Vaarallisia yllätyksiä suklaamunissa – 8 pääsiäismunaa reputti turvallisuustestin ja sai myyntikiellon

Tullilaboratorio testasi 19 yllätysmunan sisältämät muovikapselit. Peräti kahdeksan kapselia eli yllätysmunien lelujen pakkausta ei läpäissyt turvallisuustestejä.

Pääsiäismunan sisältö voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Asia ilmenee Tullin ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin pääsiäisviikolla julkistamasta tutkimuksesta, joka tiettävästi ensimmäistä kertaa keskittyi suklaamunien sisällä oleviin muovikapseleihin. Kapselit ovat yllätysmunissa olevien lelujen pakkauksia.

Testiin valittiin 19 EU:sta tuotua tavallisimman mittaluokan eli noin kananmunan kokoista yllätysmunaa.

“Normaalikokoisen yllätysmunan sisälle mahtuu kapseli, joka kokonsa vuoksi voi päätyä lapsen henkitorveen”, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jenni Mutka perustelee.

Suuret yllätysmunien kapselit ovat liian suuria joutumaan hengitysteihin, eikä saranamekanismi ole siksi niissä pakollinen.

“Maailmalla on sattunut tapaturmia, joissa pieni pallo on joutunut lapsen kurkkuun ja aiheuttanut tukehtumisen.”

Tullilaboratorio suoritti standardinmukaiset vääntö- ja vetotestit pikkulapsen tasoisella voimankäytöllä. Tutkituista kapseleista kahdeksassa joko ei ollut saranamekanismia tai kapselin olisi pikkulapsikin voinut saada kahteen osaan.

Tulli kielsi kaikkien määräysten vastaisten kahdeksan yllätysmunavariantin pääsyn Suomen markkinoille ja ilmoitti niiden määräystenvastaisuudesta muille EU:n jäsenmaille. Mukana oli muun muassa Mauri Kunnas Koiramäki -yllätysmuna, Emoji-yllätysmuna ja Minions-yllätysmuna. Tarkan listauksen voi tarkistaa Tukesin verkkosivuilta. 

Yksi maahantuoja suoritti takaisinvedon.

Testissä reputtaneista yllätysmunista ei toisin sanoen ehtinyt koitua vaaraa Suomessa, mutta yllätysmunien suhteen on syytä olla aina tarkka.

Yllätysmunien yllätykset ovat lainsäädännössä leluja, joten niille kuuluu ikäraja. Yllätysmunalelut ovat niin pienikokoisia, että ne ovat useimmiten kiellettyjä alle 3-vuotiailta: vauvat ja taaperot ovat niin suuressa vaarassa tukehtua pieniin esineisiin, että ne on aina pidettävä poissa heidän ulottuviltaan.

Kapseleille ei ole määrätty ikärajaa, kertoo Mutka. Myös kapseleihin sovelletaan kuitenkin eräitä leluihin liittyviä standardeja ja asetuksia.

“Valtioneuvoston leluturvallisuudesta antaman asetuksen mukaan elintarvikkeeseen sisältyvä lelupakkaus ei saa aiheuttaa tukehtumisvaaraa”, Mutka sanoo.

“Meillä on myös standardi, jossa kerrotaan, ettei lelun pakkaus saa mahtua tietyn kokoisen testirenkaan läpi. Jos se kuitenkin mahtuu, pakkauksen osat eivät saa irrota toisistaan. Siksi yllätysmunien kapseleissa on joskus saranamekanismi, joka kiinnittää osat toisiinsa.”

Suomessa Tukes valvoo kuluttajien saatavilla olevien esineiden turvallisuutta ja Tulli tuontia, joka suuntautuu Suomeen EU:n sisämarkkinoilta ja niiden ulkopuolisista maista. Kapselitesti toteutettiin virastojen yhteistyönä.

Tukes on viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana saanut alle kymmenen ilmoitusta yllätysmunien leluista. Niissä on ilmoitettu esimerkiksi, että lelu on haissut PVC-muovilta ja toinen lelu hajonnut kahtia. Tukesin pistokokeessa vuonna 2011 ilmeni puutteellisia pakkausmerkintöjä ja yhdestä yllätyksestä leluissa kiellettyä muovinpehmennintä ftalaattia.

“Pääsiäisenä ja muulloinkin huoltajien on hyvä vahtia, etteivät kapselit eivätkä yllätyslelut mene lapsen suuhun”, Mutka korostaa.

“Kapseli on pakollinen pakkaus, jottei lelu pyöri elintarvikkeen sisällä sellaisenaan. Sitä on helppo pitää harmittomana. Kapseli onkin hyvä kerätä pois lasten ulottuvilta.”

 

Juttua oikaistu 31.3.2021 klo 9.52: Jutussa kerrottiin, että suurien yllätysmunien kapselit ovat liian suuria joutuakseen hengitysteihin. Korjattu muotoon “suuret yllätysmunien kapselit”, sillä joissain suurissa yllätysmunissa voi olla normaalikokoinen kapseli. Jutusta poistettu Mutkan sitaatti “Myös normaalikokoisen yllätysmunakapselin puolikas voi tukehduttaa”, sillä raportoidut tapaukset ovat koskeneet sitaatissa mainittuja pieniä palloja. Jutussa kerrottiin, että kapseleissa on oltava sarana, joka kiinnittää osat toisiinsa. Sarana ei ole pakollinen, mutta käytännössä standardin turvallisuusvaatimus toteutetaan usein saranalla.

Juttua tarkennettu 31.3.2021 klo 9.52: Mutkan sitaatti “Pääsiäisenä ja muulloinkin huoltajien pitää vahtia, etteivät kapselit eivätkä lelut mene lapsen suuhun” muutettu muotoon “Pääsiäisenä ja muulloinkin huoltajien on hyvä vahtia, etteivät kapselit eivätkä yllätyslelut mene lapsen suuhun”. Mutkan sitaatti “Kapseli on pakollinen pakkaus, jottei lelu pyöri elintarvikkeen sisällä sellaisenaan, ja sitä pidetään kätevänä ja harmittomana. Kapseli pitää kuitenkin kerätä pois ja lajitella jätteenä, ettei lapsi niele sitä.” muutettu muotoon “Kapseli on pakollinen pakkaus, jottei lelu pyöri elintarvikkeen sisällä sellaisenaan. Sitä on helppo pitää harmittomana. Kapseli onkin hyvä kerätä pois lasten ulottuvilta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.