Vetelää jäätelöä ja hileistä sorbettia – jäätelökoneiden suorituskyvyssä suuria eroja

Jäätelökoneesta haaveilevan ei kannata ostaa ensimmäistä kohdalle osuvaa laitetta, ettei joudu pettymään. Laboratoriotestissä etenkin sorbetin valmistus oli monelle koneelle haastavaa.

Testasimme kesän kunniaksi 14 jäätelökonetta, joiden hinnat vaihtelevat noin 50 ja 500 euron välillä. Mukana oli 7 esijäädytettävää ja 7 itsejäädyttävää laitetta. 

Esijäädytettävissä koneissa kulho täytyy ennen jäätelöntekoa jäähdyttää pakastimessa. Tähän pitää useimmilla koneilla varata 8–12 tuntia, yhdellä testin koneella täysi vuorokausi. Itsejäädyttävissä koneissa esijäädytystä ei tarvita, vaan koneen voi laittaa pyörimään heti, kun ainekset ovat sisällä.

Konetta ei parane ostaa sokkona. Tuloksena voi olla paakkuuntunutta kermajäätelöä tai löllöä sorbettia. Joukkoon ei osunut yhtään huonoa laitetta, mutta suorituskyvyssä ja ominaisuuksissa on niin suuria eroja, että ensimmäisen kohdalle osuvan koneen ostaja voi helposti joutua pettymään.

Testasimme kaikkia koneita kolmella reseptillä: vaniljajäätelöllä, sitruunasorbetilla ja jugurttijäätelöllä. Vaikka ainesosat ovat samat, koostumuksissa oli isojakin eroja.

Itsejäädyttävät jäätelökoneet selvisivät kaikista laaduista keskimäärin paremmin kuin esijäädytettävät. Yhtä konetta lukuun ottamatta kaikki itsejäädyttävät tekivät erinomaista vaniljajäätelöä. Esijäädytettävistäkin suurin osa selviytyi hyvin tai erittäin hyvin. Vain yksi esijäädytettävä kone sai vaniljajäätelöstä huonon arvosanan, mikä rajoitti sen kokonaispistemäärää.

Jäätelöiden arvosanaa nosti muun muassa tasainen, ilmava rakenne ja ainesosien tasainen sekoittuminen. Vastaavasti pisteitä laski, jos jäätelöön oli muodostunut jäähileitä, ainesosat olivat paakkuuntuneet pohjalle tai jäätelö jäänyt liian veteläksi. Esijäädytettävillä koneilla etenkin vaniljajäätelö ja sitruunasorbetti jäivät usein vähän liian pehmeiksi.

Jugurttijäätelö osoittautui helpoimmaksi urakaksi. Kaikki itsejäädyttävät koneet saivat siitä täyden kympin ja esijäädytettävätkin vähintään hyvän arvosanan.

Eniten hajontaa oli sitruunasorbetista saaduissa arvosanoissa. Kummastakin koneluokasta löytyi monta laitetta, jotka selviytyivät työstä vain tyydyttävästi. Tyypillistä oli, että sorbetti jäi liian veteläksi valmistusastian keskellä, ja keräsi sen takia pakkasessa jäähileitä.

Ylimääräisenä testinä osalla koneista kokeiltiin myös reippaasti suklaata ja pähkinöitä sisältävää New York Super Fudge Chunk -jäätelöä. Tämä vaativa, paljon kovia ainesosia sisältävä jäätelö jäi useimmilta koneilta vähän liian pehmeäksi, eikä pähkinä-suklaasekoitus levinnyt tasaisesti. Tämä tieto voi kiinnostaa niitä, jotka haluavat jäätelönsä sattumia ja purutuntumaa esimerkiksi pähkinöistä tai kekseistä. New York -testin tulokset eivät kuitenkaan vaikuta arvosanoihin, koska ylimääräistä testiä ei tehty kaikilla koneilla.

Kuluttajan testit ovat tilaajien luettavissa. Voit kirjautua verkkopalveluumme tilausnumerollasi. Tilausnumero löytyy painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, yksittäisen testin voi ostaa hintaan 4,95 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.