Testasimme 7 ketsuppia elintarvikelaboratoriossa. Teknisten mittausten lisäksi tehtiin makutestit.
Asiantuntijat arvioivat ketsuppien värin, koostumuksen, tuoksun ja tärkeimpänä maun. Lisäksi ketsupeista annettiin subjektiivinen kokonaisarvio.
Ketsuppien tomaattipitoisuuden määrittämiseksi tuotteista mitattiin kuiva-ainepitoisuus, erilaiset hapot, kalium, magnesium ja fosfori.
Ketsupeista testattiin todelliset suolan ja sokerin pitoisuudet ja niitä verrattiin valmistajien ilmoittamiin määriin. Suolan määrä tutkittiin AAS-menetelmällä (atomiabsorptiospektrometria) ja sokerin määrä nestekromatografiaa (HPLC) hyödyntäen.
Asiantuntijat arvioivat pakkausmerkinnät ja ketsupin annostelun sekä korkin sulkemisen helppouden.
Tuotteista testattiin kasvinsuojeluaineet ja mykotoksiinit, eli homemyrkyt. Tuotteet testattiin kuuden tomaateissa mahdollisesti esiintyvän homemyrkyn, kuten patuliinin osalta. Testatuissa tuotteissa ei ollut ongelmia.
Lisäksi tutkittiin yli 200 kasvinsuojeluaineen jäämiä. Tarkistetut aineet olivat hyönteismyrkkyjä, sienimyrkkyjä, kasvimyrkkyjä ja rikkakasvien torjunta-aineita. Yksikään tuotteista ei sisältänyt havaittavia määriä kasvinsuojeluaineiden jäämiä.
Mykotoksiinien testauksessa käytettiin nestekromatografiaa (LC/MS/MS) ja kasvinsuojeluaineiden testauksessa kaasukromatografiaa (GC-ECD ja GC-FPD).
Sivun kuvat: IStock
Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.