Testissä 8 pientä astianpesukonetta: kallein laite pesi ja kuivasi huonosti

Testasimme 250–1 100 euron hintaisia pienikokoisia astianpesukoneita. Kallein malli, Fisher & Paykel DD60SHI9, pesi ja kuivasi astiat huonosti.

Testasimme Kuluttajan numerossa 6/2020 yhteensä 8 pienikokoista astianpesukonetta, jotka pesevät 6–10 astiastollista yhdellä kertaa. Laboratorion testissä yksi astiasto sisältää matalan, syvän ja jälkiruokalautasen, kahvikuppeja alustoineen, juomalaseja, mittakuppeja, haarukka, veitsi sekä ruoka- että kahvilusikka. Lisäksi koneisiin täytettiin muita astioita.

Testattujen laitteiden hintahaitari on 250–1 100 euroa.

Testin perusteella kallis hinta ei takaa hyvää pesutulosta. Joukon kallein laite, Fisher & Paykelin kompakti laatikkomallinen DD60SHI9 sai huonon arvosanan niin pesu- kuin kuivaustuloksestakin. Erityisesti säästöohjelmaa käytettäessä pesutulos oli koko joukon heikoin. Laite sai myös kuivaustuloksesta joukon heikoimman arvosanan. Erityisen huonosti kuivuivat muovirasiat, mutta myös juomalasien kuivauksessa oli puutteita.

Lisäksi laite pesi astiat hitaimmin koko testijoukosta: peruspesuohjelmalla astioiden pesuun kului noin kolme tuntia, säästöohjelmalla pesuaika venyi lähes viiteen tuntiin.

Pesutesteissä kone täytettiin likaisilla ruokailuvälineillä, lautasilla, kupeilla, juomalaseilla ja muovirasioilla sekä muilla keittiövälineillä. Lisäksi koneeseen laitettiin puhtaita astioita. Pesutuloksessa annettiin pisteitä sen mukaan, oliko astia täysin puhdas, oliko siinä pieniä vai suuria likatahroja ja minkä verran tahroja oli.

Testi tehtiin sekä normaali- että säästöohjelmalla. Pesutulos arvioitiin 30 minuutin päästä ohjelman loputtua tai luukun auettua.

Kuivaustuloksessa annettiin pisteitä vesipisaroiden ja vesijälkien lukumäärän mukaan. Astia ei saanut yhtään pistettä, jos siinä oli enemmän kuin kaksi vesipisaraa tai enemmän kuin yksi vesijälki. Juomalasien, aterimien, posliiniastioiden, melamiiniastioiden, muovirasioiden sekä pannujen ja vuokien kuivaustulokset mitattiin erikseen.

Pesu- ja kuivaustuloksen lisäksi testasimme pienten astianpesukoneiden käyttömukavuuden, pesuohjelman keston, melutason sekä sähkön- ja vedenkulutuksen. Lisäksi laboratorion asiantuntijat arvioivat laitteiden rakenteen ja materiaalien laadun.

Koko testi on Kuluttajan tilaajien luettavissa. Kirjautumiseen tarvitset asiakasnumeron painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Pienien astianpesukoneiden testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.