Valtakunnallisen tavarataloketjun kaikissa myymälöissä ei kelpaa enää käteinen – KKV: Suomen laki ei vaadi, että käteinen pitäisi hyväksyä

Clas Ohlsonin myymälä ruotsalaisen Insjönin Hjultorget-ostoskeskuksessa.

Clas Ohlsonin mukaan kyse on kokeilusta, joka koskee kuutta myymälää Suomessa.

Tavarataloketju Clas Ohlson ei ota enää vastaan käteismaksuja osassa myymälöistään maanantaista 10. tammikuuta alkaen. Yhtiö ei ole tiedottanut asiasta verkkosivuillaan tai sosiaalisen median Facebook- tai Twitter-tileillään, vaan ainoastaan myymälöissä näkyvin kyltein.

Clas Ohlsonilta kerrotaan, että kyseessä on pilotti, jota testataan ketjun kuudessa myymälässä Suomessa. Mukana ovat Porvoon, Kotkan, Hämeenlinnan, Turun Skanssin sekä Helsingin Redin ja Kaaren myymälät. Kotkan myymälässä käteisestä luopumista on testattu jo huhtikuusta 2021 alkaen.

Ketju perustelee kokeilua sillä, että käteisen käyttö on vähentynyt viime vuosina ja suurin osa suomalaisista maksaa ostoksensa ensisijaisesti maksukortilla.

”Käteisen käsittely vie jonkun verran aikaa ja resursseja, joten käteisestä luopumisen tarkoituksena on vapauttaa aikaa itse asiakastyöhön, jotta voisimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin sekä säästää aikaa kassalla”, Sanna Laininen Clas Ohlsonin viestinnästä kommentoi Kuluttajalle.

Euroopan keskuspankki: maksun saaja ei voi kieltäytyä käteismaksusta – ellei etukäteen ole muuta sovittu

Lainisen mukaan käteisestä luopuminen säästää merkittävästi aikaa, jota kuluu päiväkassojen tilityksiin, kassakaapin täsmäykseen ja kassatyöhön. Lisäksi se vähentää rahankuljetuksen aiheuttamia kuluja.

”Tämä aika voidaan siirtää asiakkaiden entistä parempaan sekä yksilöllisempään palveluun, ja myös asiointi kassalla nopeutuu.”

Laininen kertoo, että häiriötilanteiden varalta pilottiin osallistuvissa myymälöissä pidetään edelleen hieman käteistä. Käteisellä voi siis maksaa, jos korttimaksuissa on häiriöitä.

Euroopan keskuspankin mukaan käteinen on laillinen maksuväline EU:n euroalueella, eikä maksun saaja voi kieltäytyä käteismaksusta, jollei asiakkaan kanssa ole etukäteen sovittu muusta maksutavasta.

Lainisen mukaan kokeilusta on kerrottu ennakkoon Clas Ohlsonin asiakkaille pilottiin osallistuvissa myymälöissä.

”Olemme informoineet asiakkaitamme kyseisissä myymälöissä jo etukäteen kyltein tästä, ja myymälöihin tulee tietysti myös sisäänkäynnille vaaditut kyltit siitä, ettei maksutapana käy käteinen.”

Clas Ohlson aikoo jatkaa kokeiluaan heinäkuun loppuun, jonka jälkeen tuloksia arvioidaan.

KKV: Suomen laki ei pakota myyjää hyväksymään käteistä

Edellä mainittu Euroopan keskuspankin kanta sisältyy EU-komission suositukseen, joka ei ole kuitenkaan suoraan jäsenvaltioita velvoittava.

Suomessa laki ei pakota myyjää hyväksymään aina maksun käteisellä. Kuluttaja-asiamiehen linjauksen mukaan jokaisen saatavilla olevaa maksukorttia voidaan useimmiten pitää riittävänä vaihtoehtona käteisrahamaksulle. Linjauksessa sanotaan: ”Jos myymäläkaupassa maksamiseen ei kelpaa käteinen raha tai pankkikortti, siitä on sen vuoksi kerrottava erikseen jo markkinointivaiheessa.”

”Kuitenkaan aina käteisestä ei ole asiallista kieltäytyä. Välttämättömyyspalveluissa voidaan edellyttää olevan useampia ja myös perinteisempiä maksutapoja. Lainsäädännön mukaan esimerkiksi taksiliikenteessä matkustajalla on oikeus maksaa matkansa käteisellä”, KKV:n asiantuntija Timiikka Tommiska sanoo Kuluttajalle.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (11)

Yritin syksyllä maksaa ostokseni DNA-myymälässä käteisellä. Ei käynyt 🙁 ainoastaan korttimaksu sopi.

Sama juttu. DNA ei ottanut käteistä vastaan. Menin kilpailjalle ja ostin saman tuotteen käteisellä Elisan myymälästä.

Olen kolme kertaa ollut tilanteessa, että kassalla kortit eivät ole toimineet, vain käteinen. Meneekö tämä siihen, että käteistä pitää olla, mutta sillä ei voi maksaa kuin hätätilanteessa. Vähän naurettavaa. Voisin melkein periaatteesta olla menemättä kauppaan, joka kategorisesti kieltäytyy ottamasta vastaan käteistä.

Jos ei käteinen kelpaa niin toiseen kauppaan sitte.
Suomen laki ei kai kohta vaadi keneltäkään mitään. Hallitus antaa suosituksia.

Mitä ihmettä,kyllä kumma et raha ei kelpaa , vika kerta Clas Ohlson kaupassa käynti!!

Olen samaa mieltä, että jos käteinen ei kelpaa, niin vaihdetaan kauppaa. Käsittääkseni on myös ihmisiä joille pankit ei anna minkäänlaista korttia..? Kyllä tässä asiassa pitäisi kuluttajien edunvalvoja olla tiukemmin kuluttajan puolella.

Loistava päätös, näitä lisää!
Eipä ole vuosiin ollut sellaista lompakkoa mihin käteistä mahtuisi ja kuka haluaisi sellaista bakteeripesää edes käsitellä kuin käteinen raha. Oksettavaa.

Olisin tehnyt talokaupat käteisellä mutta raha ei kelvannut, raha oli nostettu vaivoin pankista ja nostosta oli kuitti. Myyjä vetosi että raha voi olla huumerahoja, sekä antoi ymmärtää että olen rikollinen.
Kauppaa ei voitu tehdä, vaikka olisin maksanut pankin tiskillä ja tilin kautta.
Kuuleman mukaan kaupan vahvistaja ei saa nähdä rahaa. Onko näin ???

Milläs lapset ostavat yhtään mitään? Siis ne lapset, joilla ei ole iskän korttiin sivuavissa? Tässä taas syvennetään perheiden eriarvoisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.