Vertailimme koronan kotitestien hintoja: marketista saa halvemmalla, apteekkien hinnoissa on ”apteekkilisää”

Koronaviruksen pikatestit vapautettiin alv:stä. Selvitimme, paljonko testeistä saa nyt pulittaa.

Eduskunta päätti vapauttaa koronaviruksen kotitestit väliaikaisesti arvonlisäverosta 1. tammikuuta 2022 alkaen. Tällä halutaan laskea kotitestin hintaa ja tehdä koronaviruksen testaamisesta helpompaa.

Selvitimme suurimmista päivittäistavaraketjuista ja satunnaisesti valituista apteekeista, mitä kotitestit nyt maksavat. Tässä katsauksessa ei tarkasteltu tuotteiden saatavuutta, sillä tilanne elää koko ajan.

S-ryhmä tiedotti vuodenvaihteessa, että koronan kotitestin hinta on tammikuun alusta lähtien 3,89 euroa kappaleelta kaikissa S-ryhmän myymälöissä. Viiden kappaleen pakkauksen hinta on 19,45 euroa. S-ryhmän valikoimissa on monista marketeista löytyvä Boson-merkkinen pikatesti sekä Alltest-pikatesti.

K-ryhmän myymälöissä Bosonin testi maksaa 3,99 euroa. Viiden kappaleen pakkaukselle ei löytynyt hintatietoja K-Ruoka.fi-sivuston tuotehaulla. Lisäksi osassa K-ryhmän kaupoissa on saatavilla Deepblue- ja Nadal-merkkisiä pikatestejä yhden ja viiden kappaleen pakkauksissa. Deepbluen hinnat ovat 5,99 €/kpl ja 19,90 €/5 kpl ja Nadalin 7,95 €/kpl ja 19,90 €/5 kpl.

Lidlin tuotehintoja ei löydy verkosta, mutta yhtiön viestinnästä saatujen tietojen mukaan valikoimissa on koronan kotitestiä sekä yksittäispakattuna että viiden kappaleen pakkauksissa. Yksittäispakattu testi maksaa tällä hetkellä 3,89 euroa ja viiden kappaleen pakkaus 14,90 euroa.

Koronatestejä löytyy myös esimerkiksi Tokmannin valikoimista. Bosonin testi maksoi kirjoitushetkellä yhden kappaleen pakkauksessa 3,89 euroa ja viiden kappaleen pakkauksessa 17,90 euroa, ja samaan hintaan Tokmannilta saa Deepblue-testejä. Lisäksi valikoimissa on Flowflex-nimistä koronatestiä yhden kappaleen pakkauksessa hintaan 5,49 euroa.

Apteekissa testistä saa maksaa enemmän

Apteekeissa koronatestien tuotehinnoissa näyttää olevan pientä ”apteekkilisää”. Koronan kotitestit luokitellaan lääkinnällisiin laitteisiin, eivätkä ne ole siksi lääketaksan vaan vapaan hinnoittelun piirissä. Joissakin apteekeissa esimerkiksi Bosonin testi voi olla lähes kolme euroa kalliimpi kuin ruokamarketeissa.

Yliopiston apteekissa Bosonin pikatestin myymälähinta on 4,80 euroa. Viiden kappaleen pakkaus maksaa 20,90 euroa.

Yksittäisten apteekkien hintatietoja voi selata Apteekki.fi-sivustolla listatuista verkkoapteekeista. Esimerkiksi Kuopion Puijonlaakson apteekki myy Bosonin testiä 6,60 eurolla, ja H&W-merkkinen testi maksaa 6,30 euroa.

Samoin esimerkiksi Tesoman apteekki Tampereella pyytää Bosonin testistä 6 euroa, viiden kappaleen pakkaus maksaa 28 euroa. Apteekki Ideapark Lempäälässä on puolestaan hinnoitellut Bosonin pikatestin 5,90 euroon. Saman verran maksaa Flowflexin testi.

Helsingin Herttoniemen apteekissa Bosonin testin hinta on 5,57 euroa, ja saman verran maksaa Deepbluen pikatesti. Vantaan Myyrmannin apteekissa Bosonin testi maksaa vastaavasti 5,90 euroa, Deepblue 5,60 euroa ja H&W:n testi 6,66 euroa.

Tuotetiedoissa voi olla puutteita

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut oireettomia käyttämään nimenomaan oireettomille tarkoitettua kotitestiä. Myymälässä tuotetta ostava asiakas ei kuitenkaan voi aina tietää, onko testi tarkoitettu oireettomille, sillä tietoa ei välttämättä lue pakkauksessa, Helsingin Sanomat uutisoi 13. tammikuuta.

Ylitarkastaja Nelli Karhu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta arvioi Helsingin Sanomille, että Suomessa on myynnissä parikymmentä erilaista kotitestiä. Hänen mukaansa suurin osa niistä soveltuu myös oireettomille. Tällainen on muun muassa monien markettien ja apteekkien myymä Boson-testi.

Karhu neuvoi kuluttajaa kysymään myyjältä, jos tieto ei käy ilmi pakkausmerkinnöistä eikä hyllyyn merkityistä tuotetiedoista.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (35)

Apteekissa saa neuvontaa testaamiseen liittyen.
Kokeilepa samaa Lidlissä/S-kaupassa/K-kaupassa…

Pakkauksen sisällä on erittäin tarkat ohjeet testin ottamiseen.

Pakkauksen sisään ei näe kun röntgensäteellä niin pitäisikö ostaa vääriä testejä turhaan ?

Jokaisessa pakkauksessa on ohje ei tarvii maksaa neuvonnasta lisähintaa

Apteekista ei kannata ostaa muuta kun ne pakolliset reseptilääkkeet, joskus kuitenkin rinnakkaislääke on edullisempi reseptivapaana

S- ja K-ryhmä pystyy tilaamaan ison erän, jolloin hintaa pystyy tiputtamaan. Yksittäinen apteekki ei ikinä saa tilattua niin paljoa kerrallaan vaan joutuu tyytymään maahantuojan hintoihin.

Apteekkien hinnoittelun törkeys tässä paljastuu. Lääkkeidenkin hinnat tulisi alas jos niitä saisi myydä marketeissa.

Apteekki kyllä hinnoittelee muutkin tuotteet yläkanttiin esm. roll on deodorantti tai kasvovoiteet ovat paljon kalliimpia kuin kaupasta ostettu, mutta ei toimi paremmin tai tuoksu pidempään tms.

Paitsi, että tutkimukset osoittavat toisin. Vapautus johtaa helposti hintojen nousuun ja palvelun heikkenemiseen esim. taksiuudistus

Apteekit ostavat testit kalliimmalla, kuin K- ja S-ryhmät. Tappiollako ne pitäisi myydä?

Olisi mukava tietää miten monella päättäjällä on osakesalkussaan kotitestien valmistajien osakkeita kun niistä niin armollisesti poistettiin alvi.

Ehkä kannattaisi perehtyä tähän verotukseen hieman: ALV (arvonlisävero) on veroa, myyjä EI tienaa sillä senttiäkään. ESIM: kun liike ostaa tavaraa esim 124€ edestä, on tuossa summassa 24€ ALV. Myynti hinta esim. 248€ ja tuossa summassa on ALV:tä 48€ , eli myyjä tilittää tuon erotuksen 24€ verottajalle. Selvennykseksi vielä 124€ sis.ALV= (124:124)x100=100, 124-100=24€. ALV maksetaan sisään oston ja ulosmyynnin EROTUKSESTA. nimi. kaupan/palvelun alalla kohta 47 vuotta

Eiköhän tuotteen myynti kasva kun tuotteen saa edullisemmin ja valmistaja ei menetä siinä mitään. Ehkä kannattaisi perehtyä ihan vaan maalaisjärjen käyttöön?

No ei ole ihme kun Suomella menee näin, kun pitää selvää asiaa ajatella vaikeasti vuosikymmenien kokemuksella.

Kuluttaja-lehti on kyllä niin K ja S myönteinen, että eiköhän tästäkin kerätä vähän bonuksia, kun saa samalla mollata apteekkeja niin aina parempi.

Apteekit eivät välttämättä siirtäneet koronan kotitestien alv veroaletta hintoihin kuten muut kauppiaat ja Yliopiston apteekki. Lääkkeidenkin myyntiä olisi syytä lisätä kauppoihin.

Jos markettiketjut ostaa tuhansia kappaleita niin heidän sisäänostohinta on huomattavasti alhaisempi. Apteekki ostaa tukkumyynnistä muutamia kymmeniä tai ehkä jopa parisataa jos saa niin sisäänostohinta on tuo mitä marketissa testi maksaa. Eli mitään ei saisi ottaa vaivanpalkkaa?

Nimenomaan! Jos apteekit myisivät testiä hintaan 3.90e, tuotetta myytäisiin täysin ilman katetta. Jokainen saa päättää, mistä ostaa ja on myös apteekkeja, joissa testejä myydään alle viiden euron hintaan. Apteekeista saatavana myös sylkitestiä, jota tietääkseni ei ole pt-kauppojen valikoimissa.

Taitaisi olla hyvä tarkastella vähän sisäänosto. Suurilla ketjuilla, joihin monet marketit kuuluvat on jonkin verran enemmän volyymiä, jolloin sisäänostohinnassa voi olla merkittäviäkin eroja.
Mielenkiintoista, että s-,k-ryhmällä, sekä Tokmannilla ja Lidlissä sama hinta, missä näkyy kilpailu vai onko kyseessä kartelli?

Jep, veikkaanpa isojen ketjujen osalta tuotteen sisäänostohinnaksi 1-2e/kpl. Eli kyllä siinäkin tulosta tehdään ihan kivasti.

Juuri näin. Nyrkkisääntönä kaupankäynnissä Suomessa on pidetty sitä, että alle 50% katteella kauppa ei ole kannattavaa kulurakenteesta johtuen. Älkää kuvitelkokaan, että kun kauppias myy alennusmyynnissä -60% alennuksella tuotteen, että hän myisi sen tappiolla. Toki sitäkin paljon tehdään, että tuotteen hinta nostetaan ennen alennusmyyntiä, että voidaan sitten myydä korkeammalla, näennäisellä alennusprosentilla. Niin ja teidän K- ja S- markettien bonuksalennukset on ensin lisätty hintaan eli eivät ole todellisia alennuksia/ bonuksia.

Olisi kiva tietää mitä ne maksoi ennen kuin alv-vapautus tuli…

Ostin alku vuodesta ulkomailta apteekkia vastaavasta liikkeestä Boson testejä (yksittäispakattuna) maksoin 2,46 eur/kpl alveineen 😂

4,90e, 5,90e sekä 6,90e kappaleelta kaupasta riippuen. Prismassa ja Cittarissa edullisimmat

Ihmettelen kyllä tuota valitusta apteekin hinnoista. Moni on sanonutkin, että apteekki maksaa testeistä enemmän kuin isot ketjut. Hankala myydä tappiolla testejä, mutta jokainen saa tietysti itse valita mistä testinsä ostaa 🙂

Apteekit joutuvat ostamaan testinsä kalliimmalla hinnalla tukusta kuin suuret ketjut jotka saavat alennusta sisäänostohinnoissaan. Tappiollako apteekkien pitäisi ne myydä? Saako marketista asiantuntevaa opastusta testien tekemiseen?
Mahtavaa otsikointia…

Prismassa myyjät eivät osaa neuvoa testin tekemisessä, siksi haen aina apteekista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.