Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Vedenkeittimien testaus suoritetaan 20°C +/-3 °C huonelämpötilassa, laitteiden ollessa kytkettynä 230V jännitteeseen. Käytetyn veden lämpötilana oli 15 ± 1°C, ja kovuutena ≈14°dH.
Suorituskyvyn testit tehtiin kaksi kertaa, jonka välissä vedenkeittimen annettiin jäähtyä takaisin huonelämpötilaan. Testitulokset ilmoitettiin kahden testin keskiarvona.
Suorituskyky
Yhden litran keittäminen
Keitin täytettiin yhdellä litralla vettä. Kiehumisaika mitattiin siihen asti, kunnes laite katkaisi virran automaattisesti. Keittimen sammuessa kirjattiin lämpöanturin lukema ja sähkönkulutus. Mikäli laitteen enimmäistilavuus oli alle 1 l, käytetty vesimäärä kirjattiin erikseen.
Automaattinen virrankatkaisu
Keitin täytettiin uudelleen 1 litralla vettä, ja kiehumisesta virrankatkaisuun kulunut aika mitattiin.
Minimitäytön keittäminen
Testi toteutettiin vastaavalla menetelmällä kuin litran kiehumistesti, mutta käytettynä oli valmistajan ilmoittama pienin vesimäärä (mitattu).
Pienemmät lämpötila-asetukset
Laitteissa, jossa lämpötila oli säädettävissä, asetettiin ja mitattiin lämpötilat seuraavista asetuksista: minimilämpötila, vihreä tee (70-80 °C) sekä kahvi (90-95 °C).
Kalkin suodatuksen tehokkuus
Keitin täytettiin 1 litralla vettä, joka keitettiin 20 peräkkäistä kertaa. Tämän jälkeen arvioitiin juomaveteen kertynyt kalkkimäärä sekä kalkkisuodattimen laatu, istuvuus ja tehokkuus.
Käyttömukavuus
Laitteiden käyttömukavuutta arvioi kolme laboratorion asiantuntijaa. Arvioinnissa käytiin läpi muun muassa täyttäminen ja veden kaataminen, käsittely ja kahva, säilyttäminen ja puhdistaminen sekä käyttöohjeet.
Rakenteen ja materiaalien laatu
Keittimien rakennetta ja käytettyjä materiaaleja arvioitiin laboratorion asiantuntijoiden toimesta. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi laitteen jämäkkyyteen, liitoskohtien viimeistelyyn sekä materiaalien kestävyyteen.
Melu
Keittimien melua mitattiin litran keittotestin aikana 0,5 metrin etäisyydeltä. Laitteiden melua arvioitiin subjektiivisesti myös kolmen testaajan toimesta.
Sähkönkulutus
Laitteiden valmiustilan sähkönkulutus mitattiin suorituskyvyn testien lisäksi.
Turvallisuus
Sähköturvallisuus
Laitteen sähköturvallisuus arvioitiin. Muun muassa laitteen eristys, johdon suoja ja jännite tarkistettiin.
Lämpöturvallisuus
Kannun ulkopinnan lämpötiloja mitattiin kiehumistestien aikana niistä kohdista, joita kosketetaan: kahvasta, kannen kahvasta ja painikkeista.
Lisäturvallisuustestit
Keittimistä tarkastettiin turvallisuutta koskevat merkinnät, kuten varoitussymbolit, sekä ilmoitukset siitä, ettei laitteessa käytetä bisfenoli-A:ta. Lisäksi arvioitiin laitteen toiminta poikkeavissa olosuhteissa: voiko keitintä käyttää kannen ollessa auki, kannun ollessa tyhjä tai laitteen ollessa täytetty 20 % yli valmistajan ilmoittaman maksimimäärän.
Veden haju ja maku
24 tuntia keittämisen jälkeen veden hajua ja makua arvioitiin verraten ei keitettyyn veteen. Jos keittämisen aikana esiintyi poikkeavaa hajua, huomioitiin tämä rakenteen laadun arvioinnissa.
Testitulokset