Hero image

Näin testasimme

Astianpesukoneet testattiin puolueettomassa laboratoriossa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Auki oleva astianpesukone, jonka sisällä on puhtaita astioita.

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Astianpesukoneet testattiin 23±1 asteen lämpötilassa ja 55±3 prosentin suhteellisessa kosteudessa. Koneisiin kytketyn veden lämpötila oli 15±2 °C ja kovuus 10,1–11,2 °dH.

Testeissä puhdistettiin sekä keraamisia että melamiinisia astioita, laseja, ruokailuvälineitä, muovirasioita sekä teräksisiä kattiloita ja vuokia. Pesuaineina käytettiin IEC-standardin D-tyypin mukaista pesujauhetta sekä EN 50242 standardin mukaista huuhtelu­kirkastetta ja vedenpehmennyssuolaa.

Puhdistettavat astiat liattiin standardin IEC 60436 mukaisilla ilma- ja uunikuivausmenetelmillä. Ilmakuivausmenetelmässä astiat liattiin kananmunalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, margariinilla, kahvinpuruilla, teellä sekä tomaattimehulla, ja liattujen astioiden annettiin kuivua kaksi tuntia huoneenlämmössä. Uunikuivausmenetelmässä astiat liattiin kananmunalla, lihalla, pinaatilla, kaurahiutaleilla, perunatärkkelyksellä, teellä sekä maidolla, ja liattuja astioita pidettiin kaksi tuntia 80 asteen lämpötilassa ja puoli tuntia huoneenlämmössä. Lisäksi teräksisiä ja keraamisia kattiloita ja vuokia liattiin keittämällä kattilassa maitokaakaota ja uunissa paistamalla vuoissa 120–160 °C:n lämpö­tilassa lihaa sekä margariinin, jauhojen, keltuaisen, sokerin, ketsupin ja veden seosta. Keittämisen ja paistamisen jälkeen astioiden annettiin olla puoli tuntia huoneenlämmössä.

Astianpesukoneet täytettiin tasaisesti eri tavoilla liatuilla astioilla sekä puhtailla astioilla.

Pesu- ja kuivauskyky

Pesu- ja kuivaustesteissä käytettiin sekä pääohjelmaa että säästöohjelmaa, kumpaakin kaksi kertaa tai useammin, mikäli tuloksissa oli liian suuri hajonta. Astianpesukoneiden annettiin olla ovi kiinni 30 minuuttia pesuohjelmien päättymisen jälkeen, paitsi jos ovi avautui automaattisesti.

Kuivaustulos arvosteltiin jokaisesta astiasta erikseen. Täysin kuiva astia sai täydet pisteet, kahdella vesipisaralla tai yhdellä vesijäljellä sai puolet pisteistä ja tätä kosteammat astiat eivät saaneet ollenkaan pisteitä.

Myös pesutulos arvosteltiin jokaisesta astiasta erikseen ja eri menetelmillä liatut astiat arvosteltiin omilla asteikoillaan. Täysin puhdas astia sai täydet pisteet, ja tahrojen lukumäärän tai pinta-alan kasvaessa pisteet vähenivät asteittain nollaan.

Auki oleva kalustepeitteinen astianpesukone, jonka sisällä on likaisia astioita.

Kattiloiden ja vuokien peseminen osoittautui testissä hankalammaksi kuin lautasten peseminen.

Sähkön- ja vedenkulutus sekä pesuohjelmien kesto

Sähkön- ja vedenkulutus sekä pesuohjelmien kesto mitattiin kaikkien testattujen pesuohjelmien aikana, ja näistä laskettiin keskiarvotulos ohjelmatyypeille.

Melu

Astianpesukoneiden melu mitattiin 1,2 metrin päässä ja 0,7 metrin korkeudella lattiasta koneiden käydessä pesuohjelman alkuvaiheessa. Koneet olivat asennettuna oikeaa käyttöympäristöä simuloivalla tavalla. Mittauksen lisäksi kolmehenkinen asiantuntija­ryhmä arvioi astianpesukoneiden aiheuttamaa melua.

Käyttömukavuus

Kaksi asiantuntijaa arvioi astianpesukoneiden täyttämisen helppoutta, toimintojen käytettävyyttä, oven toimintaa, astiakoreja, suodattimen käytettävyyttä, koneen itsepuhdistuvuutta, pesu­aineiden annostelun helppoutta sekä mukana toimitettuja käyttöohjeita.

Auki oleva kalustepeitteinen astianpesukone, jonka sisällä on likaisia astioita.

Testin integroitavat astianpesukoneet pesevät 13–14 astiastoa kerrallaan. Astiastolla tarkoitetaan kolmea erikokoista lautasta, kahvikuppia alustoineen, juomalasia, mittakuppia, haarukka, veistä ja ruokalusikkaa.

Rakenteen ja materiaalien laatu

Astianpesukoneista arvioitiin oven, pesu­ainelokeroiden, astiakorien, suodattimen, suihkuvarsien sekä säätöpainikkeiden laatu.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.