Vesilaitos peruu kohtuuttomiksi katsotut maksujen kiristykset, hyvittää satoja tuhansia euroja asiakkailleen – uudet korotukset jo suunnitteilla

Sauvon Vesihuolto Oy päätti noudattaa kuluttajariitalautakunnan suositusta. Hyvitykset koskevat kaikkia asiakkaita.

Kerroimme elokuussa, että varsinaissuomalaisen Sauvon kunnan vesilaitos nosti roimasti hintojaan. Nyt yhtiö on päättänyt perua vesimaksujensa kovat kertakorotukset ja hyvittää ne kaikille asiakkailleen.

Sauvon Vesihuolto Oy kertoo tiedotteessa mitätöivänsä ja hyvittävänsä vesihuollon maksujen korotukset vuodelta 2019. Tiedotteen mukaan asiakkaat saavat hyvitykset automaattisesti tulevien laskujen yhteydessä.

Vesihuoltoyhtiön toimitusjohtaja Taisto Nuutinen kertoo Kuluttajalle, että maksujen hyvittäminen koskee yhtiön kaikkia noin 820:tä vesihuollon asiakasta.

Nuutinen ei osaa tässä vaiheessa sanoa, kuinka kalliiksi päätös tulee yhtiölle.

”Tarkemmat laskelmat palautettavista euromääristä ovat kesken, mutta puhutaan useasta sadasta tuhannesta eurosta.”

Yhtiön liikevaihto oli noin puoli miljoonaa euroa vuonna 2019.

Asiakas valitti hinnankorotuksista

Sauvon Vesihuolto Oy:n asiakas piti vuoden 2019 alussa voimaan astuneita vesimaksujen korotuksia kohtuuttomina ja vei asian kuluttajariitalautakuntaan.

Vesihuoltolaitos korotti muun muassa kuukausittaisen perusmaksun noin 3,60 eurosta 11 euroon. Puhtaan veden hinta pomppasi 2,08 eurosta 2,81 euroon kuutiometriltä ja jäteveden hinta 2,81 eurosta 3,82 euroon.

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että korotukset merkitsivät ”olennaista muutosta osapuolten väliseen sopimukseen” eikä hinnankorotuksista tiedotettu asiakkaalle vesihuoltolain edellyttämällä tavalla. Vesilaitos kertoi korotuksista nettisivuillaan ja paikallislehdessä julkaistussa ilmoituksessa, ei ilmoittamalla niistä suoraan asiakkailleen.

Lautakunta suositteli, että yhtiö hyvittää maksujen korotukset asiakkaalle viivästyskorkoineen.

Verkostosaneeraukset pakottavat korotuksiin

Suositus koski siis vain valituksen tehnyttä asiakasta. Nyt yhtiö kuitenkin päätti perua korotukset kaikilta asiakkailtaan.

Kysyttäessä, kuinka ratkaisuun päädyttiin, Taisto Nuutinen viittaa yhtiön julkaisemaan tiedotteeseen. Siinä sanotaan, että maksujen korotukset mitätöidään ja hyvitetään ”virheellisten menettelytapojen vuoksi”.

Vesihuoltolain mukaan maksujen tulee olla kohtuulliset ja tasapuoliset.

Tiedotteen mukaan korotusten taustalla oli Sauvon Vesihuolto Oy:n mittavien korjausinvestointien läpivienti. ”Putkistovuotojen aiheuttamat vuodot ovat olleet kasvussa merkittävästi ja korjausinvestoinnit ovat välttämättömiä”, tiedotteessa muun muassa kerrotaan.

Yhtiö kertoo valmistelevansa uudet kulutusmaksujen korotukset ensi vuoden alusta alkaen. Tiedotteen mukaan uusista korotuksista kerrotaan syksyn aikana.

”Tuleviin korotuksien euromääriin ei tässä vaiheessa voi ottaa kantaa. Ne ovat valmistelussa, ja niissä huomioidaan kuluttajariitalautakunnan suositus”, Nuutinen kommentoi.

Vesilaitosyhdistyksen lakiasiain päällikön Anneli Tiaisen mukaan on hyvin harvinaista, että vesihuollon maksujen korotuksia joudutaan hyvittämään. Hänen mukaansa parhaillaan mietitään, miten vastaavilta tilanteilta voitaisiin jatkossa välttyä.

”Tiedottamista jäsenlaitoksille on ainakin syytä lisätä. Se tarkoittanee muun muassa sitä, että vesihuollon maksujen korotuksiin liittyviä kysymyksiä käsitellään entistä enemmän koulutustilaisuuksissa ja jäsenkirjeessä”, Tiainen kommentoi.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (1)

Kohtuuton: 11 €.
HEKA: 15 €.
Kohtuuton: 2,81 €.
HEKA: 3,32 € kylmä / 6,36 € kuuma.

HEKA eli Helsingin kaupungin asunnot asuttaa erityisesti köyhiä. Ei tästä ole kuin pari päivää, niin uutisoitiin HEKA:n absurdeista vesimaksuista.

Voisiko Kuluttajariitalautakunta tarttua myös näihin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.