Yhteinen jääkaappi taistelee hävikkiä vastaan – syysomenat katoavat parempiin suihin

Ylimääräisen ruuan voi viedä kuivakaappiin tai jääkaappi-pakastimeen. Arabianrannan hävikkiruokakaappi sai kaapit lahjoituksina.

Hävikkiruokakaappeja perustetaan nyt innokkaasti. Kuluttaja kävi Helsingin Arabianrannassa katsomassa, kuinka hävikkiruokakaappi on otettu vastaan.

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakaappi avattiin keväällä Kotkaan ja toinen heinäkuussa Seinäjoelle. Helsinki on saanut syksyllä jopa kaksi hävikkiruokakaappia, Arabianrantaan ja Kallioon.

Idea on yksinkertainen: kuka tahansa voi viedä ja ottaa mukaansa ylijääneitä elintarvikkeita – eikä niistä tarvitse maksaa mitään. Ruuat säilytetään jääkaapissa ja kuivakaapissa. Kaapeilla voi käydä kuka tahansa, ja ne ovat yleisissä tiloissa, esimerkiksi nuoriso -tai kerhotaloissa.

Helsingin Arabianrannan hävikkiruokakaapin perustaja Ida Larsson raottaa kuivakaapin ovea. Hyllyillä on muun muassa suolakurkkupurkki, gluteenittomia kaurajauhoja, mausteita ja näkkileipää.

”Makeat tuotteet, kuten keksit, käyvät hyvin kaupaksi. Samoin kaurapohjaisille elintarvikkeille on kysyntää. Omenat ovat myös olleet haluttuja”, Larsson kertoo.

Kaappeihin voi tuoda avattujakin pakkauksia, jos ne eivät ole helposti pilaantuvia, kuten maito tai kala.

Larssonin mukaan paikalliset asukkaat ovat ottaneet hävikkiruokakaapin innostuneesti vastaan . Toistaiseksi kysyntä ei ole ylittänyt tarjontaa, mutta hävikkiruokakaappi on ollut käytössä vasta reilut kaksi viikkoa. Kaappi avattiin Kääntöpaikalle, Arabian asukastalojen yhteisiin tiloihin elokuun lopussa. Arabian asukastalot palvelevat Arabianrannassa asuvien taloyhtiöiden asukkaita.

”Kaappia ovat käyttäneet etenkin perheelliset ja eläkeläiset. Opiskelijatkin löytävät varmasti jatkossa paikalle, kun hävikkiruokakaappi tulee tutummaksi”, Larsson toteaa.

Idean kaapin perustamiseen Larsson sai kotisohvalla. Televisio-ohjelmassa esiteltiin community fridge, eli yhteinen ruokakaappi. Hävikkiruokakaapin idea on alun perin lähtöisin Espanjan Baskimaasta, jossa se tunnetaan nimellä solidaarisuuskaappi.

”Tiedän, että ihmiset heittävät pois täysin käyttökelpoista ruokaa. Ensin ajattelin, että lapsiperheet voivat hyötyä hävikkiruokakaapista, mutta nyt toivon, että kaikki ikäluokat käyttäisivät kaappia hyväkseen.”

Apua käytännön asioissa Larsson sai Kotkan hävikkiruokakaapin perustajilta. Ensin oli löydettävä tilat. Kääntöpaikka löytyi, kun Larsson kysyi sopivaa paikkaa Facebookissa. Seuraavaksi Larssonin piti tehdä kirjallinen ilmoitus Elintarvikevirasto Eviraan. Evira kävi paikan päällä, ja näytti kaapille vihreää valoa. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä hävikkiruokakaappi ei kuulu elintarvikevalvonnan piiriin. Jääkaapin lahjoitti paikallinen kodinkoneliike, ja kuivakaappi saatiin lähistön asukkaalta.

Larsson hämmästyi, kuinka jouhevasti kaikki tapahtui.

”Tein ilmoituksen toukokuussa, ja elokuussa hävikkiruokakaappi oli jo käytössä.”

Ainakin Kotkan hävikkiruokakaappi on saanut yhteistyökumppanin paikallisesta K-kauppiaasta, mutta toistaiseksi Arabianrannan hävikkiruokakaappi toimii asukkaiden aktiivisuuden varassa.

”Paikalliset kauppiaat lahjoittavat jo hävikkinsä esimerkiksi Hurstin ruoka-avulle”, Larsson sanoo.

Larsson pyörittää hävikkiruokakaappia vapaaehtoistoimintana. Apua hän saa Kääntöpaikan muilta vapaaehtoisilta. Vapaaehtoiset pitävät viikoittain huolta kaappien siisteydestä ja tarkastavat, ettei kaapeissa ole päiväyksiltään vanhentuneita ruokia. Kaapit eivät ole auki ympäri vuorokauden, vaan vain silloin kun Kääntöpaikalla on toimintaa.

Kuluttajan järjestämää valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 10.-16.9. Tänä vuonna Hävikkiviikon teemana on yhteisöllisyys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.