettavat astiat liattiin standardin IEC 60436 mukaisilla ilma- ja uunikuivausmenetelmillä. Ilmakuivausmenetelmässä astiat liattiin kananmunalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, margariinilla, kahvinpuruilla, teellä sekä tomaattimehulla, ja liattujen astioiden annettiin kuivua kaksi tuntia huoneenlämmössä. Uunikuivausmenetelmässä astiat liattiin kananmunalla, lihalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, perunatärkkelyksellä, teellä sekä maidolla, ja liattuja astioita pidettiin kaksi tuntia 80 °C lämpötilassa ja puoli tuntia huoneenlämmössä. Lisäksi teräksisiä ja keraamisia kattiloita ja vuokia liattiin keittämällä kattilassa maitokaakaota ja uunissa paistamalla vuoissa 120–160 °C lämpötilassa lihaa sekä margariinin, jauhojen, keltuaisen, sokerin, ketsupin ja veden seosta. Keittämisen ja paistamisen jälkeen astioiden annettiin olla puoli tuntia huoneenlämmössä. 

Astianpesukoneet täytettiin tasaisesti eri tavoilla liatuilla astioilla sekä puhtailla astioilla. 

Pesu- ja kuivauskyky

Pesu- ja kuivaustesteissä käytettiin sekä pääohjelmaa että säästöohjelmaa, kumpaakin kaksi kertaa tai useammin, mikäli tuloksissa oli liian suuri hajonta. Pesuohjelmien jälkeen astianpesukoneiden annettiin olla ovi kiinni, tai auki automaattisesti avautuvien tapauksessa, 30 minuuttia ohjelman päättymisen jälkeen.

Kuivaustulos arvosteltiin jokaisesta astiasta erikseen. Täysin kuiva astia sai täydet pisteet, kahdella vesipisaralla tai yhdellä vesijäljellä sai puolet pisteistä ja tätä kosteammat astiat eivät saaneet ollenkaan pisteitä. 

Myös pesutulos arvosteltiin jokaisesta astiasta erikseen ja eri menetelmillä liatut astiat arvosteltiin omilla asteikoillaan. Täysin puhdas astia sai täydet pisteet ja tahrojen lukumäärän tai pinta-alan kasvaessa pisteet vähenivät asteittain nollaan. 

Sähkön- ja vedenkulutus sekä pesuohjelmien kesto

Sähkön- ja vedenkulutus sekä pesuohjelmien kesto mitattiin kaikkien testattujen pesuohjelmien aikana ja näistä laskettiin keskiarvotulos ohjelmatyypeille. 

Melu

Astianpesukoneiden melu mitattiin 1,2 metrin päässä ja 0,7 metrin korkeudella lattiasta koneiden käydessä pesuohjelman alkuvaiheessa. Koneet olivat asennettuna oikeaa käyttöympäristöä simuloivalla tavalla. Mittauksen lisäksi kolmehenkinen asiantuntijaryhmä arvioi astianpesukoneiden aiheuttamaa melua.

Käyttömukavuus

Kaksi asiantuntijaa arvioi astianpesukoneiden täyttämisen helppoutta, toimintojen käytettävyyttä, oven toimintaa, astiakoreja, suodattimen käytettävyyttä, koneen itsepuhdistuvuutta, pesuaineiden annostelun helppoutta sekä mukana toimitettuja käyttöohjeita. 

Rakenteen ja materiaalien laatu

Astianpesukoneista arvioitiin oven, pesuainelokeroiden, astiakorien, suodattimen, suihkuvarsien sekä säätöpainikkeiden laatu.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.