Testissä 40 tablettia: parhaat ovat kalliita, mutta halvemmallakin saa hyvän

Hintahaitari on suuri, noin 150 eurosta noin 1 400 euroon saakka.

Testasimme peräti 40 tablettia, joista 23 on varustettu wifi-yhteydellä ja loput 17 myös mobiilidatayhteydellä. Hinnat vaihtelevat noin 150 eurosta noin 1 400 euroon. Myös kokoja on moneen lähtöön: testin pienimpien tablettien ruudun halkaisija on noin 8 tuumaa eli noin 20 senttimetriä, suurimman peräti 14,6 tuumaa eli 37 senttimetriä. Kevyin tableteista painaa alle 300 grammaa, painavimmat noin kolme neljänneskiloa.

Tableteilla katsellaan usein esimerkiksi videoita, luetaan e-kirjoja tai selataan verkkosivuja. Lähes kaikki tabletit suoriutuvat videoiden toistosta ja verkkoselailusta erittäin hyvin. Sen sijaan e-kirjoja luettaessa erot muodostuvat merkittäviksi. Applen iPadit saavat ainoina erittäin hyvät arvosanat e-kirjojen lukulaitteena toimimisesta. Moni muukin yltää hyvään arvosanaan, mutta osa saa vain tyydyttävät pisteet e-kirjojen lukemisesta, ja yksi on siinä suorastaan huono.

Myös tablettien suorituskyky ja käyttömukavuus ovat hyvällä tasolla, samoin suurin osa näytöistä. Joukossa on kuitenkin myös välttäviä näyttöjä – enimmäkseen edullisemmissa malleissa.

Testin tablettien akut kestävät parhaimmillaan 15–18 tuntia videoiden katselua ja 16 tuntia verkkoselailua. Hinnasta akkukestoa ei voi päätellä, sillä pitkäkestoisia akkuja löytyi sekä muutamien satojen että reilusti yli tuhannen euron laitteista.

Langattoman verkkoyhteyden nopeuksissa tablettien välillä on selviä eroja, kun nopeutta mitattiin kahden huoneen päästä tukiasemasta. Hitaammassa 2,4 gigahertsin verkossa testattuna kärkeen nousivat kalliimmat laitteet. Viiden gigahertsin verkossa kärkeen nousivat samat laitteet, mutta myös yksi edullisempi Lenovo-tabletti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.