Testissä 23 älykelloa: sykemittausten tuloksissa jopa 80 prosentin erot kellon mittaaman ja todellisen sykkeen välillä

Testasimme Kuluttajan numerossa 1/2021 yhteensä 23 älykelloa, joiden hinnat vaihtelevat noin 120 ja 510 euron välillä. Erinomaisen kellon voi testin perusteella saada myös kohtuullisella hinnalla. Kuluttajan testit ovat tilaajien luettavissa. Voit kirjautua sisään verkkosivuillemme painetun lehden takakannesta löytyvän asiakasnumeron avulla. Mikäli et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Vaikka testattujen älykellojen kallein malli maksaa yli 500 euroa, halvemmallakin saa jo erittäin hyvän laitteen. Testivoittaja ansaitsee 82 pistettä sadasta ja maksaa vain puolet kalleimmasta mallista. Testivoittaja jaksaa yhdellä latauksella peräti 3 viikkoa, ja lisäksi kello mittaa sekä kuljetun matkan että korkeuserot erittäin tarkasti. Kello on myös älyominaisuuksiltaan testin kärkeä.

Niin ikään 250 euroa maksava toisen valmistajan malli saa vain yhden pisteen testivoittajaa vähemmän, mutta samalla se on älykello-ominaisuuksiltaan testivoittajaa parempi: sillä pystyy esimerkiksi ohjaamaan puhelinta ääni­komennoin. Akkukestoltaan kakkostilalle yltänyt on kuitenkin selvästi testivoittajaa heikompi, mutta se mittaa sykkeen ja ­kuljetun matkan erittäin tarkasti.

Myös näitä halvemmalla saa erittäin hyviä älykelloja: kumpikin Hyvä ostos -kunniamaininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan ansainnut älykello maksaa nimittäin vain noin puolet testivoittajasta.

Isot erot mittaustarkkuudessa

Kaikki testin älykellot ilmoittavat ­saapuvista puheluista, tekstiviesteistä, sosiaalisen median viesteistä sekä  sähköposteista. Puhelimen ohjaaminen sujuu vaihtelevasti: osalla ei voi esimerkiksi ohjata puhelimessa toistettavaa musiikkia lainkaan, joten kappaleen vaihtaminen treenin aikana edellyttää puhelimen kaivamista taskusta.

Jos älyominaisuuksia haluaa laajentaa, noin puoleen testin kelloista voi asentaa sovelluksia. Lopuilla on ­tyydyttävä niihin toimintoihin ja sovelluksiin, joita valmistaja on kellon mukana toimittanut.

Kaikissa 23 kellossa on edistyneet urheilukello-ominaisuudet. Ne mittaavat sykettä, askelmäärää, kuljettua matkaa ja kulutettuja kaloreita. ­Mittausten tarkkuuksissa on kuitenkin eroja. Pahimmillaan esimerkiksi kellon mittaama leposyke poikkeaa todellisuudesta 60 prosentilla, pyöräillessä mitatun ja todellisen sykkeen ero voi olla 50 prosenttia ja arkiaskareissa jopa 80 prosenttia. Testitaulukostamme löydät tarkat tiedot esimerkiksi älykellojen ilmoittamien tulosten ja todellisten tulosten välisistä eroista. 

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.