Viherpeukalo, houkutteleeko siementilaus ulkomailta? Hanki harkiten

Kiinalaiset nettikaupat ja Brexit aiheuttavat harmia puutarhaharrastajille. Myös uudet kasvinterveyssäännökset on syytä muistaa, jotta esimerkiksi omenapuut ja perunamaat pysyvät terveinä Suomessa.

Edullisten siementen tilaaminen ulkomaisesta verkkokaupasta voi kuulostaa puutarhaharrastajasta houkuttelevalta. Nettikeskusteluissa suomalaiset viherpeukalot kertovat kuitenkin saaneensa Kiinasta kovin erityyppisiä siemeniä kuin ne, joita he olivat tilanneet.

Suomen suurimman puutarhaharrastajien järjestön Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren tietoon ei ole tullut kovin paljon tällaisia tilauksia, mutta yksikin voi olla liikaa.

“Parin euron paketti on helppo lisätä tuotekoriin, mutta paketista voi tulla kasvilaji, joka ei edes menesty Suomessa. Tai saattaa tulla puolikuolleita taimia tai muuta huonokuntoista lisäysmateriaalia.”

“Tulli ei ehdi tarkastaa kaikkia lähetyksiä. Tarkastamaton materiaali voi levittää puutarhaharrastajien tai pahimmassa tapauksessa ammattilaisten tarhoihin kasvitauteja tai vieraslajeja, joita ei pystytä torjumaan.”

“En missään nimessä menisi tilaamaan kasveja enkä siemeniä kiinalaisista nettikaupoista”, sanoo Taulavuori.

Euroopan Unionin sisällä taimia, siemeniä, mukuloita, sipuleita ja pistokkaita myydään huomattavasti valvotummin kuin esimerkiksi Kiinassa. Myynnin yksityiskohtia säätelevät kasvinterveyslaki ja EU:n kasvinterveysasetus, jotka kumpikin tulivat Suomessa voimaan joulukuussa 2019. Muissa EU-maissa säännökset ovat pitkälti samoja.

Tämän tekstin ilmestyessä on vain kaksi kasviainesryhmää, joita harrastaja ei saa tilata tai muuten tuoda Suomeen mistään toisesta EU-maasta eikä EU:n ulkopuolelta: siemenperunat sekä tulipolte-bakteeritaudin isäntäkasvit. Viimeksi mainittuja ovat muun muassa omena- ja päärynäpuut, pihlajat, orapihlajat ja tuhkapensaat.

Suomi on sekä tulipoltteen että useiden ruokaperunan tuhoojien niin sanottu suoja-alue, jossa näitä vitsauksia esiintyy erityisen vähän tai ei lainkaan. Siksi siemenperunaa ja tulipoltteen isäntäkasveja saa tuoda Suomeen vain erityisellä PZ-kasvipassilla, joita myöntää vain myyjämaan kasvinsuojeluviranomainen. Käytännössä niitä myönnetään vain ammattimaisille maahantuojille.

Suomessa kyseinen viranomainen on Ruokavirasto (aiemmalta nimeltään Evira), jonka nettisivuilla uusia säännöksiä avataan myös harrastajille.

Euroopan ja koko maailman puutarhaharrastuksen mekka Englanti ei enää kuulu EU:hun.

“Englanti on ollut ykkönen erityisesti ulos istutettavien puutarhakasvien uutuuksissa ja erikoislajikkeissa, kuten daalian mukuloissa”, Taulavuori kertoo.

Ison-Britannian Brexit-siirtymäkauden päättyminen vuodenvaihteessa 2020–2021 aiheuttaakin kysymysmerkkejä myös Suomen puutarhaihmisille. EU:n ulkopuolelta tuotavilla kasveilla pitää esimerkiksi olla kasvinsuojelutodistus, jonka myöntää myyjämaan kasvinsuojeluviranomainen. 

Suomen rajalla muutkin kuin kasvituotteet voivat joutua rajatarkastukseen, jonka vähimmäishinta on 71 euroa. Yli 22 euron hintaisista lähetyksistä Suomen tulli maksattaa tilaajalla arvonlisäveron, yli 150 euron lähetyksistä myös tullimaksun.

Käytännössä brittiläiset puutarha-alan vähittäiskauppiaat myivät ja lähettivät helmikuussa 2021 tuotteita Suomeen vaihtelevasti periaatteella “etsivä löytää netistä”.

Esimerkiksi Brittein tunnetuin puutarha-alan toimija Royal Horticultural Society ei Brexitin jälkeen toimita edes kaikkiin Britannian osiin, EU-alueesta puhumattakaan.

Amazon-nettijätin brittiversiossa osa myyjistä ei lähetä Suomeen edes siemenpussia kirjekuoressa. Osa kertoo lähettävänsä, muttei vastaa seuraamuksista, jos tilaus esimerkiksi juuttuu tulliin.

Britti-Amazonissa kaupustellaan Suomeen saakka edelleen myös esimerkiksi harvinaislaatuisia daalioita. Myyjäyritys sijaitsee kuitenkin Shanghaissa.

“Puutarha-alan erikoisharrastajien määrä kasvaa koko ajan, ja juuri he tuovat eniten ulkomailta”, sanoo Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Viherpeukalo välttää monet sudenkuopat suosimalla suomalaista ammattimyyjää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.