Testissä 68 ruohonleikkuria: suurin osa leikkaa hyvin, bensiinikäyttöiset leikkurit kalleimpia käyttää

Ruohonleikkuria hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös käyttökustannuksiin.

Testasimme 68 ruohonleikkuria, joista 38 on akkukäyttöistä, 13 sähkökäyttöistä, 10 käsikäyttöistä ja 7 bensiinikäyttöistä. Lähes kaikki testatut ruohonleikkurit tekevät pääasiassa hyvää tai erittäin hyvää jälkeä, mutta osa pienistä akkukoneista sekä käsikäyttöisistä koneista leikkaa ruohoa vain tyydyttävästi. Kaikki testin ruohonleikkurit ovat käyttömukavuudeltaan vähintään hyviä, eikä niistä löydy juuri heikkouksia.

Testissä akkukäyttöiset ruohonleikkurit on jaettu kolmeen kategoriaan leikkuuleveyksien perusteella. Alle 35-senttistä kaistaletta leikkaavien koneiden voi arvioida sopivan parhaiten pienille, alle 200 neliömetrin pihoille. 36–43-senttistä jälkeä tekevät koneet käyvät hyvin suuremmille eli 200–600 neliön kokoisille pihoille ja yli 44-senttistä ruohokaistaa viipaloivat laitteet vieläkin suuremmille, 600 neliömetriä ylittäville nurmialueille.

Bensaleikkurit ovat keskimäärin suorituskykyisempiä kuin akkuleikkurit, mutta niiden energiakustannukset ovat paljon kovemmat. Testissä on laskettu jokaiselle koneelle energiakustannus 250 neliön ruohopläntin ajamiselle. Akku- ja sähkökoneiden sähkönkulutuksessa on käytetty keskiarvohintaa 0,213 euroa per kilowattitunti ja bensakäyttöisille koneille 98E5-bensiinin maalis–huhtikuun keskiarvohintaa 2,29 euroa per litra. Näin laskien kerta-ajo bensakoneella tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin akku- tai sähkökoneella.

Testissä on huomioitu ruohonleikkauksen sujuvuus myös esimerkiksi reunoilla ja seinänvierustoilla, sekä testattu koneiden toimivuutta pitkässä ja kosteassa ruohossa sekä heinikoissa. Jos omalta pihalta löytyy erikoisolosuhteita, kannattaa kiinnittää testitaulukossa kiinnittää huomiota juuri näihin arvosanoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.