Suojausominaisuudet
Arvosanaan vaikutti eniten haittaohjelmien torjunnan taso. Myös palomuuritoiminnot huomioitiin tässä arvosanassa. Testitietokoneissa käytettiin Windows 10 -käyttöjärjestelmää ja Explorer 11 -selainta. Resurssien käyttöä testattiin oikeassa tietokoneessa, mutta suojausominaisuuksia testattiin virtuaalikoneita hyödyntäen.
Haittaohjelmien torjunta
Tutkittiin sitä, kuinka hyvin ohjelmisto löytää haittaohjelmia. Testissä käytettiin yli 17 000 mahdollisimman tuoretta haittaohjelmaa. Manuaalisesti käynnistettävät tunnistustestit tehtiin sekä offline- että online-tilassa. Myös reaaliaikainen tarkistus testattiin.
Testissä käytettiin myös 75 toiminnassa olevaa linkkiä, jotka yrittävät houkutella lataamaan haittaohjelmia sisältävää verkkosisältöä. Lisäksi haittaohjelmien torjuntaa testattiin 1 000 muun muassa tietojenkalastelua yrittävällä verkkosivulla. Tämän testin tarkoituksena oli selvittää estääkö ohjelma haitallisen sivun tai tiedoston pääsyn koneelle.
Ohjelmistojen virustietokantojen päivitysnopeutta selvitettiin seuraamalla yli kuukauden ajan kuinka nopeasti ohjelmat oppivat tunnistamaan 10 testausaikana esiin tullutta uutta haittaohjelmaa.
Laboratorion asiantuntijat arvostelivat ohjelmien oletussäädöt ja ohjelmien toiminnan haittaohjelman löytyessä. Haittaohjelmia ladattiin koneille myös USB-tikulta, verkkolevyltä ja ulkoiselta kiintolevyltä.
Palomuuri
Koneeseen saapuvan liikenteen kontrollointia testattiin simuloimalla hyökkäyksiä koneeseen. Erityisesti tutkittiin, voiko liikennettä seurata, miten hyvin liikennettä voi haluttaessa estää ja millä tavalla ja missä tapauksissa ohjelmaa varoittaa epäilyttävistä yhteydenottoyrityksistä. Ulos lähtevän liikenteen valvontaa testattiin vastaavalla tavalla.
Jos ohjelmiston mukana ei toimitettu valmistajan omaa palomuuria, testissä käytettiin Windows 10-käyttöjärjestelmän palomuuria.
Palomuurin ominaisuuksista arvioitiin IP-osoitteiden, porttien ja ohjelmien estäminen ja sääntöjen tekeminen. Palomuurin asetuksiin liittyen arvosteltiin tuntemattomien ohjelmien lähtevän liikenteen oletusasetukset, asetusten muuttaminen ja palomuurin oletusasetusten palauttaminen.
Käytön helppous
Arvostelussa huomioitiin yhteensä melkein 100 arvostelukohtaa. Virustorjuntatoimintojen käyttömukavuutta arvioitaessa eniten kiinnitettiin huomiota ilmoituksiin oletusasetuksilla. Lisäksi arvosteltiin virustarkastusten tekemisen helppous ja karanteeniin asetetun tiedoston palauttaminen.
Palomuurin käyttömukavuusarvioon vaikuttivat hallinnan helppous, ilmoitukset eri tilanteissa ja palomuurin pysäyttäminen ja uudelleenkäynnistäminen. Tuote sai lisäpisteitä, jos Windows-palomuuria pystyi ohjaamaan tietoturvaohjelmiston oman käyttöliittymän kautta.
Ohjelmiston asennuksen ja sen poistamisen helppous arvosteltiin. Myös asennuksen muuttaminen ja päivitysten tekeminen sekä hallintapaneelin käyttöliittymä arvosteltiin.
Ohje-toiminnoissa arvosteltiin esimerkiksi tietojen löydettävyys, hakutoiminnon toimivuus sekä tekstien ja ruutukaappausten selkeys.
Resurssien käyttö
Testissä mitattiin kuinka paljon tietoturvaohjelmistot hidastavat tietokoneen käynnistymistä, tiedostojen kopioimista ja erilaisten tiedostojen ja verkkosivujen avaamista.
Arvostelussa huomioitiin myös ohjelmiston varaaman työmuistin ja kovalevytilan määrä.
Testitulokset
Artikkeli