Testasimme pakastimien suorituskykyä, käyttömukavuutta, sähkönkulutusta, melua sekä rakenteen ja materiaalien laatua.
Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit
Kylmälaitteiden testaus suoritetaan 20 ± 0,5 celsius-asteen huonelämpötilassa ja 55 ± 5 prosentin suhteellisessa ilmankosteudessa. Kylmälaitteet ovat kytketty 230 ± 1 % voltin jännitteeseen ja laitteiden annetaan käydä vähintään 24 tuntia ennen mittausten aloittamista. Kylmälaitteiden kaikki hyllyt ja lokerot ovat paikallaan testien aikana. Kaikissa testeissä käytettiin valmistajien suosittelemia oletusasetuksia pakastimen lämpötilalle.
Suorituskyky
Säilytyslämpötila suositusasetuksilla
Pakastimet täytettiin elintarvikkeita simuloivilla, lämpötila-antureita sisältävillä, pakkauksilla säilytyslämpötilojen mittaamiseksi. Arkkupakastimiin täytetiin pakkauksia 40 kg/100 l käytettävissä olevaa tilavuutta kohden. Pakkaukset sijoitettiin kylmälaitteisiin tasaisesti hyllyille ja lokeroihin. Lämpötiloja mitattiin 24 tunnin ajan eikä kylmälaitteiden ovia avattu tänä aikana. Samalla mitattiin kylmälaitteiden energiankulutus. Testi toistettiin samanlaisena kylmälaitteiden ollessa sekä 20 että 10 asteen huoneenlämmössä.
Lisätyn ruoan jäähdyttäminen ja pakastaminen
20 °C huoneenlämmössä oleviin kylmälaitteisiin lisättiin lämpötila-antureita sisältäviä testipakkauksia aiemmin jäähdytettyjen pakkausten lisäksi, huoneenlämpöisten pakkausten jäähdyttämiseen ja pakastamiseen kuluvan ajan mittaamiseksi. Arkkupakastimeen lisättiin pakkauksia 5 kg/100 l laitteen käytettävissä olevaa tilavuutta kohden. Jos pakastimessa oli käytettävissä esi- tai superjäähdytystoiminto tai esipakastustoiminto, nämä kytkettiin päälle valmistajan ohjeiden mukaisesti. Jäähtymistä ja pakastumista seurattiin 24 tuntia ja mitattiin tavoitelämpötilaan pääsemiseksi kuluva aika. Jos laite ei saavuttanut tavoitelämpötilaa 24 tunnin kuluessa niin pakastumista seurattiin tarvittaessa 48 tunnin ajan. Pakkausten tavoitelämpötila pakastimessa oli -18 °C. Pakastimessa mitattiin myös siellä aiemmin olleiden pakkausten ja ilman lämpötilaa.
Pakasteiden säilyvyys ilman sähköä
Testipakkauksilla täytetyistä pakastimista katkaistiin virta ja pakastimen -9 asteeseen lämpenemiseen kulunut aika mitattiin.
Pakastimet täytettiin elintarvikkeita simuloivilla, lämpötila-antureita sisältävillä pakkauksilla säilytyslämpötilojen mittaamiseksi. Arkkupakastimiin täytettiin pakkauksia 40 kg/100 l käytettävissä olevaa tilavuutta kohden. Pakkaukset sijoitettiin kylmälaitteisiin tasaisesti hyllyille ja lokeroihin.
Käyttömukavuus
Kylmälaitteiden käyttömukavuutta arvioi kolmen hengen laboratorioryhmä. Ryhmä arvioi käyttöohjeet, laitteen asennuksen helppouden, ovien käytettävyyden, ruoan täyttämisen ja tyhjentämisen helppoutta, säätöjen helppoutta, ilmoituksia ja hälytyksiä sekä puhdistamisen helppoutta.
Sähkönkulutus
Testipakkauksilla täytettyjen kylmälaitteiden sähkönkulutusta mitattiin 24 tunnin ajan oven ollessa suljettuna, laitteiden saavutettua stabiilin lämpötilan. Sähkönkulutusta arvostellessa sähkönkulutus suhteutettiin kylmälaitteen käytettävissä olevaan tilavuuteen.
Melu
Kylmälaitteiden melutaso mitattiin laitteiden etupuolelta puolen metrin etäisyydeltä, laitteen keskitasosta yhden minuutin ajan. Lisäksi kolmen hengen laboratorioryhmä arvioi melutasoa ja laitteen tärinää.
Rakenteen laatu
Laboratorioryhmä arvioi laitteessa käytettyjen materiaalien laatua ja paksuuksia esimerkiksi hyllyjen, laatikoiden ja säätimien osalta.
Testitulokset
Artikkeli