Vuokra-asuntojen vaihto vilkastuu kesällä – vuokranantaja ei voi irtisanoa vuokrasopimusta ilman hyvää syytä

Lain mukaan vuokranantaja voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen vain, jos syy on hyvän tavan mukainen. Asiantuntija kertoo kolme hyväksyttävää syytä irtisanomiseen.

Kesällä vuokra-asuntoja vaihdetaan ahkerasti. Vuokralaisia sitoo lain mukaan kuukauden irtisanomisaika, kun taas vuokranantajan on noudatettava peräti puolen vuoden irtisanomisaikaa. Jos vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden, vuokranantajan irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Lisäksi lakiin on kirjattu, että vuokranantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen vain, jos syy on hyvän tavan mukainen. Mitä ihmettä se tarkoittaa?

Vuokralaiset-yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Viita nimeää kolme yleistä hyvän tavan mukaista syytä.

Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen, jos hän ottaa asunnon omaan käyttöön. Viidan mukaan on yleistä, että asuntoon esimerkiksi muuttaa vuokranantajan lapsi opiskeluiden perässä.

Vuokrankorotus on myös hyvän tavan mukainen syy irtisanoa, jos korotuksesta ei päästä yhteisymmärrykseen. ”Vuokranantaja voi tehdä tasokorotuksen, jos vuokra on ollut pitkään yleistä vuokratasoa pienempi”, Viita sanoo.

Hyvän tavan mukaan vuokranantajan on neuvoteltava korotuksesta vuokralaisen kanssa. Neuvottelut on aloitettava kuusi kuukautta ennen aiottua korotusta. Korotus saa olla korkeintaan 15 prosenttia vuodessa. Mikäli vuokrankorotuksesta ei päästä yhteisymmärrykseen, on vuokranantajalla lain mukaan mahdollisuus irtisanoa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus.

Kolmas yleinen syy on remontit ja peruskorjaukset. ”Vuokranantaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen, mikäli asuntoon on tulossa esimerkiksi putkiremontti”, Viita sanoo.

Näiden lisäksi sopimusrikkomukset ovat hyvän tavan mukainen irtisanomisperuste, eli yleisimmin vuokranmaksun laiminlyönti.

Vuokranantaja ei voi irtisanoa asuntoa esimerkiksi vuokralaisen elintapojen tai uskonnon vuoksi. Vuokranantajan on aina tehtävä irtisanominen kirjallisesti ja irtisanomiselle on kerrottava syy.

”Epäselvissä tilanteissa apua voi kysyä meiltä Vuokralaisilta tai kuluttajaneuvonnasta”, Viita kertoo.

Jos vuokranantaja irtisanoo vuokrasopimuksen lainvastaisella tavalla, vuokralaisella voi olla oikeus korvauksiin. Viidan mukaan vuokralaiset hakevat korvauksia harvoin.

”Molemmat osapuolet ovat hyvin perillä vuokrasopimuksista.”

Juttua tarkennettu 31.5.2019: Hyvän tavan mukaisia syitä irtosanoa vuokrasopimus ei ole listattu lainsäädännössä, ja siten niitä voi olla muitakin kuin jutussa mainitut kolme.

Juttua oikaistu 31.5.2019: Jutussa kerrottiin, että irtisanomisperusteeksi ei riitä, että vuokranantaja haluaa myydä asuntonsa. Asunnon myynti on kuitenkin todettu hyvän tavan mukaiseksi irtisanomisperusteeksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.