Vuokrasopimukseen kirjattu muuttopäivä voi aiheuttaa ikävän yllätyksen – lakia ei tarvitse noudattaa

Lain mukaisesta muuttopäivästä poikkeaminen vuokrasopimuksissa yleistyy koko ajan, kertoo Vuokralaiset ry. Yllätystapauksissa kannattaa neuvotella vuokranantajan kanssa.

Reddit-verkkosivustolla heräsi kesän kynnyksellä keskustelua siitä, mihin mennessä vuokra-asunnosta on muutettava pois vuokrasopimuksen päättyessä.

Keskustelunaloittaja kertoi yllättyneensä, että hänen vuokrasopimukseensa oli kirjattu poismuuttopäiväksi vuokrasopimuksen viimeinen päivä eikä vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Keskustelijan mukaan asunnon vuokrannut vuokravälitysfirma ei suostunut muuttamaan päivämäärää.

”Jos oma muuttopäiväni olisi kuun viimeinen ja saisin uuden asunnon vasta seuraavana päivänä, minullehan jäisi asunnoton yö tähän väliin”, keskustelija ihmetteli.

Lain mukaan muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä.

Kysyimme vuokralaisten etuja valvovasta Vuokralaiset ry:stä, miksi ja miten vuokrasopimusten ehdoissa voidaan poiketa laista.

Lähes kaikista säännöksistä voidaan poiketa

Lain mukaisesta muuttopäivästä voidaan poiketa vuokrasopimuksessa, eikä siihen vaadita erityisiä perusteita, kertoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

”Riittää esimerkiksi, että muuttopäiväksi sovitaan sopimuksen päättymispäivä. Jos muuttopäivästä on sovittu laista poikkeavalla tavalla, laissa mainittua muuttopäivän siirtoa ei myöskään sovelleta. Jos siis sopimuksessa muuttopäivä on esimerkiksi lauantai, on muutto suoritettava kyseisenä päivänä.”

Viita kertoo, että lähtökohtaisesti lähes kaikista huoneenvuokralain säännöksistä voidaan poiketa, kunhan asiasta on tehty sopimus vuokranantajan ja vuokralaisen kesken.

”Laissa on erikseen määritelty säännökset, joista poikkeaminen sopimuksella on kiellettyä. Sopimuksella ei esimerkiksi voida kieltää vuokralaisen oikeutta käyttää huoneistoa perheenjäsentensä kanssa, eikä pidentää vuokralaisen irtisanomisaikaa.”

Lain mukaan vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi, ja se lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana sopimus on irtisanottu.

Viita kommentoi Reddit-sivustolla kerrottua esimerkkitapausta sanomalla, että laista poikkeaminen muuttopäivästä sopimisessa yleistyy koko ajan.

”Tällaisissa tapauksissa vuokranantajan olisi hyvä neuvotella vuokralaisen kanssa, miten hän pystyy suorittamaan muuton, ja voisiko muuttopäivää siirtää.”

”Täytyy myös muistaa, että vuokralainen voi sopia uuden vuokrasopimuksensa alkamaan jo ennen edellisen sopimuksen mukaista muuttopäivää.”

Jos muuttopäivästä ei ole erikseen sovittu, on Viidan mukaan hyvän tavan mukaista, että vuokralaiset kertovat vuokranantajalle, koska huoneisto on tyhjä.

”Sillä on merkitystä myös sisään muuttavalle vuokralaiselle.”

Kommentit (2)

Itse olen kirjannut tällaisen poikkeuksen vuokrasopimukseen omissa asunnoissani. Syy on se, että seuraava asukas yleensä haluaa muuttaa sisään viimeistään kuun ensimmäisenä päivänä. Käytännössä kuitenkin nämä sovitaan muuton alla osapuolten kesken tilanteiden mukaan ja kirjaus on sovittuna pattitilanteen varalta. Tähän asti on aina voitu sopia lähtevän ja uuden asukkaan kesken. Minusta tuo pykälä on hankala, koska monet tarvitsevat sen uuden asunnon juuri 1. päivä, eikä seuraavana arkipäivänä. Yleensä ihmiset myös muuttavat mieluiten viikonloppuna, koska silloin on yleensä vapaata.

Minä ihmettelen edelleen, miksi irtisanomisaika ja muuttopäivä ovat aina kalenterikuukauden vaihteessa Suomessa? Miksei voi olla 30 vrk irtisanomispäivästä? Se auttaisi ihmisiä vaihtamaan asuntoa sopivampaan ilman niin suurta stressiä kuin tällä hetkellä, lisäksi kaikki muuttofirmat ja pakettiautoja tai peräkärryjä vuokraavat firmat eivät ole ylityöllistettyjä 1-2 päivää kuukaudessa, vaan työt ja tulot jakaantuisivat ”kestävällä tavalla”. En ole muualla maailmassa törmännyt tällaiseen muutto-ja vuokrasopimuskäytäntöön kuin Suomessa, jossa aina muutetaan kalenterikuukauden viimeinen/ensimmäinen päivä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.