Testissä 86 turvaistuinta: osassa ongelmia turvallisuuden tai haitallisten valmistusaineiden kanssa

Suurin osa testin istuimista on hyviä, mutta joukosta löytyy tuotteita, joilla on ongelmia turvallisuuden tai haitallisten kemikaalien kanssa.

Testasimme 86 turvaistuinta, jotka jaoimme 9 kokoluokkaan, jotta lapselle soveltuvia vaihtoehtoja on helpompi verrata keskenään. Tuotteiden hintahaitari on suuri, noin 100–800 euroa. Joukosta löytyy erinomainen istuin kaikenkokoisille lapsille, mutta kallis hinta tai tietty tuotemerkki ei takaa istuimen laatua. Samanmerkkisiä istuimia löytyy sekä yksittäisen kokoluokan kärkisijoilta että sen häntäpäästä.

Kaikkien kokoluokkien istuinten turvallisuus on pääosin hyvällä tolalla. Joitakin ikäviä poikkeuksiakin löytyy, joten testituloksiin kannattaa perehtyä ennen ostopäätöstä.

Osassa pienten vauvojen turvakaukaloita ongelmana on kiinnityksen epävakaus. Kuuden kaukalon vakaus arvioitiin testissä vain tyydyttäväksi. Esimerkiksi pienten vauvojen turvakaukaloista ABC Design Tulip ja Isofix Base Tulip -yhdistelmässä kaukalo ei painonsa vuoksi kiinnity riittävän turvallisesti telakkaan, ja lisäksi on mahdollista, että kaukalo lukittuu telakkaan kiinni vain yhdeltä reunalta.

Vakaudesta tyydyttävän arvosanan saivat:

*ABC Design Tulip + Isofix Base Tulip

*ABC Design Tulip

*Silver Cross Dream

*Maxi-Cosi Mica Pro Eco i-Size

*Maxi-Cosi CabrioFix i-Size

*CabrioFix i-Size + CabrioFix i-Size Base.

Yksi turvakaukalo ei myöskään läpäissyt kemikaalikuormitukselle asettamiamme tiukkoja vaatimuksia. Besafe iZi Go Modular X1 i-Size -kaukalon ja iZi Modular i-Size base -telakan yhdistelmästä löytyi liikaa haitallisia, syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Siksi istuin sai testissä vain huonon kokonaisarvosanan.

Haitallisista aineista huonon arvosanan sai:

*Besafe iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base

Isommille lapsille tarkoitetuissa kokoluokissa kiinnitys on vakaa eikä haitallisia aineita löytynyt, mutta osa näistä istuimista pärjäsi korkeintaan tyydyttävästi törmäystesteissä.

Kolme istuinta sai peräti huonon arvosanan etutörmäystestistä. Näistä yksi, Joie Every Stage sai lisäksi myös sivutörmäystestistä vain tyydyttävän arvosanan. Huonon arvosanan sivutörmäystestistä sai Britax Römer Kidfix2 S.

Etutörmäystestistä huonon arvosanan saivat:

*Joie i-Spin Grow

*Joie Every Stage FX

*Joie Every Stage

Sivutörmäystestistä huonon arvosanan sai:
*Britax Römer Kidfix2 S

Peräti 9 istuinta sai etutörmäystestistä vain tyydyttävän arvosanan.

Etutörmäystestistä tyydyttävän arvosanan saivat:

*Britax Römer Advansafix i-Size

*Britax Römer Evolva 123 SL Sict

*ABC Design Aspen i-Size

*Osann Flux Isofix

*Joie Bold

*Maxi-Cosi Morion

*Britax-Römer Adventure

*Maxi-Cosi Kore

*Maxi-Cosi Kore Pro

Sivutörmäystestistä tyydyttävän arvosanan sai:
* Joie Every Stage

Osann Flux Isofix sai pyyhkeitä myös vöiden käytön selkeydestä ja turvallisuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.