Verinäyte voidaan testata pikana potilaan odottaessa – tai lähettää Viroon analysoitavaksi

Osa suomalaisella lääkäriasemalla otetuista verinäytteistä testataan paikan päällä potilaan odottaessa, osa lähetetään analysoitavaksi keskuslaboratorioon, joka voi sijaita toisella puolella Suomea tai esimerkiksi Virossa saakka.

Kun yksityisen lääkäriaseman lääkäri on määrännyt verikokeen tai muun näytteenoton, näyte voidaan tutkia joko lääkäriasemaketjun omassa laboratoriossa potilaan odottaessa tai se voidaan lähettää tutkittavaksi ulkoistuskumppanin laboratorioon. Osa suomalaisilla lääkäriasemilla otetuista näytteistä tutkitaan Suomessa, mutta osa matkaa analyysiä varten Viroon saakka.

Joskus perusverikokeet tehdään lääkärikeskuksessa saman tien päivystyksenä. Näissä tilanteissa potilas käy lääkärillä, joka määrää hänet saman tien laboratorioon, tulokset analysoidaan heti ja potilas pääsee samalta istumalta uudestaan lääkärille, joka suunnittelee jatkotoimet.

Paikan päällä analysoidaan monesti tulehdusarvoja mittaava CRP, perusverenkuva, streptokokki-antigeeniosoitus ja virtsan kemiallinen seulonta. Tulokset saa jopa 10–20 minuutissa.

Lautalla Tallinnaan

Jos näytettä ei analysoida paikan päällä, se saattaa reissata pitkän matkan ennen kuin tulokset ovat lääkärillä ja potilaalla. Keskuslaboratorio voi sijaita toisella puolella maata. Synlabissa otetuista näytteistä useimmat matkaavat peräti lautalla Tallinnaan.

Lääkäriasemaketjujen ostamia analyysejä Synlab tekee suureksi osaksi Helsingissä. Synlab osti kesällä 2018 Yhtyneet Medix Laboratoriot, jonka keskuslaboratorio on Helsingissä ja jolle isot lääkäriasemaketjut aiemmin ulkoistivat tutkimuksia.

Vaikka verinäyteputkiloiden kuljetus Suomenlahden yli voi kuulostaa järjettömältä, se säästää rahaa ja jopa aikaa. Synlabin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Saarinen kertoo, että joidenkin tutkimusten tulokset saadaan Tallinnasta selvästi nopeammin kuin Helsingistä. Isossa laboratoriossa voidaan tehdä tiettyjä tutkimuksia useammin kuin pienemmässä.

Vaikka Synlab ei tätä tuo esiin, Tallinnassa myös työvoimakulut ovat halvemmat.

  Lue lisää: Kuluttaja  vertaili 9 yleisen laboratorio­tutkimuksen hintoja. Vertailussa ovat mukana valtakunnalliset lääkäriasema­ketjut Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveys­talo sekä pelkästään laboratorio- ja kuvantamispalveluihin erikoistunut Synlab.

Terveystalon laboratoriodiagnostiikan johtaja Eeva Nyberg-Oksanen sanoo, että he ostavat analyysit alihankintana Suomen Synlabilta, joka taas päättää, mitä se vie Tallinnaan analysoitavaksi. Hänen mukaansa ei ole väliä, onko näyte testattu Suomessa vai Virossa.

”Ongelmia ei ole ollut. Emme ostaisi palveluita, jos olisi. Nämä laboratoriot ovat ihan samalla tavalla akkreditoituja”, Nyberg-Oksanen sanoo.

Synlab kertoo, että valtaosa laboratorionäytteistä kestää hyvin kuljettamista esimerkiksi lauttamatkan ajan. Pieni osa näytteistä ei kestä viivettä, tai niiden tulos pitää saada nopeasti, jotta hoito päästään aloittamaan heti. Nämä pitää analysoida paikan päällä.

Tulokset vuorokaudessa

Monien yleisimpien näytteiden vastaukset valmistuvat vuorokauden sisällä, eikä ajoissa ole olennaisia eroja lääkäriasemien välillä. Yhden potilaan näytteen analysoinnissa voi mennä kauemmin kuin toisen, jo riippuen siitä, missä toimipisteessä ja mihin aikaan päivästä näyte on otettu.

Aavan laboratorioprosessin vetäjä Heidi Haimila kertoo, että paikan päällä tehtyjen analyysien vastaukset tulevat puolessa tunnissa. Keskuslaboratorioon lähetettävien vastaukset valmistuvat tyypillisesti samana tai seuraavana päivänä.

Mehiläinen ilmoittaa valmistumisajat prosentteina: yleisimmistä tutkimuksista 64 prosenttiin vastataan 6 tunnin sisällä. Vuorokauden sisällä valmiina on jo 82 prosenttia ja kahden vuorokauden sisällä 99 prosenttia tuloksista. Jos lääkäri pyytää esimerkiksi tulehdusarvojen tai streptokokkinäytteen analyysin kiireellisenä, sen saa nopeammin.

”Tällöin vastataan yli 98 prosenttiin tunnin sisällä ja yli 90 prosenttiin 30 minuutin sisällä”, kertoo laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen. Hotakainen kertoo, että asiakas saa usein tulokset suoraan kännykkäänsä. Jotkin tulokset vaativat lääkärin tulkintaa, ja tällöin lääkärin kuittausta saa odottaa 3 vuorokautta tai enintään 2 viikkoa.

Kommentit (5)

Ne laitetaan roskikseen. Suomessa ne käsitellään erityisjätteenä, joka poltetaan.

Halutaanko tukea kotimaan työllisyyttä ? Halpa ei ole aina halpaa jatkoa ja yhteiskuntaa ajatellen.

Juuri näin. Suomalainen työ Suomessa tehtynä tukee hyvinvointivaltiotamme. Ei anneta rahan valua ulkomaille sijoitusyhtiöiden johtajien taskuun.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.