Testasimme kahdeksan ompelukonetta, jotka sopivat esimerkiksi koti- ja harrasteompelijoille. Koneiden hinnat vaihtelevat reilusta 200 eurosta aina yli tuhanteen euroon saakka. Kalleimmat ompelukoneet ovat monipuolisempia kuin halvimmat.
Irtosiko nappi, repesivätkö housut – miksi ostaa uutta, kun voi korjata vanhan? Käsi- ja Taideteollisuusliitto Taito ry valitsi vuoden 2025 käsityötekniikaksi korjaamisen ja kunnostuksen, Marttaliitto ry puolestaan valitsi tammikuun puolivälissä vuoden 2025 käsityötekniikaksi koneompelun.
Ompelukone onkin näppärä apuväline vaatteiden paikkailuun ja samalla myös rahan ja luonnon säästämiseen, kun hajonneen vaatekappaleen tilalle ei tarvitse ostaa uutta.
Ompelukoneiden hintahaitari on kuitenkin suuri, nippa nappa sadoista euroista reiluihin nelinumeroisiin summiin. Mutta millainen ompelukone soveltuu kotikäyttäjälle, millainen tehokäyttäjälle? Otimme asiasta selvää testaamalla kahdeksan ompelukonetta, joita myydään vähintään alan erikoisliikkeissä, mutta ainakin osaa myös esimerkiksi joissakin kotimaisissa kodinkoneliikkeissä, sekatavarakaupoissa tai supermarketeissakin.
Testaamistamme ompelukoneista viisi maksaa alle 350 euroa, kolmen kalleimman hinnat vaihtelevat 600 eurosta aina 1 400 euroon saakka. Kahdeksasta testatusta ompelukoneesta neljä konetta ylsi kokonaispisteiltään hyvään arvosanaan, loppujen kokonaisarvosana jäi tyydyttäväksi.
Testitulosten perusteella hyvästä ompelukoneesta ei tarvitse kuitenkaan maksaa itseään kipeäksi, vaan myös alle 350 eurolla saa hyvän laitteen.
Kotiompelijalle erilaisten myynnissä olevien ompelukoneiden määrä sekä niiden erilaiset ominaisuudet voivat häkellyttää, joten kannattaa aivan ensin miettiä mihin tarkoitukseen konetta käyttää ja kuinka usein sen käytölle on tarvetta. Onko tarkoituksena esimerkiksi lyhentää housujen lahkeet parin–kolmen kuukauden välein vai onko tarkoituksena pidemmällä aikavälillä ommella koko garderoobi uusiksi? Vain vähän ompelevalle voi sopia ihan hyvin hieman halvempi noin parin-kolmensadan euron kone, kun taas paljon ja monipuolisemmin ompelevalle voi olla tarkoituksenmukaisempaa hankkia kone, jossa on selvästi enemmän ominaisuuksia.
”Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä enemmän koneessa on toimintoja, sitä enemmän siinä on osia, jotka voi mennä rikki”, kommentoi Ompelimo Nice Factorin omistaja Marja Pihkala.
Pihkala muistuttaa myös, että mikäli tarkoituksena on ommella pelkästään joustavia materiaaleja, voi saumuri olla parempi valinta kuin ompelukone.
Testissämme kiinnitimme huomiota muun muassa ommelvalikoiman monimuotoisuuteen, erityyppisten kankaiden ompelemiseen, käyttömukavuuteen sekä koneen kestävyyteen ja huollettavuuteen.