Akkuporakoneet

16.3.2011|

Akkuporakonetesti tehtiin kuluttajaorganisaatioiden kansainvälisenä ICRT –yhteistyönä. Siinä testattiin 16 akkuporakonetta ja kahdeksan akkukäyttöistä iskuporakonetta.

Suorituskyky–arvosanaan vaikuttavat poraus-, ruuvaus- sekä akun suorituskykytestit. Suorituskyvyssä arvioitiin työn aloittamista alhaisella nopeudella, kierrosnopeuden ja vääntömomentin säätöä, työn tehokasta sujumista ja ruuvausta puuhun sekä metalliin ruuvattaessa.

Mittauksissa porattiin reikiä eri materiaaleihin (pyökki, metalli ja hiekkakalkkikivi) ja käytettiin läpimitaltaan erikokoisia teriä. Akkuiskuporakoneilla porattiin myös betoniin käyttämällä iskutoimintoa.

Akun suorituskyvyssä arvioitiin muun muassa akun kapasiteetti sekä akun tyhjenemisajan mittaus sekä toistuvasti porattaessa että konetta säilytettäessä.

Käyttömukavuuden arvosana koostuu muun muassa painosta ja painonjakautumisesta, käyttökytkinten toiminnasta ja ergonomiasta, kahvoista ja käyttöotteista, istukan toiminnasta, momentinrajoittimesta, laitteen puhdistuksesta, akun käytöstä ja latauksesta.

Ominaisuudet arvosanaan vaikuttivat muun muassa nopeuden säätö ja lukitus, vaihteiden määrä, pyörimissuunnan vaihto, näytöt ja merkkivalot sekä laturin toiminnot, pikapysäytys, mahdolliset elektroniset toiminnot sekä iskuporien osalta iskuasetukset.

Kestävyystestissä jäljiteltiin koneen todellista käyttöä erityisessä testipenkissä verkkovirtalähdettä käyttäen. Jos porakone vikaantui, testit toistettiin toisella ja tarvittaessa vielä kolmannella samanmallisella laitteella.

Käyttöohjeiden sisällön käytettävyys sekä turvallisuuteen ja ympäristöön liittyvä ohjeistus arvioitiin

Turvallisuus-arvosanassa koneiden ja latauslaitteen sähkö- ja mekaaninen turvallisuus arvioitiin standardien IEC EN 60745 ja IEC EN 60335 -normien mukaan. Turvallisuus-arvosanalla ei ole omaa painoarvoa, mutta se voi rajoittaa kokonaisarvosanaa.

Ympäristö-arvosanassa arvioitiin akkuteknologiaa ja mitattiin, kuinka kauan akku on latauksen jälkeen käyttövalmis. Ympäristöarvosanalla ei ole omaa painoarvoa, vaan se vaikuttaa kokonaisarvosanaan muun muassa suorituskykyarvosanassa.