Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Astianpesukoneet testattiin 23±1 asteen lämpötilassa ja 55±3 prosentin suhteellisessa kosteudessa. Koneisiin kytketyn veden lämpötila oli 15±2 °C ja kovuus 10,1–11,2 °dH.
Testeissä puhdistettiin sekä keraamisia että melamiinisia astioita, laseja, ruokailuvälineitä, muovirasioita sekä teräksisiä kattiloita ja vuokia. Pesuaineina käytettiin IEC-standardin D-tyypin mukaista pesujauhetta sekä EN 50242 standardin mukaista huuhtelukirkastetta ja vedenpehmennyssuolaa.
Puhdistettavat astiat liattiin standardin IEC 60436 mukaisilla ilma- ja uunikuivausmenetelmillä. Ilmakuivausmenetelmässä astiat liattiin kananmunalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, margariinilla, kahvinpuruilla, teellä sekä tomaattimehulla, ja liattujen astioiden annettiin kuivua kaksi tuntia huoneenlämmössä. Uunikuivausmenetelmässä astiat liattiin kananmunalla, lihalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, perunatärkkelyksellä, teellä sekä maidolla, ja liattuja astioita pidettiin kaksi tuntia 80 asteen lämpötilassa ja puoli tuntia huoneenlämmössä. Lisäksi teräksisiä ja keraamisia kattiloita ja vuokia liattiin keittämällä kattilassa maitokaakaota ja uunissa paistamalla vuoissa 120–160 °C:n lämpötilassa lihaa sekä margariinin, jauhojen, keltuaisen, sokerin, ketsupin ja veden seosta. Keittämisen ja paistamisen jälkeen astioiden annettiin olla puoli tuntia huoneenlämmössä.
Astianpesukoneet täytettiin tasaisesti eri tavoilla liatuilla astioilla sekä puhtailla astioilla.
Pesu- ja kuivauskyky
Pesu- ja kuivaustesteissä käytettiin sekä pääohjelmaa että säästöohjelmaa, kumpaakin kaksi kertaa tai useammin, mikäli tuloksissa oli liian suuri hajonta. Astianpesukoneiden annettiin olla ovi kiinni 30 minuuttia pesuohjelmien päättymisen jälkeen, paitsi jos ovi avautui automaattisesti.
Kuivaustulos arvosteltiin jokaisesta astiasta erikseen. Täysin kuiva astia sai täydet pisteet, kahdella vesipisaralla tai yhdellä vesijäljellä sai puolet pisteistä ja tätä kosteammat astiat eivät saaneet ollenkaan pisteitä.
Myös pesutulos arvosteltiin jokaisesta astiasta erikseen ja eri menetelmillä liatut astiat arvosteltiin omilla asteikoillaan. Täysin puhdas astia sai täydet pisteet, ja tahrojen lukumäärän tai pinta-alan kasvaessa pisteet vähenivät asteittain nollaan.
Kattiloiden ja vuokien peseminen osoittautui testissä hankalammaksi kuin lautasten peseminen.
Sähkön- ja vedenkulutus sekä pesuohjelmien kesto
Sähkön- ja vedenkulutus sekä pesuohjelmien kesto mitattiin kaikkien testattujen pesuohjelmien aikana, ja näistä laskettiin keskiarvotulos ohjelmatyypeille.
Melu
Astianpesukoneiden melu mitattiin 1,2 metrin päässä ja 0,7 metrin korkeudella lattiasta koneiden käydessä pesuohjelman alkuvaiheessa. Koneet olivat asennettuna oikeaa käyttöympäristöä simuloivalla tavalla. Mittauksen lisäksi kolmehenkinen asiantuntijaryhmä arvioi astianpesukoneiden aiheuttamaa melua.
Käyttömukavuus
Kaksi asiantuntijaa arvioi astianpesukoneiden täyttämisen helppoutta, toimintojen käytettävyyttä, oven toimintaa, astiakoreja, suodattimen käytettävyyttä, koneen itsepuhdistuvuutta, pesuaineiden annostelun helppoutta sekä mukana toimitettuja käyttöohjeita.
Testin integroitavat astianpesukoneet pesevät 13–14 astiastoa kerrallaan. Astiastolla tarkoitetaan kolmea erikokoista lautasta, kahvikuppia alustoineen, juomalasia, mittakuppia, haarukka, veistä ja ruokalusikkaa.
Rakenteen ja materiaalien laatu
Astianpesukoneista arvioitiin oven, pesuainelokeroiden, astiakorien, suodattimen, suihkuvarsien sekä säätöpainikkeiden laatu.
Testitulokset
Artikkeli