Vanheniko koronapassi ja sairastit taudin? Koronatartunta ei estä kolmannen rokotteen saamista matkustamista varten

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kolmas rokote voidaan tarvittaessa antaa myös taudin sairastaneelle.

Helmikuun alusta alkaen EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä vain yhdeksän kuukauden ajan, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tammikuun lopussa.

Koronarokotustodistus on voimassa 270 päivää perussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen todistus on voimassa toistaiseksi.

Lue myös:

Koronapassi siis vanhenee, kun toisesta rokotuksesta on kulunut yhdeksän kuukautta. Tällöin passi ei enää kelpaa EU:n sisäiseen matkustamiseen.

Linjaus herättää kysymyksen siitä, miten matkustaminen onnistuu, jos passi vanhenee eikä täyttä rokotussarjaa ole voinut saada.

Tällä hetkellä viranomaiset ohjeistavat, ettei kotitestillä positiivisen tuloksen saaneen tarvitse mennä viralliseen koronatestiin, koska testit ovat ruuhkautuneet. EU-koronatodistuksen sairastetusta taudista voi saada ainoastaan laboratoriossa tutkitun PCR-testin perusteella. Kotitestitulos ei kelpaa.

Lisäksi kolmatta koronarokotusta ei suositella, jos on saanut tartunnan ja sairastanut taudin.

Miten voi saada matkustamiseen vaadittavan koronapassin, jos passi on vanhentunut ja on sairastanut koronan saamatta siitä virallista testitulosta?

”Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, ettei henkilön, joka on saanut kaksi rokoteannosta ja sairastanut covid-19-taudin, tarvitse ottaa kolmatta rokoteannosta. Kolmas rokoteannos voidaan kuitenkin antaa, jos sen on tarpeen esimerkiksi ulkomaille suuntautuvan matkustamisen vuoksi”, ylilääkäri Paula Tiittala sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo Kuluttajalle.

THL:n mukaan muut kuin immuunipuutteiset eivät tarvitse kolmatta rokoteannosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. Tutkimusten perusteella sairastettu tauti vastaa vähintään yhtä rokoteannosta.

Kolmas annos voidaan kuitenkin THL:n suositusten mukaan antaa myös muille kuin immuunipuutteisille, jos se on tarpeen esimerkiksi ”matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä”.

Tällöin kolmas annos voidaan antaa normaalissa aikataulussa: 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 3–4 kuukautta edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista ja muille 18 vuotta täyttäneille vastaavasti 4–6 kuukauden kuluttua.

”Kotitestillä taudin todenneiden on hyvä ottaa asia esiin rokottavan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa”, Tiittala sanoo.

Tiittalan mukaan kohdemaan vaatimukset on hyvä tarkastaa ennen matkalle lähtöä.

”Kukin jäsenvaltio päättää itse, mitä todistuksia se edellyttää maahan saapuvilta.”

EU:n digitaalista koronatodistusta käytetään koronapassina Suomessa. Tiittalan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö arvioi parhaillaan, edellyttääkö EU:n koronarokotustodistusta koskeva EU-asetuksen muutos Suomen tartuntatautilain muuttamista.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.