Testissä 30 sähköautoa: Sähköauto voi olla taloudellisesti kannattava

Pitkän matkan autojen testivoittaja maksaa yli 100 000 euroa, mutta kategoriasta löytyy edullisempiakin vaihtoehtoja. Lyhyemmän kantaman autoista löytyy taloudellisesti varsin kannattavia hankintoja monille autoilijoille.

Kuluttajan sähköautotestissä selvisi, että sähköauton ostaja voi säästää rahaa, vaikka otettaisiin huomioon sähköauton bensiiniautoa kalliimpi hankintahinta. Testissä tutkittiin autojen rakennetta, tavaratilaa, matkustamoa, mukavuutta, moottoria, voimansiirtoa, ajettavuutta, turvallisuutta ja kulutusta. Lisäksi arvioitiin autojen soveltuvuutta eri käyttäjäryhmille.

Testissä autot jaettiin kahteen kategoriaan toimintamatkan mukaan. Alle 300 kilometrin yhtäjaksoiseen ajoon pystyviä autoja on testissä 10 kappaletta. Ne soveltuvat ensisijaisesti kaupunkikäyttöön. Yli 300 kilometrin yhtäjaksoiseen ajoon yltäviä autoja on testissä 20 kappaletta. Nämä ajokit soveltuvat paremmin myös pidemmille matkoille.

Omaa toimintamatkan tarvetta arvioidessa kannattaa muistaa, että ajonopeus vaikuttaa kulutukseen huomattavasti. Autolla voi ajaa kaupunkiajoa tai pikkuteitä paljon pidemmän matkan kuin moottoritietä. Toisaalta toimintamatka laskee kylmissä olosuhteissa.

Pitkän matkan autojen testivoittaja, yli 100 000 euron hintainen sähköauto on hintansa puolesta ylellisyystuote. Kategoriasta löytyy kuitenkin edullisempiakin vaihtoehtoja: Kuluttajan Hyvä ostos -maininnan saaneet autot maksavat selvästi vähemmän, 42 000–43 000 euroa.

Lyhyemmän kantaman autojen voittaja ja kaikki Hyvä ostos -merkinnän saaneet autot ovat taloudellisesti varsin kannattavia hankintoja monille autoilijoille. Vastaavaan bensiiniversioon verrattuna sähköauto voi olla hankintahinnaltaan 10 000–15 000 euroa kalliimpi, mutta polttoaineen nykyhinnoilla käyttövoimakulut kuolettavat eron tyypillisesti alle 100 000 kilometrin matkalla, kun autoa ladataan pääasiassa kotona eikä maksullisilla latauspisteillä.

Sähköautot pitävät tällä hetkellä arvonsa huomattavan paljon paremmin kuin polttomoottoriautot. Uusien sähköautojen saatavuus on heikkoa, ja siksi parin vuoden ikäisen, kymmeniä tuhansia kilometrejä ajetun sähköauton voi parhaimmillaan saada kaupaksi miltei samaan hintaan kuin uuden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.