Väärää tietoa Kuluttaja.fin jutussa imureiden ottotehoista

Kuluttaja.fissä julkaistussa artikkelissa pölynimureiden ottotehoista oli virheellistä tietoa. Artikkelin mukaan imurinvalmistajat hyödyntävät vaihtoehtoisia standardeja tai porsaanreikiä ja ”tulkitsevat luovasti” imuriasetusta, kun ne testaavat imurien liitäntä- eli ottotehoa turvallisuusstandardin, eikä ympäristöstandardin mukaan. Tämä ei pidä paikkaansa.

Euroopan komissio on julkaissut imurien ekosuunnittelua koskevasta asetuksesta tulkintaohjeen, jossa luetellaan neljä harmonisoitua, eli virallisesti hyväksyttyä testausstandardia. Näistä standardeista imurivalmistajien tulee käyttää ottotehon mittaamiseen turvallisuusstandardia.

Kuluttaja-lehden testeissä käytetty ympäristöstandardi on määritelty käytettäväksi vuotuisen sähkönkulutuksen mittauksessa. Mittaustavat ovat siis erilaiset ja tuottavat siksi erilaisia tuloksia.

Pölynimurien suurinta sallittua kulutusta pienennettiin EU:ssa noin vuosi sitten 1 600 watista 900 wattiin.

Turvallisuusstandardissa mainitaan suurin sallittu poikkeama, joka on 15 prosenttia eikä 10, kuten Kuluttaja.fin artikkelissa väitettiin. Näin ollen todellinen, mittauksissa hyväksyttävä raja-arvo on 1 035 wattia eikä 990 wattia. Uutisessa mainittujen Mielen imurimallien virrankulutus on täysin voimassa olevien EU-normien mukainen.

”Miele on 120 vuotta vanha perheyritys, jonka perusarvoihin kuuluu olla luotettava kumppani niin yhteistyökumppaneille kuin asiakkaillekin. Luotettavuuden mittareina on useita eri tekijöitä. Yhtenä, kenties selkeimmin varmennettavissa olevana osoituksena tästä on asetusten, määräysten ja lakien seuraaminen ja noudattaminen, emmekä näin ollen pyri niitä ’kiertämällä tai soveltamalla’ tai itsellemme parhaiten tulkitsemalla saavuttamaan aiheetonta etua. Tästä syystä Kuluttaja-lehden alkuperäinen nettiartikkeli on antanut täysin virheellisen kuvan Mielestä yhtiönä ja valmistajana”, sanoo Suomen Mielen toimitusjohtaja Esa Silver.

Komission julkaisema tulkintaohje ei ollut artikkelin kirjoitushetkellä suomalaisten viranomaisten eikä Kuluttajan toimituksen tiedossa.

Tämä artikkeli oikaisee 11.9.2018 julkaistua juttua, joka sisälsi virheellistä tietoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.