Varaudu maksuvaikeuksiin, jos asioit venäläisessä verkkokaupassa

Venäjä-pakotteet vaikuttavat myös Suomen ja Venäjän väliseen verkkokauppaan, arvioi Tulli.

Läntisen maailman Venäjää vastaan asettamat vientipakotteet ovat jo supistaneet tavaravientiä Suomesta Venäjälle, uutisoi Helsingin Sanomat (8.3.). Tullille tehtyjen vienti-ilmoitusten perusteella tavaravienti väheni maaliskuun alussa yli 50 prosenttia. Sen sijaan tuonti Venäjältä Suomeen oli lähes ennallaan.

Kysyimme Tullista, miten pakotteet vaikuttavat ostamiseen venäläisistä verkkokaupoista, joita ovat esimerkiksi Ozon.ru ja DNS-Shop.ru.

Oletettavaa on, että Venäjä-pakotteet vaikuttavat myös verkkokauppaan, arvioi tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullin Ulkomaankauppa- ja verotusosastolta.

”Suomen ja EU:n pakotteet eivät kohdistu tällä hetkellä Venäjältä Suomeen suuntautuvaan kauppaan eivätkä yksityishenkilöiden tekemiin ostoksiin, mutta Venäjän mahdollisilla vastapakotteilla voi olla tähänkin vaikutusta”, Painokallio sanoo.

Suomalainen kuluttaja voi siis toistaiseksi tilata tavaraa venäläisestä verkkokaupasta, mutta tilanne voi muuttua. Tulli kerää nettisivuilleen päivittyvää tietoa pakotteista ja Venäjän hyökkäyksen vaikutuksista Tullin toimialalla.

”Tilanne elää, ja muutoksia voi tulla nopeastikin, joten kannattaa pysyä ajan tasalla”, Painokallio sanoo.

Mutta tuleeko venäläisestä verkkokaupasta tilattu tavara tällä hetkellä perille?

”En pysty antamaan tähän tarkkaa vastausta. Tullin tietojen mukaan henkilöasiakkaat ovat maaliskuun aikana tullanneet lähetyksiä Venäjältä, mutta huomattavasti vähemmän kuin alkuvuodesta.

Maaliskuun alkupuolella Venäjältä oli tullattu noin 300 lähetystä.”

Painokallio kehottaa kuitenkin varautumaan vaikeuksiin maksamisessa ja kuljetuksessa. Ongelmia voi olla esimerkiksi maksuvälineissä ja -järjestelmissä tai logistiikkaketjussa.

”Nämä asiat kannattaa tarvittaessa selvittää myyjän ja kuljetusliikkeen kanssa.”

Painokallio ei osaa arvioida, miten venäläispankkien sulkeminen ulos kansainvälisestä SWIFT-rahansiirtojärjestelmästä vaikuttaa verkkokauppojen maksuliikenteeseen. Sulku koskee osaa venäläispankeista.

Esimerkiksi Kauppalehti uutisoi 2.3., että Suomen ja Venäjän väliset maksut kulkevat yhä, mutta maksuliikenne on hidastunut. Venäläispankit voivat kiertää SWIFTin esimerkiksi sähköpostin ja faksien avulla.

Venäjältä tilatun tavaran tullauksessa ei ole tapahtunut muutoksia. Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat tavarat on tullattava, ja niistä pitää maksaa tarvittavat verot.

”Venäjältä tuleva lähetys on tullattava, kun kuljetusliike ilmoittaa asiakkaalle sen saapumisesta. Tullauksen yhteydessä kannetaan normaalisti mahdolliset maahantuontiverot.”

Pakotteet voimassa myös eBayssa

Verkkokauppa Suomesta Venäjälle on jo nyt pakotteiden alaista. Pakotteet koskevat lähtökohtaisesti myös yksityishenkilöitä.

Pakotteet on syytä huomioida myös, jos myy yksityishenkilönä tavaraa Venäjälle esimerkiksi eBayssa.

”On hyvä tiedostaa, että tavaran viejä vastaa pakoterajoitusten ja vientikieltojen noudattamisesta. Kannattaa selvittää myös maksuliikenteeseen liittyviä asioita, jotta maksusuoritukset välittyvät myyjälle. Samoin kannattaa selvittää, millä kuljetustavoilla lähetykset päätyvät ostajille ja toisin päin”, Painokallio neuvoo.

Erillistä listaa kaikista pakotteiden alaisista tavaroista ei ole saatavilla. Osan pakotteiden alaisista tavaroista voi kuitenkin tarkistaa nimikkeen perusteella joko Tullin Fintaric-tullinimikepalvelusta tai EU:n Taric-tietokannasta.

Tarvittaessa lopullisen tulkinnan siitä, onko tavara pakotteen alainen vai ei, tekee ulkoministeriö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.