Testissä 9 otsalamppua: selviä eroja valotehossa, valokeilan kantamassa ja toiminta-ajassa

Kuusi lamppua reputti vedenkestävyystestin.

Otsalampuissa on olennaisia eroja, paljastui Kuluttajan testissä. Kaupasta ei siis kannata ostaa ensimmäistä käteen osuvaa mallia. Eroja on niin valotehossa, valokeilan kantamassa kuin toiminta-ajassakin.

Valotehossa yksi lamppu on selvästi ylitse muiden, mutta erinomaisen arvosanan valotehosta sai neljä muutakin lamppua. Useiden lamppujen valoteho ei kuitenkaan yllä siihen, mitä valmistaja tuotteelle lupaa.

Suurin osa testin lampuista valaisee erinomaisesti tai hyvin sekä pitkälle että leveälle alueelle. Erot ovat kuitenkin merkittäviä: lamppujen tuottaman valokeilan kantama vaihtelee 26:stä 111 metriin ja valokeilan kulma 9 asteesta 52 asteeseen.

Tärkeää on tietysti myös se, kuinka pitkään otsalamppu valaisee yhdellä latauksella tai yksillä paristoilla. Suurin osa testin lampuista toimii AA- tai AAA-sormiparistoilla, mutta kahdessa lampussa on sisäänrakennettu, ladattava akku. Toiminta-ajoissa on suurta vaihtelua. Joidenkin otsalamppujen toiminta-ajaksi luvataan aivan liikoja.

Testissä tutkittiin myös, miten lamput kestävät pudottamista ja vettä. Vedenkestävyydessä oli ongelmia useilla lampuilla, sillä niiden paristokoteloon pääsi vettä.

Lamput testattiin myyntipakkauksessa ilmoitetun vedenkestävyyden mukaisesti. Kaikkien testin lamppujen ilmoitetaan kestävän vähintään roiskevettä. Peräti kuusi testin lamppua reputti vedenkestävyystestin, sillä paristokoteloon pääsi vettä. Näistä viisi ei kestänyt edes vesiroiskeita, vaikka valmistaja näin lupaa. Testimme on tosin virallista testistandardia tiukempi: standardi sallii veden pääsyn paristokoteloon, kunhan laite toimii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.