Vertailussa omakotitalojen lämmitysratkaisut: jopa tuhansien eurojen avustukset lämmitysjärjestelmää vaihtamalla

Juuri asennetun ilma-vesilämpöpumpun ohjauspaneeli.

Omakotitaloasuja voi saada tuhansien eurojen avustukset, jos esimerkiksi öljylämmityksen vaihtaa lämpöpumppuun.

Ukrainan sota kiihdytti sähkön hinnannousun ennätyslukemiin ja sai Euroopan energiamarkkinat sekaisin. Nopeaa paluuta normaaliin ei ole näköpiirissä. Vertailimme omakotitalon erilaisia lämmitysratkaisuja niin hankintahinnan kuin käyttökustannustenkin osalta. Oman kiinteistön osalta parhaan tiedon eri vaihtoehtojen kustannuksista saa kuitenkin kysymällä tarjoukset urakoitsijoilta.

Vertailussamme on mukana öljylämmitys, vesikiertoinen sähkölämmitys, suora sähkölämmitys, kaukolämpö, maalämpö, ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu, puu ja hake sekä puupelletti.

Esimerkiksi puupelletti voi olla pohjoisessa Suomessa toimivampi ratkaisu kuin ilma-vesilämpöpumppu tai maalämpö.

Lämmitysvaihtoehtoja valitessa kannattaa huomioida, että pientalon omistaja voi saada EU:n elpymispaketista 4 000 euron avustuksen, kun öljylämmitys vaihdetaan maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Jos sen tilalle vaihdetaan joku muu ei-fossiilista polttoainetta käyttävä järjestelmä, avustus on 2 500 euroa. Kansallisesta määrärahasta myönnetään avustusta myös kaasulämmityksestä luopumiseen. Lisäksi kaukolämpöön siirtyminen tulee takaisin avustuksen piiriin.

Lisäksi öljy- tai maakaasulämmitteisiin asuinrakennuksiin voi saada ARA:n myöntämää energia-avustusta 4 000 tai 6 000 euroa, kuitenkin enintään 50 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista.

Öljylämmityksestä irtautumista on tuettu vuoden 2022 alusta alkaen myös kotitalousvähennyksen korotuksilla: vähennyksen enimmäismäärä nostettiin 3 500 euroon ja vähennyksen osuus työn kustannuksista 60 prosenttiin. Korotukset ovat määräaikaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.