Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Ompelukone.

Ominaisuudet ja tarvikkeet

Ompelukoneista mitattiin lisätason koko ja vapaavarren ympärysmitta. Koneista tutkittiin, miten kone käynnistetään ja miten nopeutta säädetään. Lisäksi tutkittiin pistojen valintaa ja kokoa sekä erilaisia koneella ommeltavia ompeleita.Tarvikkeista kartoitettiin mm. koneen säilyttämisessä tarvittava suoja, eri paininjalat ja neulat sekä pienet erilaiset apuvälineet. Lisäksi selvitettiin, missä näitä tarvikkeita säilytettiin.

Ompelutulokset

Ompelemisen käytännön testit tekivät kaksi kokenutta ompelijaa. Testeissä mitattiin, kuinka suoraan kone ompelee sekä tehtiin hyötyompeleita: siistittiin reunoja, ommeltiin piilosaumoja ja ommeltiin aivan kankaan reunan vierestä. Lisäksi testattiin poikittaisen sauman yli ompelemista, jolloin ommeltavaksi tuli monta kerrosta päällekkäin.  Myös erilaisten materiaalien yhteen ompelemista  testattiin, samoin kuin paksun villakankaan, napinläven ja vetoketjun ompelemista.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuutta testattiin ompelemisen alussa: selvitettiin neulan kiinnittämistä, ylälangan langoitusta, paininjalan vaihtamista ja säätämistä, ompeleen valintaa, pistolevyä ja apuvälineiden säilytystä. Ompelun käyttömukavuutta testattiin ompelemalla taaksepäin sekä ompelemalla napinläpiä ja testaamalla jalkasäädintä. Lisäksi mitattiin koneen valaisua, valaisun riittävyyttä ja laatua, valon häikäisyä sekä tarkasteltiin valokatkaisijaa. Lisäksi selvitettiin koneen kunnossapitoa.

Testaaja tutkimassa ompelukoneen pohjaa.

Lapsen sormen kokoinen testisormi mahtui koneen pohjassa olevaan vaaralliseen rakoon.

Koneen rakenne

Koneen rakennetta testattiin mm. tutkimalla osien yhteensopivuutta, koneen reunoja ja epätasaisuuksia, puolan irrottamista, merkintöjä ja niiden luettavuutta sekä valaistusta. Lisäksi testattiin langan kireyttä: kireyden muuttamista ja kireyden vaihteluita. Testissä mitattiin myös koneen paikallaan pysymistä ja tärinää, testattiin sukkulan taipumusta lukkiutua ja puolan vaihtoa sekä testattiin vapaavarren ja jatkopöydän toiminnallisuutta. Mm. työskentelyä neulan edessä ja vasemmalla puolella selvitettiin sekä mitattiin vapaavarren ja peruslevyn väliin jäävä alue. Myös kankaan syöttöä mitattiin.

Kestävyys

Koneella ommeltiin käyttäen standardipaininjalkaa ja standardineulaa. Kone laitettiin ompelemaan kangasta ilman lankaa. Kone ompeli viisi sekuntia ja piti 2,5 sekunnin tauon. Tätä toistettiin tunnin ajan, jonka jälkeen pidettiin tunnin tauko. Kestävyystestin kokonaisaika oli 100 tuntia, josta kone ompeli 50 tuntia. Konetta huollettiin käyttöohjeiden mukaan ompelun välissä. Testissä käytettiin erikokoisia suoria tikkejä, siksakkia ja mm. piilosaumatikkiä. Testin jälkeen koneen mekaanisten osien ja moottorin kunto tarkastettiin. Myös arvioitiin, ompeleeko kone rasitustestin jälkeen vielä hyvin, jolloin selvitettiin muunn muassa pistojen rakenne ja sauman suoruus.  Sauman jälkeä verrattiin koneen tekemään ompelujälkeen testin alussa.

Melu

Melua arvioitiin aistinvaraisesti asteikolla 1 -5.  Huomioon otettiin äänitason lisäksi äänen erityispiirteet, kuten äänen ärsyttävyys.

Ohjekirja

Ohjekirjasta arvioitiin mm. ohjeiden kattavuus, ymmärrettävyys, selkeys, luettavuus ja kirjan helppo käsiteltävyys.

Turvallisuus

Turvallisuutta testattiin standardin mukaisesti, mm. mittaamalla koneen lämpenemistä, sähkövirran vuotoja, koneen vakautta ja mekaanista turvallisuutta, ruuveja ja liitäntöjä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.