Testissä varsi-imurit: kova lattia imuroituu hyvin, paksut matot eivät

Varsi-imurit saavat siivottua jopa 95 prosenttia pölystä – kovalta lattialta. Paksun maton imurointitulokset olivat selvästi heikompia.

Testasimme Kuluttajan numerossa 7/2020 peräti 65 erilaista johdotonta varsi-imuria. Imureiden hinnat vaihtelevat 90 eurosta aina 900 euroon saakka. Parhaista imureista joutuu maksamaan useamman sata euroa.

Imureista testattiin laboratoriossa suorituskyky erilaisilla pinnoilla ja roskilla, käyttömukavuus, akun kesto ja imutehon menetys, sähkönkulutus sekä melutaso.

Kova lattia osoittautui helpoksi puhdistaa, sillä valtaosa laitteista sai imaistua yhdellä kerralla yli 80 prosenttia pölystä. Parhaimmat imurit imivät yli 95 prosenttia pölystä kertasutaisulla, huonoimmat jättivät vähintään kolmanneksen pölystä imuroimatta. 

Kovan lattian puhdistus tyhjällä säiliöllä on kuitenkin imureille kaikkein helpoin urakka. Toisessa ääripäässä on paksun maton imurointi silloin, kun pölysäiliö on osittain täynnä ja ilman liike on rajoitettua. Tällöin heikoimmat imurit saivat imaistua pölystä vain 4–15 prosenttia, kun parhaat imurit imaisivat puolet pölystä yhdellä pyyhkäisykerralla.

Testatuista varsi-imureista 16 osoittautui laboratoriotesteissä hyväksi. 45:n kokonaisarvosana jäi tyydyttäväksi ja 4 imuria osoittautui huonoksi. Kaikki huonot maksavat vain satakunta euroa. Kova hintakaan ei silti takaa, että imurit siivoaisivat kaikenlaiset roskat hyvin.

Suurempiin siivoustarpeisiin perinteinen pölynimuri saattaa olla silti parempi vaihtoehto, sillä varsi-imureiden akut kestävät tyypillisesti alle 20 minuuttia ja pölysäiliöiden tilavuus on vain 0,37–1,19 litraa. Lisäksi varsi-imurien imuteho ei vastaa täysin tavallisia pölynimureita: varsi-imureiden suulakkeet imevät pölyt yhdellä pyyhkäisyllä pienemmältä pinta-alalta kuin perinteisten pölynimureiden. Myös nurkkien ja seinänvierustojen siivous sujuu varsi-imureilla tyypillisesti perinteisiä pölynimureita heikommin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.